szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A másik ok a kormánynak a társadalmi nemre, vagyis a genderre vonatkozó megállapítás.

Napirend előtt szólalt fel a parlament hétfői ülésén Gurmai Zita, az MSZP politikusa. A szocialista képviselő a nők elleni erőszakról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgette, és választ várt a kormány ezzel kapcsolatos álláspontjára.

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára úgy reagált: fontosnak tartják a nők tiszteletét, határozottan elutasítják a nők elleni erőszakot, a kormány pedig sok esetben az egyezményben foglalt elvárásokat meghaladó mértékben védelmezi az áldozatokat.

Az egyezménynek van azonban két olyan pontja, amely a kormány által elfogadhatatlan elemeket akar a magyar jogrend részévé tenni: az egyik a menekültüggyel foglalkozó fejezet, a másik a társadalmi nem fogalmára vonatkozó passzus.

Amíg ezek nem tisztázódnak, nem kerülhet sor az egyezmény ratifikációjára - mondta. Gurmai Zita nem fogadta el a választ, ellentétben a parlamenttel, amely 109 igen szavazattal, 31 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!