Orbán Viktorhoz fordul Bangóné a borsodi kórház feltételezett, illegális beavatkozásai miatt

Orbán Viktorhoz fordul Bangóné a borsodi kórház feltételezett, illegális beavatkozásai miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP országgyűlési képviselője a miniszterelnökhöz fordul a Borsod megyei Kórházban történt feltétezett meddővé tétel ügyében. A politikus szerint lehetséges, hogy Magyarország legnagyobb egészségügyi botrányával állunk szemben.

A szocialista képviselő vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, hiába fordult eddig a tárcát vezető Kásler Miklós miniszterhez, "csak maszatolást, tagadást, mély hallgatást" tapasztalt. Ezért most a kormányfőtől azonnali beavatkozást követel az ügyben. "Mivel Kásler miniszter hónapok óta hallgat, így joggal feltételezhető, hogy Magyarország legnagyobb egészségügyi botrányával állunk szemben" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Bangóné Borbély Ildikó jelezte, hatóságnak átadott bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy korábban egy 23 éves gyermektelen nőt a műtőasztalon rasszista indítékból meddővé tettek. Az áldozat három év múlva, egy orvosi per nyomozati szakaszában szembesült először állapotával - idézte fel. Mint mondta, találkozott a nővel, aki elmondta, hogy nőiességétől és az anyasághoz való jogától fosztották meg, és "elárult még egy titkot, hogy ő nem cigány". Ma Magyarországon senkivel nem csinálhatnak ilyet, bármilyen vallása van, bármilyen kisebbséghez tartozik - jelentette ki a politikus.

Bangóné Borbély Ildikó jelezte, hogy a kórházzal kapcsolatban több esetet is fel fognak tárni: műhibáról, tiltott mesterséges megtermékenyítésről, gazdasági bűncselekményekről és európai uniós források nem megfelelő felhasználásáról. Arra a felvetésre, hogy az ügyben a kórház jogi lépéseket tesz rágalmazás miatt, Bangóné Borbély Ildikó azt válaszolta, így legalább "több oldalról" ki fog derülni az igazság.

Súlyos, de egyelőre nem alátámasztott vádak a kórház ellen

Mint korábban megírtuk: korábban a 168 Órának nyilatkozott az a fiatal nő, aki állítása szerint csak egy rendőrségi feljelentés után, az internetről tudta meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház körüli botrány egyik áldozata, hogy mindkét petevezetékét eltávolították.

A 26 éves Adrienn azután szólalt meg a lapnak, hogy egy hete nyilvánosságra került egy állítólagos nyílt levél, melyben a miskolci intézmény szülészet-nőgyógyászati osztályának dolgozói súlyos vádakat fogalmaztak meg a kórházzal szemben. 

Az egyelőre hivatalos dokumentumokkal nem alátámasztott levél szerint – ami a hvg.hu birtokába is eljutott – a fenti eset mellett a kórházban egy nő méhét indokolatlanul távolították el, az egyik orvos engedély nélkül végez inszeminációt, amiért pénzt is kér, valamint nagyjából kétmilliárd forintot költöttek el szükségtelen beruházásokra.

A Legfőbb Ügyészség tavaly Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdéseire adott válaszában megerősítette, hogy a kórház ellen több esetben is folyik nyomozás, de ezek egyelőre mind felderítési szakaszban vannak, azaz még nem történt gyanúsítotti kihallgatás.

Hozzászólások