szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Évente egyszer nem kormánypárti újságírók elé is kiáll Orbán Viktor miniszterelnök, ez azonban nem jelenti azt, hogy feltétlenül egyenes választ ad minden kérdésre. Ráadásul több lap munkatársai nem is vehettek részt a csütörtöki sajtótájékoztatón. A kormányfőnek volt viszont ideje némi önreklámra, pár ideológiai nézete ismételt kihangsúlyozására, majd azért meglebegtetett néhány ígéretet is. Idézze fel az Orbán-tájékoztatót percről percre.

(Videóközvetítésünk 2 óra 18 perc után technikai okokból félbeszakadt. Percről percre közvetítésünket azonban tovább folytatjuk.)

A sajtótájékoztató összefoglalóját ide kattintva olvashatják.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

A magyar zöld mozgalmak olyanok, mint a görögdinnyék

Elképzelhető-e, hogy a Fidesz koalíciót köt valaha egy zöld párttal – teszi fel a kérdést a Die Welt riportere az osztrákokra utalva.

"Semmit sem szabad kizárni, de ha lesz ilyen, akkor nem én fogom vezetni, mert szerintem a magyar zöld mozgalmak olyanok, mint a görögdinnyék. Kívül zöldek, belül pirosak" – mondta Orbán.

Az osztrák kancellár folyamatosan meglepi a világot, és bravúrt bravúrra halmoz – dicséri Sebastian Kurz teljesítményét a magyar kormányfő. Ausztria kifejezetten inspiráló példa lett, még ha nem is mindennel értek egyet, ami ott történik.

Az EPP azért is sodródik, mert folyamatosan átveszi a baloldali interpretációkat, holott a teremtett környezet védelme például egy kereszténydemokrata álláspont. A zöldek azért nyernek teret, mert változik a világ, ezt pedig ők jól ragadják meg, valóságos dolgokra adnak válaszokat.

A Néppártról kapott még egy kérdést

Három tárgyalás előtt áll még Orbán – a CDU elnökével, Kurz kancellárral és Donald Tuskkal –, ezek után tud válaszolni arra, hogy a Néppárt képes és akar-e abba az irányba változni, ami szükséges.

Február 1-től lesz ingyenes a meddőségi kezelés

Jogi értelemben nem államosították a meddőségi centrumokat – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hanem megvásárolták az összes, piacon lévő céget. Eggyel még tárgyalnak.

Két okból döntött így a kormány. Az egyik bioetikai kérdés, fontos, hogy mi történik a megtermékenyített, de fel nem használt petesejttel. "Mi egy életvédő kormány vagyunk, szeretnénk tudni, hogy ezekben a kérdésekben mi történik." Akkor lát világosan a kormány, és akkor tud bioetikai szempontból is felelősséget vállalni, ha teljes rálátása van a programra.

A másik ok, hogy ingyenessé akarják tenni. "A meddőség kezelése nem piaci alapon fog történni, ezt áttettük az üzleti világból az állami szolgáltatás világába." A meddőségi kezelés engedélyezése eddig is állami engedélyhez volt kötve, új engedélyeket nem fognak kiadni. Azt tanácsolja, a magánbefektetők keressenek maguknak új területet.

Kásler Miklós kidolgozott egy rendszert, hogy a megvásárolt intézmények tudására építve milyen centrumok jönnek létre. 

A kormány döntött arról is, február 1-től lesznek teljesen ingyenesek a kezelésben használt gyógyszerek, nem júliustól, "ahogy elterjedt". (Nem elterjedt, hanem kormányrendelet volt róla – a szerk.)

Van egy rendes állásom és tisztességes fizetésem. Köszönöm, jól vagyok

A Bloomberg ismét a Néppártról, majd a meddőségi központok államosításáról és a Mátrai Erőműről kérdezi Orbánt. A kiegészítő kérdés a miniszterelnöki szerepről szól.

