Akkor változtatják meg a választási rendszert, ha az nem kedvez a Fidesznek

Akkor változtatják meg a választási rendszert, ha az nem kedvez a Fidesznek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Political Capital elemzése szerint könnyen lehet, hogy a korábbi változtatások most már nem a kormánypártnak kedveznek.

A Blikk kedden szellőztette meg, hogy a kormány átalakítaná a választási rendszert, többek között csak politikai pártok és független jelöltek indulhatnának az önkormányzati választásokon, illetve újra nekifuthatnak a választási regisztráció bevezetésének. A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte szerdán, a kormány nem tervezi a választási eljárásról szóló törvény módosítását.

Ha a Fidesz kicsit is szükségét érzi, hozzá fog nyúlni a választási rendszerhez, még ebben a ciklusban

– írja a Political Capital az Átlátszón vezetett blogján. Szerintük könnyen lehet, hogy a döntéshozók így akarják tesztelni a közvéleményt.

Emlékeztetettek, a Fidesz 2011-2013 során alkotta meg a hatályos választási rendszert, utoljára tavaly nyáron változtatott rajta. Az elemzőcég szerint a választási rendszerhez elsősorban mindig politikai érdekektől vezérelve nyúlnak hozzá. Így került bele az úgynevezett győzteskompenzáció, amelynek 2018-ban pontosan öt, 2014-ben pedig hat mandátumot köszönhetett a Fidesz.

Kérdés az, hogy ha 2022-ben képes az ellenzék mind a 106 egyéni kerületben egyetlen jelöltet állítani, és ennek eredményeképp lényegesen több egyéni győzelmet aratni, mint 2014-ben vagy 2018-ban, akkor az ő várható győzelmeik lesznek-e nagyobb arányúak, vagy a Fidesz-győzelmek? Ha a Fidesz matekosai arra jutnak, hogy az ellenzéki győzelmek lehetnek magabiztosabbak, meg fogják szüntetni a győztest túlerősítő hatást

- írják.

A felülpremizálás némileg összefügg a választókerületi térkép átrajzolásával az elemző cég szerint. "Ha a pártos térképrajzolás a szavazatok kisebbségét szerző Fideszt ajándékozza meg a legtöbb egyéni kerületi győzelemmel, akkor annak pont az az eszköze, hogy az ellenzékiek sokkal nagyobb többséggel győznek egy-egy általuk nyert választókerületben, mint a Fidesz azokban, amelyekhez a térképrajzolás hozzásegítette” - mondta Tóka Gábor választási szakértő.

A Poitical Capital szerint e két változtatás nem biztos, hogy eredményes lesz a Fidesz számára, ha nem sikerül jól modellezni 2022-t és a későbbi választásokat. Az elemzőcég szerint egyébként nincs semmiféle szakmailag komolyan vehető indok, amely alátámasztaná a regisztráció szükségességét. „Ha például rosszul működne a népességnyilvántartás, ezért tömegek nem tudnának a választás napján szavazni, az más helyzet lenne, de nincs ilyen tapasztalatunk” – közölték.

Az elemzők szerint egy tévhit, hogy a Fidesz azért mondott le az előzetes regisztrációról 2013-ban, mert az Alkotmánybíróság elkaszálta, hisz, ha valóban el akarták volna kaszálni, Alaptörvénybe foglalják, és akkor az Ab is tehetetlen lett volna.

„Vélhetően tehát azért mondtak le róla, mert azt mérték, hogy a saját táborban is rendkívül népszerűtlen ötletről van szó, és abban sem lehetnek biztosak, hogy nem az ellenzéki szavazókra hatna mobilizálóan a választójog hozzáférését szűkítő intézmény. Éppen ezért váratlan most a felmelegítéséről szóló hír, de egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen komolyan fontolgatják” - írja elemzésének végén a Political Capital.

Hozzászólások