Lelki támogatással segíti az anyákat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a gyermekvállalásban

Lelki támogatással segíti az anyákat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a gyermekvállalásban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Az abortusz felelősségét nem szabad csak a nőre terhelni” – mondta Veres András.

Családokat erősíthet meg az elfogadott, megszületendő gyermek – mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke keddi, Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában a testület legutóbbi körlevelének témájáról, a megfogant élet védelméről.

Veres András a népesedési adatokra hivatkozva úgy vélekedett, Magyarországon örvendetes módon növekszik a gyermekvállalási kedv, talán ennek is köszönhető, hogy a kórházakban végzett terhességmegszakítások száma csökken. Hozzátette viszont, hogy

azoknak a számát, akik más beavatkozások miatt nem születhettek meg, sajnos, még megbecsülni sem tudjuk.

A népességfogyást még Orbán sem tudja megállítani a kutatók szerint

2070-re a legoptimistább tudományos prognózis szerint is 7,8 millióra csökkenhet Magyarország lakossága a jelenlegi 9,7 millióról. Egy ENSZ-jelentés alapján pedig az összes európai posztszocialista államnak drasztikus népességvesztéssel kell szembenéznie, ha folytatódnak a jelenlegi tendenciák. Fél évszázad múlva 9 millió lakosa lesz Magyarországnak egy, még derűlátónak is nevezhető előrejelzés szerint.

Mint mondta, az MKPK lelki támogatásával erősíti az anyákat, valamint a családokat az emberi élet elfogadásában, és ennek a segítségnyújtásnak az intézményhálózatban is van nyoma: vannak az egyház által működtetett leányanyaotthonok, amelyekben a várandósságuk miatt nehéz helyzetbe került nők menedéket találhatnak.

Hangsúlyozta, hogy az abortusz felelősségét nem szabad csak a nőre terhelni. Az anyák támogatásáról elmondta, fontos a lelki sebek gyógyítása, hiszen az abortuszon átesett nők számos esetben kerülnek súlyos lelki válságba a beavatkozás után. A katolikus egyház számukra anonim lelkigyakorlatokat szervez.

Hozzászólások