"Köszönöm, jól vagyok. Van egy rendes és lelkesítő munkám, egy rendes állásom, és kapok egy elég tisztességes fizetést. Ami az én életemhez kell, az rendezve van, ezért amíg én képes vagyok rá, és az emberek is így akarják, folytatni fogom.

A Mátrai Erőművel kapcsolatban azt mondta, a tulajdonos azt közölte velük, hogy be akarja zárni, és felajánlotta megvételre a kormánynak. Ezután nehéz döntést kellett hozniuk, hiszen ha valami veszteséges, azt nem éri meg fenntartani. Amikor viszont áttanulmányozták a helyzetet, és látták, hogy 10 ezer ember munkájáról van szó, úgy ítélték meg, hogy a Mátrai Erőmű bezárása tragédia lenne az ott élőknek.

Magyarország csak lignitből tud saját energiát előállítani, ezért a nemzeti függetlenség szempontjából a lignitvagyon stratégiai kérdés, ezért nem szabad teljesen megszüntetni. Tegyék stratégiai tartalékba, és ha szükség van rá, akkor vegyék igénybe. Egy program is készül a zöldítésre, még akkor is, ha ez nem éri meg üzletileg, és nagyon sokba kerül.

Nemzetközi vagyonbecslő céget kértek fel az ügylet felmérésére, és ha lezárult, akkor ennek eredményét nyilvánosságra is hozzák.

Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni

Már Orbán is fárad, legalábbis erre utal, hogy amikor a Hír Tv riportere közli, hogy három kérdése lenne, kicsúszik a száján egy "ojj".

A gyöngyöspatai kártérítési ügyről azt mondta: fontos, hogy minél kevesebb olyan ügy legyen a közéletben, ami sérti az emberek igazságérzetét. Ez az egyik ilyen ügy, ha ott élne, akkor ő is megkérdezné, hogyan lehet, hogy a vele egy faluban élő etnikailag meghatározó csoport tagjai nagy összeget kapnak mindenféle munka nélkül. A konkrét ügy is mélyen igazságtalan és nincs kibeszélve, hogy egyáltalán mit jelent a szegregáció. Ha valakit etnikai alapon sorolnak be egy osztályba, az nyilván szegregáció.

(A konkrét ügy lényege a gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola szegregációs ügye, amelyben a helyi önkormányzatnak és a tankerületnek összesen mintegy 100 millió forint kártérítést kell kifizetnie az érintett tanulóknak. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben. )

A másik igazságtalan ügy Orbán szerint a bűnözőknek kifizetendő pénz a fogvatartási körülményekre hivatkozva.

"Egy fillért se fizessünk, indítsuk újra, mert ez egy lehetetlen állapot. Nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni" – mondta Orbán.

Ma a tényleges büntetés előtt szabadlábra lehet helyezni olyan embereket, akik gyilkoltak. Varga Judittól ezért azt kérte, hogy ezen változtasson. Ha valaki szándékosan más életére tör, azt ne lehessen idő előtt kiengedni. Ezt már a következő néhány hónapban rendbe kell tenni.

Kereszténydemokrata valami jöhet

Orbán Viktor leoltja a Pesti Srácok újságíróját, aki azt feszegeti, mi lesz, ha a Fidesz otthagyja a Néppártot, létrejön-e egy új közép-kelet-európai platform, amihez Salvini is csatlakozhat? "Ilyet nem mondtam" – válaszolja Orbán. Megismétli, az egész EU-s pártszerkezet mély átalakulásban van. Ha a Néppárt nem kér a politikából, amit a Fidesz képvisel, akkor meg kell indítani egy "kereszténydemokrata valamit", de a cél nem ez, hanem hogy segítsék vissza a Néppártot a gyökereihez. A bevándorlás miatt hőse Salvini.

A Szegedi Törvényszékről is kérdez a Pesti Srácok, a kormányoldali sajtó összeférhetetlenségről írt. Orbán erre azt mondja, "nekünk nincs teendőnk, szerencsére, lenne is hadd el had". Bírói önigazgatási rendszer van, a bírói rendszernek magának kell ezzel szembesülni. Ha korrupció gyanúja felmerült, akkor a rendőrségnek is lépnie kell. De ő nem utasíthatja a rendőrséget, miben nyomozzon. Hivatalból kell, hogy meginduljanak, ha szükség van rá. Szeretné, ha eltűnne a korrupció vádja az igazságszolgáltatás felől.

Trianon 100. évfordulója miatt kezdeményezik Székelyföld autonómiáját? Orbán azt mondja, erről a kérdésről máshogy gondolkodik. "A történelmi emlékezet fontos, az igazságnak el kell hangoznia, de ezzel sokra a jövőt illetően nem megyünk." Nagy eredménynek tartja, hogy megszűnt a 100 év magány. Az elmúlt 100 évben nem csak arról volt szó, hogy az ország veszteségeket szenvedett a békediktátumok miatt, hanem a térségben Magyarországot folyamatosan izolálni akarták. "Ez a 100 év magyar magány." Nem tudott az ország bizalmi viszonyt kialakítani a szomszédos országokkal, ennek sikerült az elmúlt években véget vetni, számos relációban a jövőre vonatkozó szoros együttműködést tudott létrehozni. Ezt nagy sikernek tartja.

Bátorság menekülni a kérdések elől?

Az RTL azzal nyit, miért csak évente egyszer lehet neki kérdéseket feltenni, számonkéri azt is, miért nem engedték be a 24.hu-t. Kovács Zoltán erre azt mondja, nem érkeztek időben. Kásler Miklós sajtótájékoztatójára sem hívják meg a sajtót – folytatja az RTL. Ez bátorság, hogy elmenekülnek a kérdések elől? A riporter felidézte azt is, hogy Orbán fake newsnak nevezte, hogy Tiborcz István cége uniós támogatáshoz jutott, de ezt csak azért tehette meg, mert a végén a kormány állta a számlát. A kormány miért hozta meg ezt a döntést, miért nem adták be a számlát az EU-nak? Rákérdez arra is, Rogán miniszter marad-e év végéig. Dunaújvárosban miért nem lesz Fidesz-jelölt?

Orbán részben talál igazságot az első kérdésben, a kampánynak vége, így azt szeretné, ha nagyobb számban állnának a miniszterek az újságírók rendelkezésére. Orbán szerint nem évente egyszer áll újságírók elé, de fake newsokkal nem küzd. Az a gyakorlat, hogy az EU által kifogásolt fejlesztéseknél inkább nem folytatja le a vitát, hanem hazai forrásba csoportosítja a beruházásokat, általános gyakorlat, "nem személyi válogatásról van szó", ugyanis a vita a forrásvesztés lehetőségét hordozza. Az uniós pénzt is magyarnak tartja, mindegy, honnan jön a költségvetésbe a pénz. Az EU-s cégek rengeteg pénzt visznek ki az országból. Az ország ezt két módon pótolja: támogatják a magyar vállalkozókat, hogy fektessenek be külföldön, hogy hozzanak haza ők is pénzt. Ezt egészíti még ki az EU-s pénz, így vagyunk egyensúlyban. "Az EU-s pénz nem ajándék." Orbán szerint az EU-s befizetésekben előtte vagyunk a gazdagoknak, ha az egy főre jutó nemzeti össztermék arányában nézzük a számokat. Az EU nem egy igazság világa, hanem a folyamatos küzdelemé.

Volt két Fideszhez köthető jelölt Dunaújvárosban, de a független jelöltet jobbnak tartották, ezért támogatják őt.

Szívesen építenénk szuperkórházat, de úgy tűnik, nem kell

Az ATV arról kérdezi Orbánt, hogy készek-e módosítani a korábbi, Tarlós Istvánnal kötött megállapodásukon, hogy a fővárosi önkormányzat ne úgy érezze, hogy kivéreztetik őket.

A miniszterelnök szerint nem azért nem adtak több pénzt korábban Budapestnek, mert nem akartak volna, hanem mert annyi volt. A sportszerűség megköveteli, hogy az új polgármesternek is mindent megadjanak, de ha neki valami nem kell, arról nem tehetnek.

