New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé

New York Times: Az amerikai nagykövet már inkább Orbán embere, mint Trumpé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

David B. Cornstein különösen jó kapcsolatot ápol Orbánnal, a lap információi szerint emiatt többször az amerikai külügy irányvonalával is szembemegy.

Hosszú írást közöl a New York Times David B. Cornsteinről, a Budapestre delegált amerikai nagykövetről, akiről azt írják, 2018 júniusi kinevezése óta egyre inkább Orbán Viktor álláspontját képviseli a washingtoni diplomácia helyett.

A lap információi szerint a 81 éves Cornstein tavaly lett különösen jóban Orbánnal és tanácsadóival, akikkel rendszeresen személyesen váltanak üzeneteket még úgy is, hogy többen figyelmeztették a nagykövetet: a miniszterelnök manipulálni próbálja. A lap szerint Cornstein közeledését Orbánhoz a republikánusok között is többen bírálták.

A New York Times úgy tudja, a nagykövet azt is megakadályozta, hogy más diplomaták jelentéseket küldjenek Washingtonba a magyarországi korrupcióról és a demokrácia visszaszorításáról, többször pedig kimondottan Orbán véleményét képviseli, alkalmanként még az amerikai állásponttal szemben is. A lap kiemeli az ukrán kérdést, amelyben Cornstein Orbánnal együtt nemcsak az amerikai, de a NATO-állásponttal is szembehelyezkedik a vitatott nyelvtörvény miatt.

A lap információi szerint Cornstein a személyes kapcsolatait kihasználva intézte el Orbánnak a májusi fehér házi találkozót Trumppal, noha többen ellenezték ezt a magyar miniszterelnök oroszbarátsága és antidemokratikus politikája miatt. Így azonban Orbánnak állítólag arra is lehetősége volt, hogy az ukrán kérdésben hatni tudjon Trumpra.

A NYT forrásai szerint Cornstein időnként egyenesen csodálattal beszél a magyar miniszterelnökről. Eközben ő állítja, éppen Trump megbízását teljesíti az Orbánhoz közeledéssel. Bár az amerikai külügyminisztérium szerint Magyarországon erősödött az antiszemitizmus, Cornstein amellett is kiáll, hogy ez nem igaz.

A lap idéz egy esetet, amikor áprilisban kongresszusi delegáltak érkeztek Magyarországra, akik a korrupcióról és a demokrácia erodálásáról is tájékozódni akartak a Transparency International képviselőjétől, de Cornstein bejelentés nélkül betoppant a találkozóra, majd leszögezte, hogy nem lát bizonyítékot korrupcióra. A nagykövet erről a lapnak azt mondta, nem emlékszik a találkozóra, és bár biztos van korrupció Magyarországon épp úgy, ahogy Amerikában is, nem lát bizonyítékot arra, hogy ez az amerikai érdekekre hatással lenne. Ennek ellenére az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo épp arra tett ígéretet, hogy elősegíti a korrupcióellenes intézkedéseket Magyarországon.

A nagykövet emellett a CEU kérdésében is Orbánék mellé állt, mert bár nyilvánosan fontosnak nevezte, hogy az egyetemet megmentsék, Michael Ignatieff rektor szerint valójában segítette annak elköltöztetését. A rektor a lapnak felidézte, hogy Cornstein azt ajánlotta fel nekik: költözzenek Bécsbe (ami végül meg is történt), Budapesten pedig csak egy kisebb, magyar diplomát kiadó intézményt tartsanak meg. Állítólag azzal érvelt: nem mindegy, hol adják ki a diplomákat? Ignatieff az elmondása szerint azt fejtegette, hogy ez nem egy valódi kompromisszum, mert összességében egy amerikai intézményt ebrudalnak ki Budapestről, Cornstein pedig csak azzal válaszolt: "Én ezt nem így látom".

A lap megjegyzi, az eredetileg ékszerkereskedelemmel foglalkozó Cornstein nem egy meggyőződéses republikánus, Mitt Romney és John McCain kampánya mellett adakozott demokratáknak is. Trump kampányát nem támogatta pénzzel, ám évtizedek óta jó barátságban van vele.

A lapnak Cornstein nyíltan beszélt Orbánnal való barátságáról, és azt is elmesélte, hogy

a májusi fehér házi találkozó után alsóneműben beszélték meg a történteket Orbán repülőjének kanapéján.

Cornstein a Szabad Európa Rádió Magyarországra visszatérésével kapcsolatban azt is megpróbálta elérni, hogy a csatorna ne legyen annyira kritikus az Orbán-kormánnyal. Erről ő maga azt mondta, csak azt szeretné, hogy a kormány álláspontja is kapjon teret az adásokban.

A lap szerint az amerikai külügyminisztérium azt se nagyon tudja, hogy Cornstein miről tárgyal a magyar kormánnyal, ezt maga a nagykövet is elismerte, mondván: valóban ritkán beszél washingtoni tisztviselőkkel, de állítása szerint a személyes készülékeit csak találkozók megbeszélésére használja.

Cornstein a maga részéről eredménynek tekinti azt a még nem véglegesített ügyletet, amelyben Magyarország amerikai fegyvereket vásárolna, és tagadta, hogy a július 4-i ünnepséget, amelyen Paul Anka Orbánnak énekelt , valójában a magyar miniszterelnöknek szervezte volna. Azt mondta, csak meg akarta mutatni, hogy Amerikai milyen jó partykat tud szervezni. Azt is elmondta, a buli 320 ezer amerikai dollárba (közel 95 millió forint) került, amelyet nagyrészt amerikai cégek fizettek, és csak mintegy 7000 dollárt (több mint 2 millió forint) adott bele a nagykövetség.

Az orosz Nemzetközi Beruházási Bank - amelyet többen kémbanknak tartanak - Budapestre költöztetéséről Cornstein azt mondta, ezt ellenezte Orbánnál, aki azonban olyan személyes ígéreteket tett neki, amelyek eloszlatták a kétségeit. Később a nagykövetség pontosította az ezzel kapcsolatos véleményét a lapnak, mondván továbbra is fenyegetésnek tekintik a bank Magyarországon maradását.

Hozzászólások