szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt budapesti finn nagykövet véleménycikkére rímelve írt olvasói levelet Kertész János hálózatkutató, akadémikus, CEU-oktató.

Magyarország az unió legkorruptabb országa, Orbánnak még több pénzre van szüksége, ezért jó irány, ha a források folyósítását és a jogállamiság állapotát összeköti az EU – ilyeneket írt a volt budapesti finn nagykövet Petri Tuomi-Nikula a Helsingin Sanomat című lapba. Most Kertész János akadémikus, hálózatkutató válaszlevelét hozta le a Helsingin Sanomat online kiadása, de mivel azt csak előfizeték olvashatják, egy Facebook-posztban angolul megosztották a szöveget.

Kertész azt írja: Magyar állampolgárként és Finnországban gyakran utazó emberként mélyen megérintett az az aggódás, amellyel a finnek fordulnak a demokrácia magyarországi állapota felé. Csak megerősíteni tudom azt a szomorú képet, amely Petri Tuomi-Nikula cikkéből kirajzolódik. Egyetemi tanárként különösen érintenek azok a támadások, amelyeket Orbán Viktor az akadémiai szabadság elleni indított mostanában. Miután elüldözte a CEU egyetemi programjait az országból, ezt egy brutális és alkotmányellenes jogszabály megalkotása követte az MTA ellen, ami után a kutatás állami ellenőrzés alá kerül.

A politika az élet minden területére behatol. Az ügyészségtől az adóhivatalig, az Állami Számvevőszéktől a Nemzeti Bankig fontos és eredetileg független intézmények lettek a központi hatalom szolgálatába állítva. Ennek eredményeképp a korrupció előzőleg nem ismert dimenzióba nőtt, a hatalomközeli emberek meggazdagodásának varázslatos sebessége és mértéke sokkoló. Mindeközben a kormány kemény lépéseket tett a kisegyházak és a civil szféra szereplői ellen, civil szervezeteket félemlít meg akár a rendőrségi zaklatás által. A választások szabadnak tűnnek, de az egyenlő esélyek elve súlyosan sérül, párt- és kormányforrások keverednek a kormányzópártok kampányában. Itt az idő, hogy az EU levonja a következtetéseket, és befejezze ennek az autoriter és korrupt rezsimnek a finanszírozását.

Üdvözlettel

Kertész János
az MTA tagja
a CEU oktatója
az Aalto Egyetem vendégoktatója

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Rendkívüli uniós csúcs lesz ma a járványról

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

Bíróságon támadják a Michael Jackson szexuális visszaéléseiről szóló film folytatását

A fővárosi Fidelitas egykori elnöke lesz az új Tempus-főigazgató

A fővárosi Fidelitas egykori elnöke lesz az új Tempus-főigazgató