A volt váci református tábori püspök szerint a Helsinki Bizottság gyufásdobozban csempész csótányokat a börtönbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csuka Tamásnak a málenkij robotról a "civil szervezetek lejárató tevékenysége" jutott eszébe.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatainak száma világviszonylatban 100 millióra tehető, ezért is kötelességünk, hogy megemlékezzünk e kegyetlen diktatúrák által kioltott ártatlan életekről - mondta Rétvári Bence vasárnap a kismarosi katolikus templomban tartott ünnepi szentmise utáni beszédében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő elmondta: a kormány felhívta a külügyminisztert, hogy az ENSZ-nél kezdeményezze a kommunista diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapja kijelölését.

Rétvári Bence felidézte, hogy a II. világháború alatt és azt követően sok százezer magyar állampolgár került a Szovjetunió internáló, hadifogoly, átnevelő és Gulág táboraiba. 700 ezer és 850 ezer közöttire tehető a magyar elhurcoltak száma, az ő sorsuk a bűn nélküli büntetés, az ok nélküli megtorlás volt. Közülük minden negyedik nem térhetett haza - emlékeztetett.

A szentmise utáni templomi ünnepségen Csuka Tamás nyugalmazott váci református tábori püspök a mindennapi életben is tetten érhető igazságtalanságokra hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint ilyen felháborító igazságtalanság érte jó barátját, a gyöngyöspatai iskola volt igazgatóját, akit elüldöztek, meghurcoltak, miközben a városban bizonyos helyi csoportok részéről ma is rendszeres erőszakosságok, önkényeskedések borzolják a légkört.

A volt tábori püspök a gyöngyöspatai szegregációs ügyre utalt, amelyben a Debreceni Itélőtábla kimondta: 2004-2017 között az elkülönített oktatás megsértette roma diákok jogait, ezért ők kártérítésre jogosultak. A százmilliós kártérítést péntekig kellett volna kifizetnie az önkormányzatnak, ám ez nem történt meg, a kormányfő is arról beszélt, hogy igazságtalannak tartja a pénzbeli kártérítést, a kormány természetben kárpótolna.

Csuka Tamás másról is beszélt. Felháborítónak nevezte a váci fegyházban civil szervezetek által kifejtett lejárató tevékenységet, amelyet – mint mondta – személyesen is megtapasztalt. Példaként említette a Helsinki Bizottság akcióját, amikor gyufásdobozokban csótányokat csempésztek a fogvatartottaknak, hogy ezzel bizonyíthassák a felhergelt rabok a cellák embertelen viszonyait.

Az ünnepi szentmise után Neubauer Rudolf polgármester vezetésével a résztvevők koszorút helyeztek el a Gulágra Kismarosról elhurcolt, meghalt áldozatok emlékére felállított emléktáblánál.

Hozzászólások