„A főpolgármester az atlétika mellett” – írták Karácsonyról a vele találkozó atlétikai vezetők

„A főpolgármester az atlétika mellett” – írták Karácsonyról a vele találkozó atlétikai vezetők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felek közlése alapján úgy tűnik, nem lesz akadálya a 2023-as atlétikai világbajnokságnak.

Pozitív és előremutató egyeztetést folytatott egymással Karácsony Gergely főpolgármester a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vezetőivel, ezt mindkét fél megerősítette.

Karácsony Gergely a Facebookon közölte, hogy konstruktív beszélgetést zajlott Deutsch Péterrel, Gyulai Miklóssal és Gyulai Mártonnal.

„Nekik is elmondtam, az új városvezetés prioritási rendjében a budapestiek egészségének fejlesztése áll az első helyen. Minden nagyobb beruházásnál 3 szempontot tartunk szem előtt: nem csökkenhet a zöldfelület nagysága, ami épül, annak hosszú távon is fenntarthatónak kell lennie, a költségeknek pedig átláthatónak. Ennek alapján kiszámítható partnerei vagyunk mindenkinek, a magyar atlétika irányítóinak is.”

A Magyar Atlétikai Szövetség a beszédes, "Főpolgármester az atlétika mellett" címmel jelentetett meg egy közleményt a találkozó után, amelyben azt írták, hogy pozitívnak és előremutatónak értékelik a főpolgármesterrel zajlott mai találkozót.

A MASZ írása szerint a felek egyetértettek abban, a magyar atléták számára is mérföldkő a 2023-as világbajnokság. Gyulaiék hangsúlyozták, hogy a stadion nem elsősorban a világbajnokságra épülne, hanem a magyar atlétika központjaként is szolgálna a jövőben.

A közlemény szerint nem csak az élsportolók, hanem amatőrök is használhatnák az Atlétikai Központot és az azt körülvevő zöld parkot a jövőben.

Álláspontjuk szerint a központra azért is szükség van, mert a vb helyszíne jelenleg „emberektől elzárt, pusztuló környezet”, viszont, ha folytatódhat a megkezdett munka, akkor „a sportpark mellett lesz közpark, parti gyalogossétány, bicikliút, dunai kikötő és Pestet Csepellel összekötő gyalogos- és kerékpároshíd”.

A MASZ közleményben felhívta a figyelmet, hogy a visszamondjuk a vb-t, akkor akár több tízmilliárdos kártérítési igényt is benyújthat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, amelyet Magyarországnak kell kifizetnie.

„Ez a döntés évtizedekre visszavetheti a magyar atlétikát, az utánpótlást, a modern képzéseket, illetve lemondunk arról, hogy megannyi fiatalnak és idősebbnek sportolási lehetőséget kínáljunk.”

– írták.

A stadion kérdésében november 27-én hozhat döntést a Fővárosi Közgyűlés.

2018 végén dőlt el, hogy 2023-ban Budapesten lesz az atlétika-vb. Miután Karácsony Gergely megnyerte a főpolgármester-választást, azt mondta, leállítja a kormánynak kedves Liget-projektet, és stadionstopot is hirdet. Erre reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt nyilatkozta, ha nem akarják, nem lesz se Liget-projekt, se kézilabda-Eb-döntő a vele járó csarnoképítéssel, se 2023-as atlétikai világbajnokság. Ez utóbbinak lenne helyszíne a IX. kerületbe tervezett atlétikai stadion.

A főpolgármester később pontosított, az RTL Klub Híradójának azt mondta, megépülhet a stadion, ha más, szerinte fontosabb – például egészségügyi – fejlesztések is megvalósulnak Budapesten.

Hozzászólások