MTA-kutató: Fejezze be az EU a korrupt és autoriter magyar kormány pénzelését

MTA-kutató: Fejezze be az EU a korrupt és autoriter magyar kormány pénzelését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A volt budapesti finn nagykövet véleménycikkére rímelve írt olvasói levelet Kertész János hálózatkutató, akadémikus, CEU-oktató.

Magyarország az unió legkorruptabb országa, Orbánnak még több pénzre van szüksége, ezért jó irány, ha a források folyósítását és a jogállamiság állapotát összeköti az EU – ilyeneket írt a volt budapesti finn nagykövet Petri Tuomi-Nikula a Helsingin Sanomat című lapba. Most Kertész János akadémikus, hálózatkutató válaszlevelét hozta le a Helsingin Sanomat online kiadása, de mivel azt csak előfizeték olvashatják, egy Facebook-posztban angolul megosztották a szöveget.

Kertész azt írja: Magyar állampolgárként és Finnországban gyakran utazó emberként mélyen megérintett az az aggódás, amellyel a finnek fordulnak a demokrácia magyarországi állapota felé. Csak megerősíteni tudom azt a szomorú képet, amely Petri Tuomi-Nikula cikkéből kirajzolódik. Egyetemi tanárként különösen érintenek azok a támadások, amelyeket Orbán Viktor az akadémiai szabadság elleni indított mostanában. Miután elüldözte a CEU egyetemi programjait az országból, ezt egy brutális és alkotmányellenes jogszabály megalkotása követte az MTA ellen, ami után a kutatás állami ellenőrzés alá kerül.

A politika az élet minden területére behatol. Az ügyészségtől az adóhivatalig, az Állami Számvevőszéktől a Nemzeti Bankig fontos és eredetileg független intézmények lettek a központi hatalom szolgálatába állítva. Ennek eredményeképp a korrupció előzőleg nem ismert dimenzióba nőtt, a hatalomközeli emberek meggazdagodásának varázslatos sebessége és mértéke sokkoló. Mindeközben a kormány kemény lépéseket tett a kisegyházak és a civil szféra szereplői ellen, civil szervezeteket félemlít meg akár a rendőrségi zaklatás által. A választások szabadnak tűnnek, de az egyenlő esélyek elve súlyosan sérül, párt- és kormányforrások keverednek a kormányzópártok kampányában. Itt az idő, hogy az EU levonja a következtetéseket, és befejezze ennek az autoriter és korrupt rezsimnek a finanszírozását.

Üdvözlettel

Kertész János
az MTA tagja
a CEU oktatója
az Aalto Egyetem vendégoktatója

Hozzászólások