szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar belpolitikát is meghatározó választásnak nevezte Orbán Viktor a vasárnapi szavazást, a Fidesz pedig ennek megfelelően fel is pörgette a kampánygépezetet a kampány utolsó óráira. Győztek, de alighanem a 13-nál több mandátumra számítottak. Ellenzéki oldalon minden borult: a DK második lett, a Momentum majdnem 10 százalékot ért el, a Jobbik és az MSZP-P pedig a bejutási minimumot hozta ugyan, de hatalmas pofont kapott mindkettő. A legnagyobb vesztes mégis az LMP, amelyik alig haladta meg a 2 százalékot, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. A zöld párt elnöksége le is mondott.

1
4 5 6 7 8 9 10
Sorrend megfordítása

Idén nincs Fidesz-logós zsíroskenyér

Hiányzik a korábbi évek választási eredményváróiról ismert Fidesz-logós zsíroskenyér a Bálna-beli eredményvárón felállított büféből: csak kolbászkrémes és zöldségkrémes kenyeret lehet kapni, azt sem túl olcsón: 450 forintért. A többi termékre is fesztiválárakat szabott az üzemeltető: egy kapucsínó 620, egy félliteres limonádé 900 forint. (De legalább van wifi, egy éve az sem volt.)

Donáth Anna: Magabiztos vagyok

A Momentum alelnöke, az EP-lista második helyezettje a hvg.hu-nak adott rövid interjújában azt mondta, nem tudja, van-e behűtve pezsgő a párt eredményváróján, de nagyon reméli, hogy igen. “Minden okunk megvan rá, hogy legyen.”

A magas részvétellel kapcsolatban azt mondta, ő pár napja magabiztosan azt érzi, megvan az egy mandátum. Hogy ez 5,1 vagy 7 százalékkal, az ebből a szempontból másodlagos. “Majd ma este kiderül. A legfontosabb az, hogy kerüljünk be.”

A kampány előtt a legfőbb céljuk az volt, hogy feltegyék a politikai térképre a Momentumot, az öt százalék ezt is jelenti szerinte. “Büszke vagyok a csapatra.”

Egy évvel ezelőtt, amikor a Momentum az országgyűlési választásokon 3 százalék körül ért el, azt is hatalmas teljesítménynek értékelte, sokakat ő vigasztalt. Ma magabiztosnak érzi magát, de nem akar számokat, találgatásokat hallani.

 

©

A törökbálinti eredmények is az MSZP és a Jobbik csúfos vereségét jelzik

Az egyik törökbálinti szavazókörben információink szerint a szavazatok nagyjából felét szerezte meg a Fidesz, a legerősebb ellenzéki párt a DK lett, őket a Momentum, majd az MSZP követi. A Kutyapárt megelőzte a Jobbikot, az LMP pedig a Mi Hazánkkal együtt a lista végén állnak.

Gyülekeznek a Bálna előtt

"Köszönjük, Viktor. Isten óvjon!"-feliratú tábla és lufi is van:

©

Magyar Nemzet: Az MSZP-P csak az ötödik, 6,1 százalékkal

A Magyar Nemzet értesülései alapján 36 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékkal vezet a Fidesz–KDNP az EP-választáson, ez 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzópártoknak.

A lap úgy tudja, második a Demokratikus Koalíció, amely 14 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe. Ezen adatok szerint a 7,5 százalékos Jobbik, a szintén ugyanígy álló Momentum, valamint 6,1 százalékával az MSZP is 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

A Fidesz politikusainak van min örvendezni

Elkezdtek le/átszállingózni a fideszes nyilatkozók a Bálnában berendezett sajtóterembe: Kovács Zoltán és Dömötör Csaba tűnik fel, és mond pár szót rövid, privát "sajtótájékoztatókon" – leginkább a tévéknek és a külföldi vagy baráti sajtónak. A magas részvétel feletti örvendezésen és a Fidesz kampányának igazolásán még egyikük sem lépett túl a (szerencsés) kollégák elmondása szerint. Hopp, de most megérkezett Deutsch Tamás is, talán majd ő.

Az LMP-nél csak aprósütemény van

"Képzeljék ide a pörköltet"- mondta a pincér az LMP eredményváró hajóján, mikor újratöltötte a réteses és pogácsás tálcát. A pártnál nincs ok az örömre: úgy hallottuk, már csak 2 százalékos eredménnyel számolnak, itt egy másik jóslat szerint "itt lesz este show", a magas részvétel számukra "tragédia, siralom, halál, vérhányás."

A párt vezetése borús arccal ül az emeleti teraszon. Oda amúgy nem lehet fölmenni, de a Mandiner újságírója feljutott és lefényképezte a gondterhelten üldögélő Demeter Mártát és Keresztes László Lórántot.

Szilágyi György: A Jobbik számára minden siker

A Jobbik szóvivője volt a pártból az első, aki kiállt a sajtó elé. Arról beszélt: számukra ma "minden siker", hiszen a Jobbikot megpróbálták ellehetetleníteni, olyan egy éven mentek át, amibe más pártok beleroppantak. A részvételi adatokról diplomatikusan annyit mondott, örül a magas részvételi aránynak, mert a demokráciát erősíti, ha sokan mennek el szavazni. Arról szerinte még fölösleges találgatni, hogy mi lehet a sorrend az ellenzéki pártok között – azt a felvetést, hogy a tavalyi parlamenti választási eredményük felére mérték őket az EP-választás előtt, és hogy az sem kizárt, hogy nem lesz meg a második helyük, annyival intézte el, a 2018-as eredmény alapján a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt. Arról is beszélt, hogy ellentétben más pártokkal, a Jobbik végig tisztán kampányolt, úgy, hogy óriásplakátjaik nem lehettek.
©

Az MSZP-nél hipernagy égés esetén jöhet esetleg rendkívüli tisztújítás

A választási kampány hajrájában elemeztük az ellenzék esélyeit és jövőjét, akkor beszéltünk szocialistákkal arról, az MSZP-ben lesz-e rendkívüli tisztújítás, ha rosszul szerepelnek az EP-választáson. Mindenki csak névtelenül volt hajlandó nyilatkozni. Volt, aki szerint ez nincs napirenden, más azt mondta, lehet annyira rosszul szerepelni, hogy a tagság inkább bevállaljon egy tisztújítást az önkormányzati választás előtt, bár szerinte ennek nem sok értelme lenne. Ehhez viszont tényleg olyan horrorforgatókönyvnek kell megvalósulnia, hogy a Fidesz elvisz 15 mandátumot, és még a DK is beelőzi az MSZP-t, minimum a százalékot nézve.

1
4 5 6 7 8 9 10


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

Lopott mentőautóval kezdett ámokfutásba és gázolt el gyalogosokat egy férfi Oslóban

A Trónok harcából igazolhat át A Gyűrűk Ura-sorozat főgonosza

A Trónok harcából igazolhat át A Gyűrűk Ura-sorozat főgonosza

Ősi ragasztót használhatott a neandervölgyi ember

Ősi ragasztót használhatott a neandervölgyi ember

MTA-kutató: Magyarországon már nem lehet a hatalomtól teljesen függetlenül üzletelni

MTA-kutató: Magyarországon már nem lehet a hatalomtól teljesen függetlenül üzletelni

Megrohamozták a Star Wars-fanok a Cinema City oldalát, akadozott a rendszer

Megrohamozták a Star Wars-fanok a Cinema City oldalát, akadozott a rendszer

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról