szerző:
hvg.hu

Hatalmas lezárásokat hozott a fővárosban a török elnök, Recep Tayyip Erdogan látogatása, aki ellen százak tüntettek Budapest utcáin.

  • Több százan tüntettek Budapesten a török elnök látogatása idején a kurdok elleni offenzíva miatt.
  • Orbán Viktor közös gazdasági programokról beszélt a közös sajtótájékoztatón, ilyen a Török Áramlat vagy a két ország közötti kereskedelmet segítő Eximbank-hitelkeret.
  • Erdogan szerint az EU becsapta, a beígért 6 milliárd eurónak csak a fele érkezett meg, és ha ez nem változik, femondja a migrációs megállapodást.
  • A magyar miniszterelnök szerint nincs hálátlatlanabb feladat most az EU-ban, mint a bővítés, ezért fontos, hogy ezt a feladatot "megkaptuk".
  • Este közlekedési káosz alakult ki Budapesten, több helyen a gyalogosokat sem engedték át.
1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Nagy Blanka beszél a Széll Kálmán téren

Nem párttagként, aktivistaként van jelen, hanem emberként - kezdi beszédét. Azt a fajta embertelenséget, amit jelenleg képvisel Orbán Viktor azzal, hogy Erodgant fogadja, elviselhetetlen.

Erdogan minden egyes lépéséhez száz meg száz vércsepp tapad.

Orbán nézetei a kurd népirtással kapcsolatban nem azonosak a magyar emberek nézeteivel - mondta, szerinte a magyarok Erdogan látogatását is elítélik. "Egy igazi vezető nem fogad a hazájában olyan embert, aki száz meg száz ember életét elveszi. Erdogan gyerekgyilkos is"- mondja Nagy, mire a tömeg fújolni kezd. Azt mondta, mikor pár napja egy négyéves kislány lerobbantott lábát látta, akkor döntötte el, hogy muszáj itt lennie a tüntetésen. "Háborús bűn, amit Erodgan csinál, és amihez Orbán asszisztál."

Beszéde végén egy perc néma csendet kért a kurdokért. A színpadon áll két kurd asszony, akik Rojavából érkeztek.

©

Vége Orbán és Erdogan sajtótájékoztatójának

A találkozó után török-magyar üzleti fórum kezdődik.
©

Orbán: Attól, hogy az EU tagjai vagyunk, nem veszek át rossz szokásokat

Törökország nemcsak nagy ország, hanem egy nagy nemzet is – kezdte el Orbán Viktor annak magyarázatát, miért támogatjuk Törökország szíriai offenzíváját. A magyar kormányfő szerint magunkat is egy ősi történeti nemzetnek tartjuk, a nemzeteknek tiszteniük kell egymást, és ennek megfelelelően kell viselkedni. Ha valaki nem adja meg a tiszteletet Törökországnak, akkor elnézést kell kérnünk és kompenzálnunk kell.

"Nem lehet gúnyolódni egy másik országon és nemzeten, ez elfogadhatatlan" – mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint a támogatásunknak a történelmi mellett geopolitikai szempontja is van: egy ország sem választhatja meg a házszámát. Itt élünk, nekünk jó viszonyt kell ápolnunk a törökökkel és érdekünk, hogy Erdogan is a magyarok sikerében legyen érdekelt.

A konkrét szempont pedig természetesen a migráció kérdése, hiszen nem akarunk itt feltartóztatni több százezer embert, ezt pedig csak a törökök segítségével tudjuk elkerülni. Orbán szerint ezért is fontos, hogy támogassuk a biztonsági zónák létrehozását.

"Attól, hogy az EU tagjai vagyunk, nem veszek át rossz szokásokat" – mondta Orbán.

Erdogan megismételte, hogy az ENSZ-szel együttműködve akarják majd megkezdeni a biztonsági zóna újjáépítését.

Orbán: a bővítési portfóliónál nincs hálátlanabb az EU-ban

Az Origo arról kérdezi Orbánt, mit szól ahhoz, hogy Várhelyi Olivérnek ajánlotta fel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a bővítési portfóliót.

"Nem a könnyű sikerért futunk, ennél hálátlanabb portfólió most nincs az Európai Unióban" – válaszolta Orbán. A magyar kormányfő szerint azért vállaltuk, mert ez nekünk is fontos kérdés, másrészt látjuk, hogyan szenvednek az EU régi tagállamai azon, hogyan mondjanak igent egy-egy tagállam felvételére. Orbán szerint, ami eddig bővítésként történt az EU-ban az más volt, mint ami most következik.

"Van egy országcsoport az unión belül, amely Franciaország vezetésével, nem egyszerűen nemet mondott Észak-Macedónia felvételére, hanem a bővítés teljes folyamatát akarja megreformálni." (Legalábbis – tehetjük hozzá – ezzel indokolták az elutasítást az októberi EU-csúcson, annak ellenére, hogy az ország, akár Albánia, teljesítette a csatlakozási tárgyalások megkezdésére szabott feltételeket.

©

A tüntetők a Széll Kálmán térre értek

Kis csúszásban vannak, az eredeti program szerint 4 körül kellett volna a térre érniük. Ide még beszédeket terveztek, majd a Várat célozták be, de két szervezővel is beszéltünk, akik azt mondták, oda mégsem mennek.

A tüntetéssorozat nem ér véget, az Amnesty International a rakparton tart megemlékezést, de mennek a török nagykövetség elé is.

©
©

Rakétákról is szó lesz a Trump–Erdogan találkozón

A török sajtó azt kérdezte Erdogantól, mire számít a washingtoni látogatásán. Erdogan szerint korai lenne még a részletekről beszélni, de az S400-as rakéták és F35-ösök témájával természetesen kiemelten foglalkoznak majd. A kereskedelmi kapcsolatokat is növelni szeretné az Egyesült Államok és Törökország között, valamint a terrorizmus elleni harcról is tárgyalni fog november 13-án Donald Trumppal. Azzal szerinte még nincs vége a küzdelemnek, ha terrorista vezetőket ölnek meg.

Mi az a megállapodás, amelyről Erdogan beszél?

Az EU és Törökország között 2016 tavaszán kötött megállapodás alapján a törökök számára 6 milliárd eurót biztosít az Európai Unió, cserébe a törökök vállalják az országuk területén élő menekültek ellátását, az EU-ból kiutasított migránsok fogadását. Ez állította meg a balkáni menekültáradatot, és ennek következtében mára 4 millióra duzzadt a Törökországban élő menekültek száma. Közülük 3,6 millióra teszi a szíriai polgárháború elől menekülők létszámát.

A program keretében a 6 milliárd eurót 2021 végéig osztja el az EU. Ebből 5,6 milliárd elköltésére már meghatározták a célt, 3 milliárdra megkötötték a szerződést, 2,4 milliárdot pedig el is költöttek, például humanitárius célra, amelyre összesen 2,1 milliárdot szánnak, és amelyről ebben a riportban írtunk bővebben. Ebből az is kiderül, hogy a pénz elköltését az EU és a kormány közösen határozza meg, de az EU menedzseli.

Erdogan tehát csúsztat, amikor azt mondja, hogy a pénznek csak a felét adta oda az Európai Unió.

Erdogan: közel állunk egymáshoz

Nagyon örülünk, hogy Magyarország megfigyelőként részt vesz a Türk Tanácsban és budapesti irodát is nyitottak. Nem vagyunk távol egymástól, két óra alatt ide lehet utazni Ankarából, és szeretném, ha a jövőben is ilyen jól működne az együttműködés – fejezte be beszédét Erdogan, aki köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért.

Erdogan: ha nincs megoldás, kinyitjuk a kapukat a menekültek előtt

Az MTV kérdésére Erdogan azt válaszolta, hogy akár megkapják az Európai Uniótól a támogatást, akár nem, a menekülteket továbbra is vendégül fogják látni, de csak egy pontig.

"Bármit nem bírunk el, ha látjuk, hogy nincs megoldás, akkor ki kell tárnunk a kapukat" – zsarolta az Európai Uniót a török elnök.

Orbán Viktor ehhez annyit tett hozzá: mi azt szeretnénk, hogy akinek el kellett hagynia az otthonát, az hazamehessen. A most létrehozott biztonsági zóna tervét ő is megkapta Erdogantól, szerinte ebben templomok, iskolák és települések újjáépítése is szerepel, ezekben a programokban Magyarország is szívesen részt vesz.

"Vállalunk falu és iskola újjáépítést is, amennyire csak tőlünk telik" – mondta a magyar kormányfő.

"Az EU nem tartotta be az ígéretét"

"Nem hátrálunk meg, a terroristák között nem lehet különbséget tenni" – folytatta Erdogan, aki azt is sorolta, hogy az elmúlt időszakban kiket fogtak el a török erők az Iszlám Állam harcosai közül.

A török elnök ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy már nem bírnak ennél nagyobb terhet, az Európai Uniótól pedig szerinte még csak 3 milliárd eurót kaptak meg az ígért hatból.

©
1 2 3 4 5 6

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dolgozói harmadát kirúgja a meisseni porcelánüzem

Dolgozói harmadát kirúgja a meisseni porcelánüzem

Fáj a feje? Fogja az időjárásra!

Fáj a feje? Fogja az időjárásra!

Jobb, ha nem eszik belőlük: nagyon károsnak bizonyultak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Jobb, ha nem eszik belőlük: nagyon károsnak bizonyultak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Hatmilliót fizet Dánia a menekülteknek, ha hazatérnek Szíriába

Hatmilliót fizet Dánia a menekülteknek, ha hazatérnek Szíriába

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

Az én hetem: Parti Nagy Lajos és Orbán Viktor pöttyös lova

András herceg már bánja, hogy egy elítélt szexbűnöző otthonában szállt meg

András herceg már bánja, hogy egy elítélt szexbűnöző otthonában szállt meg