Kósa a menekültek éheztetéséről: A turisták sem kapnak enni a magyar államtól

Kósa a menekültek éheztetéséről: A turisták sem kapnak enni a magyar államtól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Leszavazta a honvédelmi bizottság Szél Bernadett javaslatát, amely megszüntette volna az áldatlan állapotokat a tranzitzónában.

Leszavazták hétfőn a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságában Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független képviselők törvényjavaslatának tárgysorozatba vételét, amely "a tranzitzónában tapasztalt embertelen gyakorlat megszüntetésére" irányult – írja a 24.hu.

Mint arról beszámoltunk, több esetben is előfordult, hogy a magyar hatóságok nem adtak enni a tranzitzónában lévő menedékkérőknek, az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig már több esetben hozott ideiglenes intézkedéseket, és arra kötelezte Magyarországot, hogy gondoskodjon a tranzitzónákban őrizetben tartott személyek élelmiszer-ellátásáról.

Júliusban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított a magyar gyakorlat miatt az Magyarország ellen, mivel érdemi válasz nem érkezett magyar részről, ezért az ügy hamarosan az Európai Bíróság elé kerülhet. A magyar álláspont szerint a tranzitzónában tartózkodó menekültek nem fogvatartottak, így nem lehet szó éheztetésről, a menekültügyi eljárás alatt állók élelmezésére pedig nem kötelesek a hatóságok.

Szél és Szabó javaslata ezt az állapotot akarta megszüntetni azzal, hogy kimondja, a tranzitzónákra érvényesek a menekültügyi őrizet szabályai, hogy gyermekes családokat, illetve 14 és 18 év közötti menedékkérőket sem lehetne oda irányítani, de a honvédelmi bizottság fideszes többsége leszavazta a javaslatot, így nem kerül a plenáris ülésre a dokumentum. A bizottság fideszes elnöke, Kósa Lajos pedig a 24.hu beszámolója szerint azzal érvelt, hogy

Az a tízmillió turista, aki belép Magyarországra sem kap enni a magyar államtól, ők sincsenek éheztetve.

Kósa szerint egyébként is adnak enni mindenkinek, aki eljárás alatt van, és Szerbia felé pedig bárki távozhat. Kósa azzal is hárította a magyar állam felelősségét, hogy a tranzitzónákban tartózkodókat nem is léptették be Magyarországra, így nincsenek is magyar területen. Illetve azt is megpróbálta elmagyarázni, hogy a tranzit fémkonténereinek tetejére kihúzott szögesdrót az egy műszaki határzár, ami szögesdrót, de mivel Szerbia felé nyitott a tranzit, ezért az nem akadályoz senkit semmiben.

Hozzászólások