A Fidesz és az MSZP összeborulása után patthelyzet alakult ki Törökbálinton

A Fidesz és az MSZP összeborulása után patthelyzet alakult ki Törökbálinton

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előrehozott választás jöhet.

Érdekes helyzet állt elő Törökbálinton a tavaly őszi önkormányzati választások után. Polgármesterré a fideszes Elek Sándort választották, de a testületben az ellenzék van többségben – írja cikkében a 444. Négy civil, egy momentumos, egy LMP-s és egy szocialista képviselő ül szemben öt Fidesz-KDNP-s politikussal, tehát papíron 7-5-ös többségben az ellenzék. De csak papíron.

Törökbálinton ugyanis az MSZP helyi elnöke, Szentmiklósi-Tóth Tamás a választást követően több alkalommal is a Fidesszel szavazott együtt, például rögtön az első ülésen a fideszes polgármestert támogatta szavazataival. Így 6-6 a képviselői matek a 12 fős testületben, patthelyzet van.

A helyi szocialisták és a Fidesz együttműködése nem előzmény nélküli, a kampányban is volt rá példa, akkor az ellenzéki összefogás szét is szakadt helyben, az MSZP (a Szolidaritással és a Liberálisokkal) nem fogott össze a helyi civilek, a Momentum, az LMP, a DK és a Jobbik alkotta közösséggel.

Szentmiklósi-Tóth Tamás a testületben azt sem támogatta, amikor az ellenzék azt szerette volna elérni, hogy a város működjön átláthatóbban, tehát a települést érintő összes szerződés, a vagyonnyilatkozatok, a pályázatok, amiken Törökbálint elindul és közérdekű adatigénylések legyenek nyilvánosak. Azonban azt megszavazta, amikor arról kellett dönteni, hogy Elek Sándor fideszes polgármester havi bruttó illetménye háromszorosának megfelelő összegű jutalmat kapjon.

A 444-nek erről úgy nyilatkozott, hogy a polgármesterek ezt a jutalmat általában meg szokták kapni minden évben, Elek „inkább megérdemli, mint azok a képviselők, akik most felveszik a fizetésüket, és nem csinálnak semmit.”

Szentmiklósi-Tóth a fideszesekkel közösen leszavazta azt az ellenzéki előterjesztést is, hogy az önkormányzat által közpénzből finanszírozott lap igyekezzen hitelesen, kiegyensúlyozottabban tájékoztatni, és azt is, hogy a költségvetés egy kis hányadában, a közösséget bevonva vezessék be a részvételi költségvetést.

Szőke Péter, az ellenzék korábbi közös civil polgármesterjelöltje szerint még az előrehozott választás is benne van a levegőben. Ugyanis a kiegyenlített erőviszonyok miatt a testület nem tudott sem bizottságokat felállítani, sem alpolgármestert választani és esélyes, hogy a költségvetést sem fogják tudni megszavazni. A törökbálinti városvezetés gyakorlatilag lebénult.

Frissítés, 10:29

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az eset után kezdeményezte Szentmiklósi-Tóth Tamás törökbálinti MSZP-s önkormányzati képviselő párttagságának felfüggesztését és az MSZP-ből történő kizárását.

(Kép: Szentmiklósi-Tóth Tamás / Facebook)

Hozzászólások