A bíróság visszarendelte a rágalmazás helyszínére az ifjúsági kereszténydemokratákat

A bíróság visszarendelte a rágalmazás helyszínére az ifjúsági kereszténydemokratákat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az ifjúsági kereszténydemokratáknak ugyanazon a helyszínen kell penitenciát tartaniuk, ahol hazugságokat állítottak a civil szervezetekről.

Megsértette a Társaság a Szabadságjogokért által képviselt Menedék Egyesület jó hírnevét a közmédia, a Fidesz és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) – döntött csütörtöki ítéletében a Fővárosi Törvényszék. Ahogy közleményében a TASZ fogalmaz, a Menedéket a kormánypártok politikai okokból „ellenségnek nevezték ki és nyilvánosan démonizálták, a közmédia pedig kiszolgálta őket ebben, amikor úgy számolt be álláspontjukról, hogy a Menedéknek esélyt sem adott arra, hogy a jóhírnevét sértő állításokra reagáljon, ezzel pedig

a kormánypártok propagandaeszközeként viselkedett ahelyett, hogy a valós tájékoztatást szolgálta volna.”

Az történt ugyanis, hogy az IKSZ alelnöke tavaly sajtótájékoztatót tartott a Menedék Egyesület irodája előtt, amelynek bejáratára „Bevándorlást Támogató Szervezet” matricát ragasztott, és arról beszélt, hogy harcolni kell a bevándorlást támogató szervezetek ellen. Tisóczki Flóra a Menedék egyik tagjának korábbi interjúját kiforgatva azt állította, hogy „az egyesület vezetői elismerték, (...) hogy a bevándorlás azért is jó, mert mindenhonnan olyanok érkeznek, akik eleve jobbak, mint a hazai népesség”. Melegh Attila migrációkutató szociológus az interjúban ezzel szemben arról beszélt, hogy a kutatások szerint jellemzően a magyar népességnél magasabban képzett emberek érkeznek hozzánk a világ más pontjairól, az interjút pedig nem a Menedék Egyesület tagjaként, hanem a Corvinus Egyetem docenseként adta.

A sajtótájékoztatón az is többször elhangzott, hogy a Menedék Egyesület „a Soros által pénzelt szervezetek egyike, és azon dolgoznak, hogy Magyarországot bevándorlóországgá csinálják, Magyarországra behozzák a migránsokat”. A Menedék Egyesület tevékenysége valójában arra terjed ki, hogy a Magyarországon jogszerűen élő külföldieknek társadalmi beilleszkedését segítse. Az alperesek tudatosan közöltek valótlan tényeket, néhány héttel azután, hogy a parlamenti kormánytöbbség által elfogadott „Stop Soros” törvény hatályba lépett, és a magyar társadalomban tetőzött a kormány által felkorbácsolt idegenellenesség. Ilyen környezetben azt állítani a Menedék Egyesületről, hogy illegális bevándorlókat telepít az országba, különösen súlyos jogsértésnek minősül.

A valótlan kijelentéseket tartalmazó sajtótájékoztatóról készült felvételt a Fidesz és a közmédia híradóját gyártó Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. terjesztette, miközben a Menedéknek nem adtak lehetőséget, hogy elmondhassa, valójában milyen tevékenységet végez, és mit gondol a Melegh Attilának tulajdonított szavakról – áll a sajtóközleményben.

„A bírósági eljárásban kiderült, hogy a kormányzathoz közel álló szervezetek utána sem néznek, hogy milyen tényeket állítanak az általuk támadott szervezetekről. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség sajtószóvivője gyakorlatilag gondolkodás nélkül mondta el azokat a valótlanságokat, amiket politikai okokból elé tettek. Így működik a propaganda ma Magyarországon: se gondolat, se érték, csak a politikai cél” – mondta el Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje.

Annak külön örülünk, hogy a sajtószóvivőnek ugyanazon a helyen – a Menedék Egyesület kapujában – kell majd sajtótájékoztatót tartania a bíróság döntéséről, ahol a valótlanságokat elmondta. Nagyon fontos, hogy a propagandát működtető személyek a bőrükön érezzék, hogy a tetteknek vannak következményei – tette hozzá az ügyvéd.

Hozzászólások