szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az EPP szóvivője is cáfolta, hogy a magyar képviselők nem indulhatnak tisztségekért a frakcióban.

„Attól, hogy a Fidesz EP-képviselői úgy döntenek, hogy nem indulnak egy pozícióért a néppárti frakcióban, még nem jelenti azt, hogy nem is tehetik meg. Igenis megtehetik mind a frakción, mind pedig az Európai Parlamentben belül” – írta a Twitteren Pedro López de Pablo szóvivő.

„A belső frakciószabályok nem ugyanazok, mint a néppárt szabályai” – tette hozzá.

Bár a hozzászólásból ez nem derül ki egyértelműen, a szóvivő szavai arra is utalhatnak, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem az Európai Néppárt döntött úgy, hogy a Fidesz EP-képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót a frakcióban. Elképzelhető az is, hogy a magyar kormánypárt brüsszeli tagjai döntöttek úgy, hogy nem indulnak.

Erre utal Szájer József nyilatkozata is, aki az atv.hu kérdésére hamisnak nevezte a híreket, hogy a fideszes képviselők ne lennének teljes jogú tagok az Európai Néppárt frakciójában.

A politikus felhívta a figyelmet, hogy a néppárti frakció alapszabálya nem ismer felfüggesztett státuszú képviselőt, ez az alapszabályban nem is létezik. Teljes jogú tagként pedig bármilyen pozíció nyitva áll előttük.

Szájer József az atv.hu-nak „történelmi” lehetőségként említette meg, hogy egy fajsúlyos bizottsági posztot megpályáznak. Ezért – nyomatékosította – ő úgy döntött, hogy nem indul a néppárti frakció alelnöki posztjáért. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy milyen fontos posztra pályáznának.

Gonzalez Pons, a néppárti frakció első alelnöke a Twitteren szintén arról beszélt, hamisak a hírek, hogy a Fidesz-képviselők nem teljes jogú tagjai az EPP-csoportnak.

„Bármely pozíciót betölthetnek, mert teljes jogú tagjai a néppárt frakciójának. A Fidesz nem felfüggesztett státuszú az EPP-frakcióban. A felfüggesztés alapszabályunkban nem létezik” – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Mégis bünteti a Fideszt az Európai Néppárt

Korábban arról szóltak a hírek, hiába a felfüggesztés, a Fidesz EP-képviselőit nem bünteti a Néppárt. Kiderült, a magyar kormánypárt EP-képviselői nem tölthetnek be vezető pozíciót az Európai Néppárt frakciójában.

Szécsi Noémi: Ha író vagyok, felelősséggel tartozom az olvasóimnak

Szécsi Noémi: Ha író vagyok, felelősséggel tartozom az olvasóimnak

Márciustól újra nő a képviselők fizetése

Márciustól újra nő a képviselők fizetése

Bezárták a Szent István-bazilikát, mert többen koronavírusosak lettek

Bezárták a Szent István-bazilikát, mert többen koronavírusosak lettek