"Aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, csatlakozzon!" - egyesületként folytatja az ADF

"Aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, csatlakozzon!" - egyesületként folytatja az ADF

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

„Aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, csatlakozzon!” Árgus szemekkel nézi majd az eddig az MTA kutatóintézeti hálózatáért küzdő szervezet, hogy hol sérül az oktatás, kutatás szabadsága, és a jogszabályokat is figyelni fogja. Ehhez aktivisták csatlakozását várja.

Egyesületként folytatja munkáját az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF), tudatja a szervezet közleményében. Az ADF akkor alakult, amikor kiderült, a kormány ki akarja vonni a kutatóintézeti hálózatot a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alól. Ez meg is történt a tiltakozások, az MTA közgyűlésének döntése és tárgyalások ellenére. "A kutatóhálózat MTA-tól való elszakítására tekintettel úgy döntöttünk, hogy állandóságot jelentő, transzparens struktúrában, egyesületként folytatjuk tevékenységünket", olvasható a közleményben.

A szervezet watchdog szervezetként tervez működni, fő célja, hogy előmozdítsa "a tudomány és oktatás szabadságának tiszteletben tartását, alkalmazását és elismerését, őrködjön a tudományos közélet tisztasága, a tudományos kutatás, valamint a tudományos véleménynyilvánítás szabadsága fölött". Emellett az kutatóintézeti hálózat eszmei integritását is meg akarja őrizni az ADF.

A szervezet fel kíván lépni azért, hogy az oktatás és tudomány szabadságát biztosító jogszabályok szülessenek. Fel kíván szólni, ha az oktatás és kultúra ügyének érdekében tevékenykedőket sérelem vagy hátrány éri.

A tudomány szabadsága azonban nem csak a volt akadémiai dolgozók szívügye. Ezért arra buzdítunk és hívunk mindenkit, aki a magyar kultúra, tudomány és oktatás szabadsága érdekében tenni kíván, hogy csatlakozzon az Akadémiai Dolgozók Fórumának tevékenységéhez.

Hozzászólások