A semmiből jelentkezett be egy tetszhalott, önkormányzati alapítású egyesület a 18. kerületi választásra

A semmiből jelentkezett be egy tetszhalott, önkormányzati alapítású egyesület a 18. kerületi választásra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Dercsényi Dávid-Windisch Judit

Feljelentést tesz a XVIII. kerületi ellenzék, ha nem ellenőrizhetik le a választáson hirtelen elinduló Agora Lokálpatrióta Egyesület jelöltjeinek aláírásait. Ők csalást gyanítanak, az Agora egyesület elnöke nem érti az ellenszenvet. Az egyesület elnöke egy évekkel ezelőtti tévéfelvételen arról beszél, a szervezetet az önkormányzattal együtt alapították, Ughy Attila polgármester visszautasította ezt, azt írta, semmi köze az önkormányzatnak ehhez.

Elégtelenre vizsgázott az ellenzék jelöltállításból, mert csak pár helyen valósult meg, hogy egyetlen közös ellenzéki jelölt szálljon szembe a kormánypárt jelöltjével az önkormányzati választáson – mondta szerdán Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke.

Tudna erről mesélni a budapesti 18. kerület is, ahol múlt hétfőig úgy tűnt, egy kormánypárti és egy ellenzéki jelölt között dől el a verseny, aztán egyszer csak felbukkant két újabb jelölt, és kiderült, négyen állhatnak rajthoz:

Az Agora nem csak polgármesterjelöltet állított, hanem minden körzetben indít képviselő-jelölteket is. Az egyesület egy hétvége alatt gyűjtötte össze az aláírásokat: szeptember 2-án vették őket nyilvántartásba, a helyi választási bizottságtól kapott tájékoztatás szerint "a határozat jogerőre emelkedése után" (vagyis 72 óra elteltével) vették át az ajánlóíveket. Ezeket a leadási határidő utolsó napján, vagyis múlt hét hétfőn adták le, majd aznap már nyilvántartásba is vették őket, ami szeptember 12-ével lett jogerős.

Az egyik összellenzéki jelölt, Kassai Dániel gyanúsnak tartja ezt az egészet: egyrészt egész hétvégén esett az eső, emiatt kevesebben lehettek az utcán, így szerintük kérdés, hogyan tudták összegyűjteni a jelöltek a megfelelő számú, érvényes aláírást. Ő és helyi szocialista kampányfőnök, Kőrös Péter is csalást emleget.

Kassai hétfőn reggel, a helyi választási irodában tudta meg, hogy az Agora is felvette az íveket, ezért elhatározta, hogy társaival "őrt áll" a bejáratnál, hogy megnézze, ki és mikor viszi be az íveket.

Nem láttak aznap senkit, ami elsőre nagyon gyanúsnak tűnt, majd később kiderült, az Agora képviselője pár házzal arrébb, az önkormányzat főépületében adta le a papírokat. Azt nem tudni, pontosan hánykor, ám Kassai szerint az aláírások ellenőrzésének sebessége is kérdéseket vet fel. Jelöltenként 300 érvényes aláírásra van szükség, azt délután ötig (a helyi választási bizottsági ülés kezdetéig) minden jelöltnél le kellett ellenőrizni. Ez a tempó elvileg amúgy tartható: beszéltünk egy, a választást jól ismerő forrással, aki azt mondta, ezer ember aláírásait egy ember egy műszak alatt le tudja ellenőrizni. Vagyis, ha többen dolgoznak ezen, elvileg beleférhet. A helyi választási irodánál rákérdeztünk, mennyi idő alatt ellenőrizték az íveket, de arra nem válaszoltak.

Ki ez az egyesület?

Az Agora Lokálpatrióta Egyesületről kiderítettük, hogy azt az önkormányzattal együtt alapították, erről az elnök Hensch Norbert és Kádár Tibor fideszes képviselő beszél a TV18 műsorában még 2016-ban, az egyesület bemutatkozásakor. Hensch is indul a választáson, az egyik körzetben képviselőjelölt.

A felvételen 2:40-nél esik szó az egyesület közös alapításáról:

Ekkorra datálódik az Agora egyetlen, nagyobb nyilvánosságot kapott akciója is: a Tér_Köz fővárosi pályázaton 15,76 millió forintot nyert el közösségi kert, és a 60-as évek hangulatát visszahozó emlékhely létrehozására a Lakatos lakótelepen. Ezután nem nagyon volt nyoma a szervezetnek, az egyesület Facebook-oldala nem működik, a honlapjuk sem frissül, 2016-ban adtak le utoljára beszámolót a bíróságnak, melyből kiderül, tevékenységükhöz kaptak támogatást a fideszes Ughy Attila által vezetett önkormányzattól. A szervezet – melynek céljai a "természetes és az épített környezet közötti harmónia fenntartása, megóvása, megismerése", közösségi kertek szervezése, működtetése, jószomszédi kapcsolatok erősítése, éghajlati változásra való felkészülés, egészségmegőrzés – partnerei között szerepelteti az önkormányzatot, illetve a Lakatos Úti 2. sz. Lakásszövetkezetet, melyet szintén Hensch vezet.

