szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kompromisszumkész és konstruktív tárgyalásokról szóló közleményt adott ki Fürjes Balázs.

Száz százalékban biztosítja a kormány a fővárosnak azt a kétmilliárd forintot, ami az egészségügyi fejlesztésekhez szükséges – közölte Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az MTI-vel.

Karácsony Gergely főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be: a kormánnyal kötött megállapodásból járó egészségügyi forrás egy részét a főváros arra költi, hogy daganatos megbetegedés gyanúja esetén minden budapesti lakcímmel rendelkező beteg hét napon belül hozzájusson a szükséges CT- és MR-vizsgálatokhoz, és újabb három munkanapon belül a lelethez.

A kormány és a fővárosi önkormányzat közötti pénteki tárgyalásokról Fürjes Balázs azt mondta: „intenzíven, nyitottan, megoldásokat keresve, a budapestiek számára eredményesen tárgyaltunk a héten Karácsony Gergellyel”.

Napirenden voltak a budapestiek gyógyításának, a budapesti egészségügyi ellátás javításának lehetőségei és a fővárosi szemétszállítás, az úgynevezett kukaholding kérdése is.

Az államtitkár közleménye szerint a kétmilliárdos fejlesztés mellett megegyeztek abban is, hogy a kormány a központi költségvetésből idén összesen 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek járóbeteg ellátási szolgáltatását, vizsgálatokat, gépek, eszközök beszerzését, rendelők építését, felújítását.

A szemétszállítás ügyében Fürjes Balázs azt közölte, elmondták Karácsony Gergelynek, hogy a kormány fenn kívánja tartani az egységes, országos hulladékgazdálkodási rendszert, aminek uniós követelmények, a gazdaságosság és a környezet védelmének biztosítása az okai. Ezt a feladatot országosan ellátó kukaholdingnak nincs tartozása a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) vállalat felé.

Hozzátette, 2019-re minden benyújtott számlát kifizetett a fővárosnak a cég. Az utolsó 2019-es számlát az FKF még nem nyújtotta be, így a kukaholdingnak nincs jogszerű lehetősége fizetni. Abban is megegyeztek, hogy szakmai mederben keresik a megoldást: az FKF és a kukaholding vezetői minden kérdést tisztáznak, és ha cégvezetői szinten bármilyen véleménykülönbség van, akkor azt a cégvezetőkkel együtt közösen megvitatják.

„Úgy álltunk fel az asztaltól, hogy nem a vitát, a konfliktust keressük, és a szakmai megoldást mindketten napokon belül lehetségesnek tartjuk" – tette hozzá Fürjes.

A szemétkáoszról Karácsony Gergely is úgy nyilatkozott, hogy az várhatóan napokon belül megoldódhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Megy a harc a bankok között a babavárós ügyfelekért

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra

Közel kétmillió adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett már Magyarországra