Török Gábor: A kormánytöbbségnél van a stukker, és nem félnek használni

Török Gábor: A kormánytöbbségnél van a stukker, és nem félnek használni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint a választói akarat érvényesül azzal, hogy a független képviselők nem ülhetnek be egy frakcióba sem, a politikai elemző nem pont így látja.

Jelentősen csorbítja az ellenzék mozgásterét jövő héten a kormánytöbbség. Amennyiben elfogadják az Országgyűlési törvény, illetve a Házszabály módosítását, a jövőben a többi között

  • a független képviselők nem ülhetnek be frakcióba,
  • a rendbontó képviselőket extrém esetben 60 napra is kitilthatják az Országgyűlés mellett a Képviselői Irodaházból, ilyenkor a frakcióvezető szavaz helyettük, a fizetésüket is nagyobb eséllyel vonják meg,
  • a hiányzásra leadott igazolást Kövér László házelnök bírálja el.

Erről részletesebben itt és itt írtunk a javaslatok benyújtásakor. Miután közeleg a szavazás, az ellenzéki képviselők újra elővették a módosítást, hogy tiltakozhassanak egyes részei ellen. Most éppen azt kapták fel, hogy csökken a független képviselők lehetősége, és általában a képviselők mozgástere is, ami az ellenzéki összefogás utáni sakkozást is megnehezíti.

Az eddigi szabályok szerint a függetlenként bejutott képviselő beléphetett bármely frakcióba (így ült be Mellár Tamás a Párbeszédbe), illetve a frakcióból kilépett fél év elteltével csatlakozhatott máshoz. A jövőben ez tilos:

A független és a függetlenné vált képviselő megbízatása alatt képviselőcsoport megalakításában nem vehet részt, és képviselőcsoporthoz nem csatlakozhat – szól a módosítás.

Kiolvasható az is, hogy – szintén az országgyűlési választás utáni példát véve – egy MSZP-s képviselővel (jelen esetben Burány Sándorral) nem lehet majd a szükséges létszámúra duzzasztani a Párbeszéd frakcióját. Az eddig is benne volt a házszabályban, hogy az ugyanazon párthoz tartozó képviselők egy képviselőcsoportot alakíthatnak, hozzáírják viszont, hogy "azt a képviselőt kell párthoz tartozónak tekinteni, aki a párt jelöltjeként indult a választáson". Ha közös jelöltet állítanak a pártok, az induláskor meg kell mondani, melyik párthoz tartozik.

Az indoklás szerint ezt azért akarja átverni a Fidesz, mert

így jobban tükröződik a választói akarat,

de azt sem titkolják, hogy meg akarják állítani a trükközést, hiszen a képviselőknek nagyobb mozgásterük van egy frakció tagjaként.

Török Gábor politikai elemző nem a választói akarat tükröződését olvassa ki a módosításból, hanem azt, hogy:

náluk van a stukker, és nem félnek használni...

Hozzászólások