Magyar és amerikai kommandósok gyakorlatáról tudósít a New York Times

Magyar és amerikai kommandósok gyakorlatáról tudósít a New York Times

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Oroszbarát magyar szeparatistákra lőnek, de okkal bizonytalanok, hogy országuk vezetői kivel tartanak.

Ezernégyszáz különlegesen kiképzett katona gyakorlatozik Szolnok térségében, köztük magyarok és amerikaiak. A hadgyakorlat kifejezetten az orosz hibrid hadviselés elhárítására készíti fel a kommandósokat. Eközben mind az amerikai elnök, mind a magyar miniszterelnök feltűnő szívélyességgel közeledik Moszkvához.

A katonák azonban teszik a dolgukat - derül ki Eric Schmitt riportjából. A katonai vezetők felismerték az új orosz stratégiát, és az ellene kifejlesztett megoldásokat próbálják el éppen. A legfontosabb példa a Krím elfoglalása, amelyet felségjel nélküli "zöld emberkék" hajtottak végre - akik az orosz különleges egységek tagjai voltak.

Ezt kibertámadások és dezinformációs kampányok kísérhetik, így a katonák időnként azt gyakorolják, mire mennének, ha egy orosz hackerhadművelet kikapcsolná műholdas rendszerüket, és térképpel, iránytűvel kellene tájékozódniuk, nélkülözve a GPS-irányítású fegyvereket is.

A New York Times cikke röviden bemutatja a mai magyar kormány politikáját, felidézve Orbán Viktor egykori nyugatos irányultságát, majd leírja, hogy ma már a civil szervezeteket elnyomó, a média nagy részét pórázon tartó, és a választási rendszert saját kedvére átszabó vezetőként ismeri a világ. Ehhez hozzáteszi a szerző, hogy Donald Trump is remekül megtalálja a hangot Putyinnal. Katonáik mindezek ellenére orosz támadás elhárítására készülnek.

A megszólaltatott tisztek óvatosan és tartózkodóan nyilatkoznak. "A katonai együttműködés meglehetősen ellenálló a politikai kanyarokkal szemben", mondja Sándor Tamás dandártábornok, a magyar különleges dandár parancsnoka, aki professzionális feladataira koncentrál. Amerikai kollégája is hasonlóan nyilatkozik, hozzátéve, hogy természetesen "hallják a háttérzenét", de igyekeznek a küldetésre összpontosítani.

A gyakorlat konkrét kerete egyébként az, hogy orosz támogatással tevékenykedő magyar szeparatisták ellen veszik fel a harcot a katonák, elhárítva többek közt az oroszbarát felkelők vegyifegyver-támadását.

Hozzászólások