Bojár: Ha veszélybe kerül Orbán hatalma, lehet, hogy elindulnak a fekete autók

Bojár: Ha veszélybe kerül Orbán hatalma, lehet, hogy elindulnak a fekete autók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Graphisoft alapítója szerint tragédia a tehetséges kutatók kivándorlása. A hatalom pedig szétveri az oktatást, mert a képzetlen tömeget könnyebb irányítani.

Tudományról, oktatásról és Orbán Viktorról beszélt Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója a Népszavának. Véleménye szerint a kormány szemében az Akadémia legnagyobb bűne a függetlensége: a Fidesznek a tudomány szabadsága veszélyes, az ellenzéki beállítottságú tudósok pedig „kormányellenes fészkeket” hoztak így létre.

Bojár úgy látja, az MTA anyagi megfojtását az EU megakadályozhatná, ha egy független szerv osztaná ki a következő ciklusban növekvő forrásokat – ahogy ezt a Momentum követeli. A politika és a tudomány összefonódása miatti elvándorlást tragikusnak tartja, éppen ezért igyekszik oktatási vállalkozása, az Aquincumi Technológiai Intézet révén nemzetközi és magyar diákokat is itthon kinevelni. Bojár sürgetné a felzárkóztatást is: a rászorulók nem veszik fel a versenyt a legtehetősebbekkel egy olyan rendszerben, ahol a gyenge közoktatás miatt csak a pénzért, iskolán kívül képzett gyerekek érhetnek be a magas pontszámú egyetemi helyekre.

Bojár az EP-választás következményeiről is szólt az interjúban. Ha az Európai Néppárt az Orbánt megvető liberálisokkal és zöldekkel dolgozna inkább együtt, az azt is jelentené, hogy Magyarország hangja értéktelenedik el Európában. Nagy-Britanniáról és a Brexitről azt mondja, szerinte „Európának az a jobb, ha Nagy-Britannia kívül van. Meggyőződésem, hogy az angolokkal az igazi európai egység megvalósíthatatlan.”

Orbán rendszerét a késői Kádár-korszakhoz hasonlította, azzal a különbséggel, hogy a szakértelem annyit sem számít a gazdaságban már, mint 30 éve. Diktatúrától nem fél, sőt, úgy véli, az áldemokrácia adja a rendszer legitimációját, hiszen az ellenzék és a sajtó így is tehetetlen. Orbán legnagyobb bűnének mégis az idegengyűlöletet tarja, amely a véglegesen globalizálódott világot egészben sodorja veszélybe. Az interjú egy pontján azt mondja, Orbánnak megfelelő a mostani állapot.

A szétaprózott ellenzék, a maradék ellenzéki sajtó nem zavarja. Sőt, ezzel a világnak mutatni tudja, hogy itt azért valamiféle demokrácia létezik. Persze ha veszélybe kerül a hatalma, akkor lehet, hogy mégis elindulnak azok a fekete autók.

Hozzászólások