szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar kormánypárt ugyanakkor kitart Hidvéghi Balázs jelöltsége mellett.

Ahogy arról már írtunk, amikor Deutsch Tamást az EP szakbizottságában alelnöknek választották, több más fideszes elsőre elhasalt. Ugyanis Bocskor Andrea, Trócsányi László és Hidvéghi Balázs jelölését elhalasztották. Már akkor sejteni lehetett, Hidvéghinek, a Fidesz kommunikációs igazgatójának nehéz dolga lesz, ha tényleg az Európai Parlament Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) alelnöke szeretne lenni.

Az Euronews most azt írja, hogy az európai civil szervezeteket tömörítő csoport, a European Civic Forum nyílt levélben kérte, hogy Hidvéghi Balázst ne válasszák meg a LIBE alelnökének.

Hidvéghivel szemben már korábban ellenjelöltet indítottak, ami szokatlan, ugyanis eddig a szakbizottság vezető posztjaiban a pártok megegyeztek, arányos alapon döntöttek. A Fidesz kommunikációs igazgatóját azonban sokan nem akarják most alelnöknek, európai és magyar civil szervezetek mellett a felhívást aláírta belga, bolgár, cseh, dán, észt, francia, holland, horvát, lett, lengyel, litván, macedón, német, olasz, orosz, portugál, román, spanyol, szerb, szlovák és szlovén szervezet is. Azaz 23 európai országból, köztük 18 EU-tagállamból. A legtöbb aláíró szervezet lengyel (44), illetve román (41). Az aláírók között egyelőre két magyar szervezet van, a Civil Kollégium Alapítvány és a Magyarországi Európa Társaság.

A civil szervezetek Hidvéghi személyét azért találják problémásnak, mert a Fidesz egyik kommunikációs vezetőjeként különösen hallatta a hangját lejárató kampányokban az ellenzékkel, a civil szervezetekkel és a kritikus újságírókkal szemben.

Sajnálatukat fejezték ki, amiért a Néppárt az éppen felfüggesztés alatt álló tagpártjából jelölt egy politikust erre a fontos pozícióra. Szerintük a magyar kormánypárt számos politikája teljesen ellentmond a szakbizottság céljaival, ezért nem szabad fideszes képviselőt alelnöki pozícióhoz juttatni a testületben.

A civilek azt kérik a Néppárttól, hogy a köztük lévő bizalom megtartása érdekében gondolják át a döntésüket, és válasszanak egy olyan jelöltet, aki elkötelezett híve a demokráciának, a jogállamiságnak és az emberi jogoknak.

Az Euronews brüsszeli tudósítója megkérdezte a fideszes politikust a bizottság döntésének elhalasztásáról. Hidvéghi nem érzete vereségnek a történteket. Azt mondta, hogy az ő felhatalmazása világos, fel kell lépnie a bevándorlás ellen, és a LIBE a leginkább bevándorláspárti bizottság, szerinte ez látszott a szavazáson is.

A Fidesz közben jelezte, továbbra is támogatják Hidvéghi jelölését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!