szerző:
hvg.hu

A fiatal nőt méhen kívüli terhességgel műtötték, bár ezt utólag a szövettani vizsgálat nem igazolta.

Csak egy rendőrségi feljelentés után, az internetről tudta meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház körüli botrány egyik áldozata, hogy mindkét petevezetékét eltávolították – ezt állítja a fiatal nő a 168 Órának.* A 26 éves Adrienn azután szólalt meg a lapnak, hogy egy hete nyilvánosságra került egy állítólagos nyílt levél, melyben a miskolci intézmény szülészet-nőgyógyászati osztályának dolgozói súlyos vádakat fogalmaztak meg a kórházzal szemben.

Az egyelőre hivatalos dokumentumokkal nem alátámasztott levél szerint – ami a hvg.hu birtokába is eljutott – a fenti eset mellett a kórházban egy nő méhét indokolatlanul távolították el, az egyik orvos engedély nélkül végez inszeminációt, amiért pénzt is kér, valamint nagyjából kétmilliárd forintot költöttek el szükségtelen beruházásokra.

A Legfőbb Ügyészség tavaly Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdéseire adott válaszában megerősítette, hogy a kórház ellen több esetben is folyik nyomozás, de ezek egyelőre mind felderítési szakaszban vannak, azaz még nem történt gyanúsítotti kihallgatás.

  • A Nemzeti Nyomozóiroda emberi test tiltott felhasználása és jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés,
  • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt,
  • a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság pedig maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz.

A hvg.hu-nak január elején mind az NNI, mint pedig a szabolcsi rendőrség megerősítette, hogy még nyomoznak, ennél több információt pedig nem tudnak közölni.

A 168 Órában megszólaló áldozat szerint az elmúlt években ötször sikerült teherbe esnie, de mindegyik alkalommal elvesztették a babát. A hatodik alkalommal 23 évesen, kisebb hasi fájdalmakkal került be a miskolci kórházba, ahol a főorvos méhen kívüli terhességet diagnosztizált.

Bár a lap szerint ezt utólag a szövettani lelet nem igazolta, Adriennt szinte azonnal műtőasztalra fektettek, és annak ellenére, hogy méhen kívüli terhesség nyomát nem találták, kivették az egyik petevezetékét, a másiknak pedig egy ciszta miatt egy 3 centiméteres szakaszát távolították el, végérvényesen megfosztva attól, hogy természetes úton teherbe eshessen.

Adrienn és párja ezután tovább próbálkoztak, de nem sikerült teherbe esnie. Az okot azonban csak akkor tudta meg, amikor a nyíregyházi rendőrkapitányságról kapott egy idézést. Valaki ugyanis az ő ügyében tett feljelentést a kórházzal, illetve a főorvossal szemben.

Ezt követően az internetről tudtam meg, hogy pontosan mi is történt velem, azaz, hogy mindkét petevezetőmet eltávolították – mesélte a nő, aki perelni akarja a kórházat.

A lap azt írta: birtokukban van a zárójelentés, valamint az első és a második – módosított – szövettani lelet is. Az első leletben még a méhen kívüli terhesség gyanúja sem szerepelt, ez a másodikba került be, abban viszont megegyezik a két szöveg, hogy a nőnek mindkét petevezetéket eltávolították. Adriennre most egy újabb műtét vár: ez kell ugyanis ahhoz, hogy igazolják a három éve történteket.

Révész János, a kórház főigazgatója a 168 Órának azt írta, hogy maximálisan együttműködnek az ügyben eljáró hatóságokkal, de a folyamatban lévő eljárás miatt nem adhat érdemi választ a kérdéseikre.

A kényszersterilizálások ellen péntek délelőtt a miskolci kórház előtt tüntetett a Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesülete és a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Egyesülete. A szervezők és a demonstráción részt vevők azt követelték, hogy vessenek véget a szülészeti, faji alapú elkülönítésnek, és tartsák tiszteletben a roma nők emberi méltóságát.

Az egyesület vezetője elmondta: petíciót indítottak, amelyben követelik a kormánytól, hogy soron kívül vizsgálják ki az ügyet, és vonják felelősségre az elkövetőket.

*Frissítés: Cikkünk megjelenése után, hétfő délelőttre a 168 Óra eltávolította honlapjáról az idézett riportot.

(Kép: illusztráció)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megváltozik a brit útlevél is

Megváltozik a brit útlevél is

Kórházba került az EU-csúcsról a szlovák kormányfő

Kórházba került az EU-csúcsról a szlovák kormányfő

Kirakják a Dagályból és az Arénából a gyógyulni járó bérleteseket

Kirakják a Dagályból és az Arénából a gyógyulni járó bérleteseket

Sokaknak a legnagyobb kihívás a nyugdíj előtt, hogyan igazolható a szolgálati idő

Sokaknak a legnagyobb kihívás a nyugdíj előtt, hogyan igazolható a szolgálati idő

Hatalmas medve látogatott a kertvárosba

Hatalmas medve látogatott a kertvárosba

Megszületett Quentin Tarantino első gyermeke

Megszületett Quentin Tarantino első gyermeke