Katasztrófavédelem: csak büdös van a visontai erőmű körül, de nem veszélyes

Katasztrófavédelem: csak büdös van a visontai erőmű körül, de nem veszélyes

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A szaghatáson túl egyéb káros hatás nem jelentkezik a Mátrai Erőmű környékén a katasztrófavédelem szerint.

Ahogy arról beszámoltunk, kén- és foszfortartalmú gáz terjengett Mészáros Lőrinc erőművének telephelyéről Visontán, emiatt pedig a tűzoltók is kivonultak a helyszínre.

A katasztrófavédelem akkor azt közölte, hogy bár a felszabaduló gáz erőteljes szagú, a lakosságot nem veszélyezteti. Pár nap múlva tovább eszkalálódott a helyzet, többen rosszul lettek, az Átlátszó pedig arról írt, hogy információik szerint kénhidrogén és nitrogén-monoxid egészségügyi határértéket meghaladó koncentrációját, és foszfor-hidrogént (foszfint) mutattak ki a Mátrai Erőműben az elmúlt napokban történt gázszivárgásokban. A lap birtokába került belső közlemény szerint a szennyezés forrása az Őzse-völgyi víztározóból érkező technológiai víz.

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerdán azt közölte, hogy

nem jelent veszélyt a környező települések lakóira a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén kialakult gázképződés, illetve a jelenség okainak felszámolása.

Mint közleményükben írták, a múlt keddi bejelentés után rögtön elkezdtek méréseket végezni Visonta környékén, de a környező településeken élők egészségére veszélyes határértéket ezek nem mutattak ki. Megismételték, hogy a műszeres mérések szerint egy, a telephely területén lévő technológiaivíz-tározóban kén- és foszfortartalmú gáz fejlődött, nagy valószínűség szerint a tározóban felgyűlt szerves anyagok bomlása miatt, de ez nem volt veszélyes. 

Azt írták, az erőmű területén is mértek, az eredmények alapján szükséges intézkedéseket megtette a cég: a múlt kedden elkezdték leereszteni a technológiaivíz-tározót, ami miatt pénteken felerősödtek a bomlási folyamatok, ezért a leeresztést szüneteltették.

A katasztrófavédelem akkor is mért, illetve szakértők bevonásával vizsgálta a lehetséges kockázatokat, beleértve a tározóból történő leeresztést, és végül

semlegesítő anyag és jelentős mennyiségű hígítóvíz hozzáadásával a bomlási folyamatból eredő szaghatáson túl egyéb káros hatás nem jelentkezik. 

A katasztrófavédelmi mobil laborok jelenleg is folyamatosan végzik a méréseket, amelyet mindaddig folytatnak, ameddig az szükséges – írták.

Az Átlátszó arról is írt, hogy a gondot az okozhatta, hogy idén február óta ugyanabba a víztározóba engedi az elvileg tisztított szennyvizét és csapadékvizét Mészáros Lőrincnek az erőmű mellé épített hatalmas búzafeldolgozója és keményítőgyára, a Viresol Kft. is.

Hozzászólások