szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor is levelet írt neki.

Vasárnap lett 100 éves Bálint György kertészmérnök, Bálint gazda. Sokan köszöntötték, a Fidesz is beállt a sorba. A XVI. kerület országgyűlési képviselője, a fideszes Szatmáry Kristóf tette közzé Facebook-oldalán, hogy:

Gyuri bácsi, aki kerületünk lakosa, július 28-án töltötte be 100. évét. A köszöntést Kovács Péter polgármester úr kezdte, akit Gyuri bácsi otthonában fogadott. A torta, a bonsai fa és Orbán Viktor miniszterelnök úr köszöntő levele mellett más meglepetéssel is készültünk. Ezt már a Rákosmente Mezei Őrszolgálat Sarjú utcai központjában adtuk át, ahol Bálint gazdát és polgármester urat vártam. Itt egy őshonos fákból álló kert került kialakításra, amely ezentúl a Bálint Gazda Gyümölcsöse nevet viseli. A kertet a későbbiekben bővítjük, hogy majd ismeretterjesztő, oktatási célokat is szolgálhasson.

A dolog érdekessége, hogy a XVI. kerület februárban leszavazta Bálint gazda kerületi díszpolgárságát. Akkor az egyik fideszes képviselő, Vincze Ágnes azzal indokolta döntését, hogy „ha pitiség, ha nem, én sem SZDSZ-es múlttal, sem szocialista múlttal nem támogatok senkit díszpolgárnak. Ez van. Lehet kiakadni meg személyeskedni, ebben a döntésemben az sem hatna meg, ha 110 éves lenne Bálint György”. A kertészmérnök később erre azt mondta:

Rosszul esett a megjegyzés, bár az is igaz, meglehetősen kontraproduktívra sikeredett. Ha nincs ez a kirohanás, talán már nem foglalkoznának velem annyit, de így elég komoly reflektorfénybe kerültem. Rengetegen megkerestek, sokan személyesen is, szegény feleségem nem győzött kávét főzni…

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!