szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármestert a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt, de már a színháztörvény parlamenti elfogadása után kérdeztük. Videó.

A Fidesz szavazataival megszavazták a parlamentben a kulturális törvénycsomagot, amivel átalakították a színházi finanszírozási rendszert és létrehozták a Nemzeti Kulturális Tanácsot, továbbá kultúrstratégiai intézményeket jelöltek ki. Innentől sokkal nehezebb lesz a színházaknak, éleződik a kultúrharc, hiszen a kormány gyámság alá helyezte az önkormányzati fenntartású színházakat.

Ezt követően a Városházán kérdeztük Karácsony Gergelyt, hogyan tovább.

A főpolgármester azt mondta, ha kell, az ördöggel is leül tárgyalni, ha „így tudom megmenteni a színházainkat”. Ha az ördöggel nem is, a kormány tagjaival leül Karácsony, ugyanis csütörtökön ülésezik a kormány és a főváros fejlesztéspolitikai témákat taglaló közös fóruma, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. Itt – akár informálisan is – szóba kerülhetnek a színházak.

Kérdésünkre, van-e olyan színház, amit kiválasztana, hogy csak fővárosi fenntartású legyen, azt mondta,

nem kizárt,

de konkrét színházakat nem említett.

Szöveg: Tóth Richárd, videó: Kaufmann Balázs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Márton hvg360

Gergely Márton: A színháztörvény két förtelmes igazsága

A legutóbbi választásokon 49 százalékot szerzett Fidesz–KDNP elvette az 51 százalékkal megválasztott főpolgármestertől azt a jogot, amit a szavazók októberben a kezébe adtak. Legitimitás híján a kormánypárt Gothár Péterre hivatkozik. A képtelen hazugságok ellenére két dolgot nehéz tagadni.

Tóth Richárd Itthon

Átnyomta a Fidesz a színháztörvényt

A Fidesz szavazataival megszavazták a parlamentben a kulturális törvénycsomagot, átalakították a színházi finanszírozási rendszert és létrehozták a Nemzeti Kulturális Tanácsot, továbbá kultúrstratégiai intézményeket jelöltek ki. Innentől sokkal nehezebb lesz a színházaknak, éleződik a kultúrharc. A kormány gyámság alá helyezte az önkormányzati fenntartású színházakat.

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Gyanús venezuelai dollármilliárdok Svájcban

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés

Macron az első uniós vezető, akit elnökként felhívott Biden, nagy a véleményegyezés