"Szívesen építenénk egy szuperkórházat, de úgy tűnik, nem kell. Ugyanez a helyzet a Liget-projekttel is" – mondta Orbán, de ők tudomásul veszik az ellenállást.

Az Európai Néppárttal kapcsolatban továbbra is minden lehetőséget szeretne fejben tartani, hogy amikor döntést kell hozni, a megfelelő gombot nyomja meg. Úgy akar manőverezni, hogy minél szélesebb tere legyen. A három bölcs jelentését azonban még nem látta, és nem is tud arról, hogy ilyen létezne.

G. Fodor Gábor értékelésére, miszerint vérfrissítésre van szükség, annyit reagált: mindenki azt ír, amit akar. Nem az a dolga, hogy politikai elemzőket kommentáljon. 

"A Fideszben nincs döntés arról, ki lesz a következő választáson a miniszterelnök, de én készen állok" – tette hozzá.

Orbán megkapta a menni-maradni kérdését

Otthagyja a Fidesz az EPP-t – érkezett a kérdés angolul Orbánhoz, mire a miniszterelnök viccelődni kezdett: a parlamentre vagy a pártra gondol?

Orbán azt mondja, a parlamentben drámai változás kezdődött, Emmanuel Macron francia elnök mozgása változást hozott a baloldalon. Az a kérdés, hogy a jobboldalon mi történik. A miniszterelnök értékelése szerint az Európai Néppárt elvesztette befolyását, egyre gyengébb lesz, rossz irányt követ, egyre liberálisabb, az eredeti értékeit sem követi. A Fidesz ebben változást akar, a mai formájában nem érdekli a Néppárt. A kérdés, hogy ezt a változást el tudja-e érni a Fidesz, vagy sem. Ők kereszténydemokrata irányt akarnak, ha a Néppárton belül erre nincs mód, akkor egy új európai kezdeményezéssel élnek. Macron befolyását ugyanis ki kell egyensúlyozni. A Néppártban maradás vagy elhagyásának kérdése tehát nem szimpla technikai kérdés, hanem stratégiai.

"Én sem vagyok független, maguk sem azok"

Semmit sem írtam alá, ami a KESMA létrehozásáról döntött volna – folytatta az Indexnek adott válaszát a miniszterelnök. Ez egy magánalapítvány, aminek a működését nem a kormány feladata értékelni. Orbán így ezt a kérdést szeretné eltolni magától.

A médiaarányról azt tapasztalja, hogy az Index nem szimpatizál a mostani kormánnyal, de az nem baj. Szerinte, ha a sajtótájékoztató termében titkos szavazást tartanának arról, hogy maradjon-e kormányon, akkor 80-20 arányban veszítene. Akkor nyugodtan mondhatná, hogy ellenszélben van a teremben, de ezzel a ténnyel számolni kell.

A média világában liberális baloldali túlsúly van, ez nem függetlenség.

"Én sem vagyok független, maguk sem azok" – tette hozzá.

Ugyanakkor optimista, mert szerinte a magyar médiában most 50-50 százalékos a két oldal aránya.

Orbán szerint a fiatalság a politikában nem a kor kérdése, hanem dinamikáról és bátorságról szól. Ez alapján szerinte a nemzetközi politikában jelenleg Donald Trump és Boris Johnson a legfiatalabb politikusok.

"Szeretnék én olyan fiatal lenni, mint Donald Trump" – tette hozzá.

1 2 3 4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európai Zöldek: Módszeres a magyar mezőgazdasági mutyi

Európai Zöldek: Módszeres a magyar mezőgazdasági mutyi

Megkapták céges autóikat a Real Madrid játékosai, Benzema volt a legszerényebb

Megkapták céges autóikat a Real Madrid játékosai, Benzema volt a legszerényebb

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták

Rálőttek Lady Gaga kutyasétáltatójára, a kutyákat elrabolták