Hensch Norbertet többször kerestük, nem értük el, hétvégén viszont a 24.hu-nak azt mondta, azért indulnak a választáson, mert

lehetne jobban csinálni a dolgokat, több olyan zöld gondolkodású ember kellene az önkormányzatba, mint ő,

és "halálosan biztos" abban, hogy nyerni fog. Nem tagadta, fontos és jó munkakapcsolatban van az önkormányzattal, de nem érti, miért támadják az ellenzéki oldalról. Hétvégén egy közleményt is kiadtak.

Levélben megkerestük a kerületi polgármestert, Ughy Attilát, hogy reagáljon azokra az ellenzéki állításokra, hogy az Agora azért indul, hogy ne egy kihívója legyen, illetve nem tartja-e összeférhetetlennek vagy etikailag megkérdőjelezhetőnek, hogy egy részben önkormányzati alapítású szervezet indul a választáson. A polgármester több kérdésünkre nem válaszolt, csak annyit írt,

önkormányzatunknak nincs semmilyen köze az említett egyesület alapításához, nem tudom, hogy ezt az információt honnan szerezték be, de valótlan.

A választáson induló 4. jelölt, Luka István is érdekes, akiről szinte semmit nem találni a neten, a kerületi lap arról számolt be, egy farsangi mulatságon nyert. Az ő sörözőjében tartotta üléseit a Vasvári Pál Polgári Egyesület egészen 2019 júliusáig, amikor Luka eladta a sörözőt. A Vasvári és a márciusi ifjak emlékét őrző egyesület két társelnöke Bauer Ferenc és Tóth Kálmán fideszes képviselő, akik ismét megméretik magukat.

Próbálnak fogást találni

Az ellenzék gőzerővel dolgozik azon, hogy valahogy fogást találjanak az agorás indulókon. Először arra gondoltak, hogy a jelöltek nyilvántartásba vételét támadják meg, végül erről letettek. Kassai Dániel a hvg.hu-nak azt mondta, ezt csak egy okkal tehették volna meg, ha a szervezet kifut a leadási határidőből.

A következő lépés az, hogy az ajánlóíveken szereplő aláírásokat akarják összevetni a fideszes, illetve a saját aláírásgyűjtő íveikkel. Ezt a tervek szerint a helyi választási bizottság szerdai ülésén veti fel a delegáltjuk. Kőrös Péter kampányfőnök attól tart, a választási bizottság többsége leszavazza majd delegáltjukat, ha ez valóban megtörténik, választási csalás gyanúja miatt feljelentést tesznek.

Kérdés azonban, mire mennek vele: Kőrös szerint önmagában megalapozza a gyanút, ha a többség megakadályozza, hogy összevessék az aláírásokat, Kassai szerint viszont akkor tudnak majd érdemben továbblépni, ha megnyerik a választást. A Nemzeti Választási Bizottság MSZP-s delegáltja, Litresits András ügyvéd szerint a rendőrség lesöpörheti a beadványt, hiszen ez így önmagában nem elég megalapozott egy gyanúhoz.

Múlt már ezen a kétharmad

Az ellenzék nem véletlenül tart attól, hogy a több jelölt miatt romlanak az esélyeik, a XVIII. kerületre ugyanis jellemzőek a szoros választási eredmények. A 2014-es országgyűlési választáson 29 jelölt indult a kerületben – az LMP-n és a Jobbikon kívül számtalan kamugyanús is –, Kunhalmi Ágnes szocialista politikus 54 szavazattal vesztett Kucsák László fideszes jelölt mögött.

Ezt a vereséget azóta is úgy emlegetik, hogy ezen múlt a kétharmad. 2018-ban viszont több ezer szavazattal nyert Kunhalmi, amikor az LMP-s és momentumos jelölt is visszalépett a javára.

A 2014-es önkormányzati választáson Ughy Attila úgy lett polgármester 15 202 szavazattal, hogy a második MSZP-s Szaniszló Sándor mellett indult a korábbi MSZP-s politikus Mester László is függetlenként, aki 2000 szavazatot vitt el a közös ellenzéki jelölttől, bár vélhetően enélkül is a fideszes győzött volna.

Hozzászólások