A kormánynak egy hónapig minden nap bocsánatot kell kérnie a Helsinki Bizottságtól

A kormánynak egy hónapig minden nap bocsánatot kell kérnie a Helsinki Bizottságtól

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Miniszterelnöki Kabinetirodának kétmillió forintot is át kell utalnia a szervezet számára a jó hírnév megsértése miatt.

A Kúria ítélete szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét egy, a  2017-es „nemzeti konzultáció” kérdőívében szereplő állítással, amiért kétmillió forintos sérelemdíjat kell fizetnie és 30 napon át bocsánatot kell kérnie a kormany.hu oldalon és az MTI-ben, írta a szervezet közleményében.

A Kúria ezzel fenntartotta korábbi ítéletét, a mostani döntést pedig írásba is foglalta, a „propagandaminisztériumnak” pedig az átvétel után azonnal végre kell hajtania a jogerős ítéletet.

A Miniszterelnöki Kabinetirodának 10 napja van arra, hogy átvegye a dokumentumot. A Helsinki Bizottság közleménye szerint ez akár már idén lejárhatna, de december 24. és 2020. január 1. között ítélkezési szünet van, így legkésőbb január 10-ig kell végrahajtani az ítéletet.

A bocsánatkérésnek 30 napon át kell szerepelnie a kormany.hu oldalon, a Helsinki Bizottság emlékeztetett, hogy minderre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a november 21-iki kormányinfón szóban is megígérte.

A Kúria ítéletét itt találja.

A Magyar Helsinki Bizottság 2017. október 1-jén perelte be a Miniszterelnöki Kabinetirodát, amely a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt lebonyolította. A konzultációs levél egyik kérdésében ugyanis az szerepelt, hogy a szervezet védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat és ezzel pártolja a törvénytelenségeket. Az ügyben 2018 májusában született jogerős ítélet, amit a kormány megtámadott, és felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián. A per szerdán dőlt el végleg a Magyar Helsinki Bizottság javára.

Hozzászólások