szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar belpolitikát is meghatározó választásnak nevezte Orbán Viktor a vasárnapi szavazást, a Fidesz pedig ennek megfelelően fel is pörgette a kampánygépezetet a kampány utolsó óráira. Győztek, de alighanem a 13-nál több mandátumra számítottak. Ellenzéki oldalon minden borult: a DK második lett, a Momentum majdnem 10 százalékot ért el, a Jobbik és az MSZP-P pedig a bejutási minimumot hozta ugyan, de hatalmas pofont kapott mindkettő. A legnagyobb vesztes mégis az LMP, amelyik alig haladta meg a 2 százalékot, még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is megelőzte őket. A zöld párt elnöksége le is mondott.

1
4 5 6 7 8 9 10
Sorrend megfordítása

A Fidesznél gondosan készülnek az eredményváróra

Gyorsan megtisztították a plexipulpitust is:

©

53-59 százalékot mérnek eddig a Fidesznek

Sikerült részeredményeket szereznünk néhány dél-alföldi választókerületből: a szavazatok nagy részének – de nem az összes voks – átszámolása után eddig az összes érintett szavazókörben 53-59 százalékos eredménynél áll a Fidesz.

A Momentumnál vidáman várakoznak

©
©
©

Az LMP-nél két százalék körüli eredményre számítanak

"Annál is rosszabb lesz, mint gondoltuk" – nyilatkozta a hvg.hu-nak egy neve elhallgatását kérő LMP-s forrás. A beérkező helyi eredmények összesítéséből ugyanis azt látják, a párt két százalék körüli eredményre számíthat.

Harangozó Tamás: Ismerjük a Fidesz mozgósítási képességeit

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a magas részvételi arány a Fidesz mozgósítási képességeit ismerve inkább nekik kedvező. Egyelőre csak az exit pollokat ismerik, ami az MSZP–Párbeszéd részére 2 mandátumot becsül, ami azt jelenti, Jávor Benedek nem fog tudni bekerülni az Európai Parlamentbe. Az elvégzett munkával, mozgósítással, logisztikával meg van elégedve, és köszöni mindenkinek az elvégzett munkát. Az MSZP 5200 szavazatszámláló tagot delegált a szavazókörökbe, ezzel a legeredményesebb ellenzéki párt ezen a téren, a párt várja, hogy tőlük majd előzetes eredmények érkeznek az eredményváróba.    

Jogsértő volt az érdi polgármester, amikor fejléces papíron kampányolt a Fidesz mellett

Az NVB vasárnap esti ülésén két, köztük az MSZP beadványa alapján megtárgyalták, hogy az érdi polgármester, T. Mészáros András a város első szavazóit a város logójával ellátott borítékon, illetve levélpapíron arra kérte, hogy szavazzanak a Fidesz-KDNP-re.

Az MSZP által delegált tag, Litresits András kifogásolta, hogy a logós borítékban postázott küldeményt ezek szerint közpénzből küldték ki. A szocialistákkal közös EP-listát állító Párbeszéd delegáltja, Fazekas Tamás szerint is teljesen egyértelmű, hogy a fejléces, polgármester által aláírt levél nem választható szét, az fideszes kampánynak tűnik.

Így az NVB a fellebbezés szerint megállapította a jogsértést az ellenzéki tagok szavazatával, és megkeresik a NAIH-ot, hogy vizsgálják ki az esetet.

Most nincs is LMP-s politikus az Európai Parlamentben

2014-ben Meszerics Tamás jutott ki LMP-s színekben az Európai Parlamentbe, ám ő 2018 októberében otthagyta a pártot. Nem értett egyet a párt stratégiájával és új irányvonalával.

Meszerics Tamás a Sargentini-jelentésről nem szavazott, ez összhangban volt a pártelnökség döntésével.

Kiszivárgott néhány eredmény Újpestről

A Mérce úgy tudja, Újpesten 7 szavazókörben már megszámolták a szavazatokat, ezekben pedig első a Fidesz, de nagyon erős a DK is.

A lap információi szerint a Fidesz 40, a DK 28, a Momentum 11, az MSZP-Párbeszéd 7, a Jobbik 5, az LMP 2,5 százalékot szerzett.

Brüsszelben a Momentum tarolt egy exit poll szerint

Ha Brüsszelben rendeznék a magyar EP-választást, valószínűleg egészen más eredmény születne, mint amit a közvélemény-kutatók jósoltak. Ahogy korábban megírtuk, a magyar nagykövetség előtt a Momentum két önkéntese mérte az exit poll eredményeket, a megkérdezettek közül 178-an árulták el, kire szavaztak.

©

A hvg.hu megszerezte az eredményeket, eszerint a brüsszeli magyarok elsöprő többsége a Momentumra adta le a voksát: 46,6 százalékuk húzta a párt listája mellé az ikszet. A második helyre az MSZP-P került 17,4 százalékkal, a Fidesz-KDNP pedig csúfosan leszerepelt 15,7 százalékkal. A DK 7,3 százalékot, a Kutyapárt 6,2 százalékot szerzett. A lista végére az LMP (4%), a Jobbik (2,2%) és a Munkáspárt (0,6%) került.

Fontos információ, hogy Brüsszelben 1242 magyar regisztrált szavazni, így az exit poll korántsem nevezhető reprezentatívnak.

1
4 5 6 7 8 9 10


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Puzsér: a NER ma nyert 10 évet

Puzsér: a NER ma nyert 10 évet

A budapestiek nem vegzálnák a hajléktalanokat

A budapestiek nem vegzálnák a hajléktalanokat

Már legalább öt halottja van a Japánt letaroló tájfunnak

Már legalább öt halottja van a Japánt letaroló tájfunnak

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

És Donald Trump tényleg betáncolt a Katona József Színházba

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Tóta W.: Ez bizony egy saller, ennyi várost már nem lehet szopatni

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben

Több száz klímavédelmi aktivistát állítottak elő Brüsszelben