Gulyás: Nincs okom, hogy ne higgyek Borkainak
percről percre

Gulyás: Nincs okom, hogy ne higgyek Borkainak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Magánügy, viszont erkölcsileg helytelen és elítélendő Borkai Zsolt adriai hajóútja – mondta a kiszivárgott felvételekről Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a sajtó kettős mércét alkalmaz, és ő egyébként sem számolna be olyan ügyekről, amelyeknek nincs politikai vonzata. A magyar kormány nem tud róla, hogy Várhelyi Olivér másik portfóliót kapna az Európai Bizottságban, és a törököket figyelmeztető uniós nyilatkozatot sem vétóztuk meg.

1 2
Sorrend megfordítása

Borkai és a keresztény értékek - kérdéseink Gulyáshoz

Vége a kormányinfónak

Vége is lett a kétórás kormányzati sajtótájékoztatónak, köszönjük a figyelmet.

Gulyás: Ha én lennék a főszerkesztő, ilyen ügyekről nem számolnék be

A hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely azt mondta: ha kiderülne, hogy offshore lovagokkal volt kapcsolatban a győri polgármester, fontos tudni, hogy mindenkinek átláthatósági nyilatkozatot kellett tenni, ami feltárja a valós tulajdoni viszonyokat.

„Offshore céget létrehozni egyébként nem törvénytelen” – emlékeztetett Gulyás.

Arra a kérdésünkre, hogy összeegyeztethető-e a magyar állam által támogatott keresztény-konzervatív értékrend Borkai Zsolt tetteivel, azt válaszolta, hogy sem a kormány, sem pedig a magyar állam nem szólhat bele életmódbeli kérdésekbe. Ennek ellenére helyes, ha az államnak van társadalomképe és a családokat támogatja, de Magyarországon szabadság van,

mindenki azt tesz, amit akar.

Gulyás továbbra sem tartja helyesnek, hogy a sajtóban olyan magánéleti ügyekről számolnak be, melyeknek nincs politikai vonzata, ezért javasolja mindenkinek a Mandiner megvásárlását, mert ők egyik videóról sem írtak.

„Ha én lennék a főszerkesztő, én sem foglalkoznék ezekkel az esetekkel, amíg nem érintenek politikai kérdéseket” – mondta.

Uniós költségvetés: 12 százalékos csökkenés még elfogadható lenne

Jelenlegi formájában Magyarország megvétózná az uniós költségvetést, mert az nem elfogadható. Azzal a magyar kormány is tisztában van, hogy a Brexit miatt kisebb lesz a költségvetés, de ez számításaik szerint csak 12 százalékos büdzsécsökkenést eredményez, amit még el tudnak fogadni. Mint ahogy akár azt is, hogy minden tagállam arányosan növelje meg a befizetést.

A magyarok azt is elképzelhetőnek tartanák, hogy a nagy közös alapokból helyezzenek át pénzt, és nincsenek az ellen sem, hogy akár a menekültek integrációjára is lehessen pénzt kapni, de ez nem válhat a kelet-közép-európai országok kárára.

A miniszter szerint fontos, hogy bár az életszínvonalbeli különbségek az uniós tagállamokban mérséklődtek, még most is fennállnak, ezért a kohéziós támogatásokat ezeknek a térségeknek, így Kelet-Közép-Európának kell kapniuk.

A kórházak adóssága személyi következményekkel is járhat

Szakpolitikáról kérdezett a Népszava, akiknek Gulyás megerősítette, hogy tárgyalnak az egészségügyi dolgozók béremeléséről, melyre jövőre 152 milliárd forint áll rendelkezésre.

A kórházak adóssága meghaladta az 50 milliárd forintot, ennek konszolidációja csak alapos vizsgálatok után, adott esetben személyi következményekkel együtt vállalható. Ha egy intézményvezető gazdálkodása felelőtlen, akkor új vezetőt kell találni – magyarázta Gulyás, aki szerint egyelőre vizsgálódnak, nincs szó intézményvezetők leváltásáról. Nem elképzelhetetlen ugyanakkor a strukturális hiba sem.

Új világ van, bármi megtörténhet

Borkai Zsoltéhoz hasonló felvételekről nem tudnak, és nem is tartanak a kormányban. Gulyás szerint azokon a megbeszéléseken, amiken részt vesz, tárgyalnak minősített anyagokról is, de ott sem vetődött fel ilyesmi.

„Új világ van, a közéletben mindenkinek úgy kell élnie, hogy minden mondatát magnóra vehetik és visszaélhetnek vele” – figyelmeztetett.

Az olcsó virslitől nem sérül a demokrácia

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban vetődött fel, mi a kormány véleménye arról, ha kampányrendezvényeken ingyen sör-és virslikupont osztogatnak. Gulyás azonban nem tartja a demokrácia sérelmének, ha egy lakossági fórumon olcsó sör és virsli van, szerinte ez korábban is így működött.

Borkai-ügy: nem lesz kormányvizsgálat

A kormány nem is indít vizsgálatot a Borkai-videó ügyében – mondta az Indexnek Gulyás. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a Fidesz számára a győri polgármester vállalható-e.

Gulyás azt sem érti, hogy megválasztása esetén miért ne töltené ki ötéves ciklusát Borkai. Emlékeztetett rá, hogy ha valamikor igaz, hogy a választópolgárok minden ismeret birtokában tudnak dönteni, az most van.

A miniszter hozzátette: érdekes módon Wittinghoff Tamás videójáról nem kérdezik, pedig abban is ugyanez a véleménye.

Nem vétóztunk a török hadműveletről az EU-ban

Magyarország állítólagos uniós vétójával kapcsolatban Gulyás azt mondta: nem akarták megbontani a Visegrádi Négyek és az Európai Unió egységét, ezért járultak hozzá egy olyan kompromisszumos szöveghez, ami figyelmeztette a török elnököt a szíriai támadás miatt.

„A magyar diplomácia határozott véleménye, hogy ha Törökország annak érdekében tesz lépéseket, hogy a területén lévő 4 millió menekült visszatérhessen a saját hazájába, azt támogatni kell. A háborút természetesen elutasítjuk, de a két szempontot együtt kell vizsgálni” – mondta Gulyás.

Várhelyi Olivérnek még várnia kell

Ursula von der Leyen valóban nem fogadta még el hivatalosan Várhelyi Olivér jelölését – erősítette meg Gulyás Gergely, de szerinte erre eleve csak tegnap óta adott a lehetőség, hiszen csak a tegnapi kormányülésen fogadták el Orbán Viktor jelöltjét.

Arról ugyanakkor még informálisan sem kaptak jelzést, hogy az Európai Bizottság elnöke más portfóliót adna a magyar jelöltnek, és elvenné tőle a bővítési tárcát.

1 2
Hozzászólások