Az EU-ban a magyarok töltik a legtöbb napot kórházi ágyban fekve

Az EU-ban a magyarok töltik a legtöbb napot kórházi ágyban fekve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Fejenként majdnem tíz napot töltünk kórházban – ezzel a magyar adat a legrosszabb az Európai Unióban.

Az EU-tagállamok közül 2017-ben a Hollandiában átlagosan 4,5 napot, Bulgáriában 5,3 napot, Dániában pedig 5,5 napot töltött kórházban egy-egy beteg, és ezek a legalacsonyabb adatok az unióban – írja friss közleményében az Eurostat.

A legmagasabb számot azonban Magyarországon regisztrálták, évente átlagosan 9,8 napot töltenek a magyar fekvőbetegek a kórházakban. Mögöttünk Csehország (9,6 nap) és Franciaország (9,1 nap) szerepel.

Noha az unióban a női betegek többen voltak, mit a férfiak, a legtöbb tagállamban a férfiak töltöttek hosszabb időt a kórházban – jegyzi meg az Eurostat.

Nemrég hosszú cikkben számoltunk be az Európai Bizottság egészségügyi jelentéséről. Többek között azt írtuk, hogy úgy tűnik, „mintha a magyarok direkt arra hajtanának, hogy mielőbb meghaljanak”.

Dohányoznak, isznak és nem mozognak a magyarok, nem véletlen, hogy a halálozások fele az egészségtelen életmódra vezethető vissza – állapította meg az Európai Bizottság jelentése az ország egészségügyi helyzetéről. Hatalmas eltérések vannak a különböző társadalmi csoportok között is: az egyetemet végzett férfiak 12 évvel tovább élnek, mint alacsonyabb képzettségű társaik. A kormány eközben lényegében központosította az ágazatot, miközben az egy főre jutó, egészségügyi ellátásra fordított kiadás a legalacsonyabbak között van az Európai Unióban.

Mintha a magyarok direkt arra hajtanának, hogy mielőbb meghaljanak

Dohányoznak, isznak és nem mozognak a magyarok, nem véletlen, hogy a halálozások fele az egészségtelen életmódra vezethető vissza - állapította meg az Európai Bizottság jelentése az ország egészségügyi helyzetéről. Hatalmas eltérések vannak a különböző társadalmi csoportok között is: az egyetemet végzett férfiak 12 évvel tovább élnek, mint alacsonyabb képzettségű társaik.

Hozzászólások