Megadja a fővárosi várólisták megszüntetéséhez szükséges kétmilliárd forintot a kormány

Megadja a fővárosi várólisták megszüntetéséhez szükséges kétmilliárd forintot a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kompromisszumkész és konstruktív tárgyalásokról szóló közleményt adott ki Fürjes Balázs.

Száz százalékban biztosítja a kormány a fővárosnak azt a kétmilliárd forintot, ami az egészségügyi fejlesztésekhez szükséges – közölte Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár az MTI-vel.

Karácsony Gergely főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be: a kormánnyal kötött megállapodásból járó egészségügyi forrás egy részét a főváros arra költi, hogy daganatos megbetegedés gyanúja esetén minden budapesti lakcímmel rendelkező beteg hét napon belül hozzájusson a szükséges CT- és MR-vizsgálatokhoz, és újabb három munkanapon belül a lelethez.

A kormány és a fővárosi önkormányzat közötti pénteki tárgyalásokról Fürjes Balázs azt mondta: „intenzíven, nyitottan, megoldásokat keresve, a budapestiek számára eredményesen tárgyaltunk a héten Karácsony Gergellyel”.

Napirenden voltak a budapestiek gyógyításának, a budapesti egészségügyi ellátás javításának lehetőségei és a fővárosi szemétszállítás, az úgynevezett kukaholding kérdése is.

Az államtitkár közleménye szerint a kétmilliárdos fejlesztés mellett megegyeztek abban is, hogy a kormány a központi költségvetésből idén összesen 10 milliárd forinttal támogatja a budapesti kerületek járóbeteg ellátási szolgáltatását, vizsgálatokat, gépek, eszközök beszerzését, rendelők építését, felújítását.

A szemétszállítás ügyében Fürjes Balázs azt közölte, elmondták Karácsony Gergelynek, hogy a kormány fenn kívánja tartani az egységes, országos hulladékgazdálkodási rendszert, aminek uniós követelmények, a gazdaságosság és a környezet védelmének biztosítása az okai. Ezt a feladatot országosan ellátó kukaholdingnak nincs tartozása a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) vállalat felé.

Hozzátette, 2019-re minden benyújtott számlát kifizetett a fővárosnak a cég. Az utolsó 2019-es számlát az FKF még nem nyújtotta be, így a kukaholdingnak nincs jogszerű lehetősége fizetni. Abban is megegyeztek, hogy szakmai mederben keresik a megoldást: az FKF és a kukaholding vezetői minden kérdést tisztáznak, és ha cégvezetői szinten bármilyen véleménykülönbség van, akkor azt a cégvezetőkkel együtt közösen megvitatják.

„Úgy álltunk fel az asztaltól, hogy nem a vitát, a konfliktust keressük, és a szakmai megoldást mindketten napokon belül lehetségesnek tartjuk" – tette hozzá Fürjes.

A szemétkáoszról Karácsony Gergely is úgy nyilatkozott, hogy az várhatóan napokon belül megoldódhat.

Hozzászólások