A Fidesz politikusa részesülni akart az egri vár fejlesztési pénzeiből, állítja a volt igazgató

A Fidesz politikusa részesülni akart az egri vár fejlesztési pénzeiből, állítja a volt igazgató

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Berecz Mátyás szerint a hatmilliárd forintos összeg 20-30 százalékát is „meg akarta sarcolni”, állítása szerint minderről a polgármester is tudott.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője "meg akarta sarcolni" az egri Dobó István Vár fejlesztésére fordítható összeget, ezt állítja Berecz Mátyás a 24.hu cikke szerint.

Berecz korábban egri Dobó István Vármúzeum igazgatója volt, jelenleg a városban polgármesterjelöltként induló Mirkóczki Ádám csapatának tagja. Az egrihirek.hu azt írja, Berecznek azért kellett távoznia, mert a napi működést egy olyan céggel fedeztette, amely beosztottja tulajdonában állt. Az 51 milliós keretből állták többek között az idegenvezetés és a korhű ruhák költségeit. Berecz a Facebookon reagált, és azt írta, azért voltak konfliktusai, mert szembement Nyitra Zsolttal, mivel a fideszes képviselő – állítása szerint – vár fejlesztésére fordítható 6 milliárd forint 20-30%-át „meg akarta sarcolni”.

Berecz Facebook-posztjában azt írta minderről Habis László, a város fideszes polgármestere is tudott.

Habis László! Én Önnek 6 éven keresztül az egyik leglojálisabb beosztottja voltam. Nyitrai Zsolttal vívott háborújában mindig Ön, és a vár törvényes fenntartója, az önkormányzat mellett álltam. Pedig egyszerűbb és nyugodtabb lett volna az életem, ha, ahogy egy fideszes barátom tanácsolta: „hagyjad, hogy Nyitrai sarcolja a várat”. Nem hagytam. Nyitrai Zsolttal kialakult konfliktusomban végül Ön is cserbenhagyott.

Berecz a 24.hu megkeresésére elmondta, a vár könyvelését a város cége végezte, és Habis polgármester hagyta jóvá azt, így jogilag őt is felelősség terheli. A volt igazgató a portálnak azt mondta, a fejlesztési pénzekkel kapcsolatos állítását fenntartja, és a napokban írásos bizonyítékokkal is alá fogja támasztani.

Nyitrai Zsoltot 2015. június 1-jétől Lázár János a Heves megyei fejlesztési projektek megvalósításának támogatása céljából miniszteri biztossá nevezte ki, 2016. november 15-én Orbán Viktor, a kormányzat stratégiai társadalmi kapcsolatainak összehangolásával bízta meg. 2018. május 18-án a miniszterelnök kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki. 2018. április 8-án országgyűlési egyéni mandátumot szerzett a Heves megyei 1. számú választókerületben.

Hozzászólások