A mentőszolgálat szerint túl bonyolult kiszámítani, mennyi idő alatt érnek ki a betegekhez

A mentőszolgálat szerint túl bonyolult kiszámítani, mennyi idő alatt érnek ki a betegekhez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A műszakokból egyre több orvos, mentőtiszt és gépkocsivezető hiányzik, a legkritikusabb helyzetben a Közép-Magyarországi Régió van.

Délután és kora este gyakran nem tudnak elég gyorsan kocsit küldeni a betegekért mentők Budapesten, pedig a kormány az előző ciklusban 15 milliárd forint uniós pénzt költött el arra, hogy a sürgős hívások legalább 90 százalékában negyedórán belül érkezzen a segítség – írta a Népszava.

A lapnak nyilatkozó források szerint a műszakokból egyre több orvos, mentőtiszt és gépkocsivezető hiányzik. A legkritikusabb helyzetben a Közép-Magyarországi Régió van, ezért naponta átlagosan öt kocsi érkezik ide vidéki állomásokról.

Az Országos Mentőszolgálat 2014-ben rendszerbe állított menetirányítási rendszerének köszönhetően az elmúlt években mindig közzétette a kiérkezési időket, így tudható, hogy 2014-ben 72,5 százalékban, 2015-ben 68-69 százalékban, 2017-ben 64-65 százalékban értek ki 15 percen belül.

Amikor azonban megkérdezték, hogy alakultak a tavalyi számok, a mentőszolgákat azt írta: „az Ön által kért adatok kiértékelése valid statisztikai adatokon végzett analitikai számítási műveletek révén történik, melyre tekintettel kérdése közérdekű adatigénylés formájában nem megválaszolható, arra az általunk korábban közölt válasz adható."

A korábbi válaszuk egyébként a következő volt: „az Országos Mentőszolgálat valamennyi működési adatát folyamatosan monitorozza és értékeli. Időbeliségi indikátorai között a hívásfogadási idő, a bejelentési idő, a riasztási idő, a visszaigazolási idő, az indulási idő, a helyszínre érkezési idő, a gyógyintézetbe indulási idő, a gyógyintézetbe érkezési idő, átadási idő és az állomásra visszaérkezési idő is szerepel. A 2018 novemberétől (azóta állnak rendelkezésre országosan és teljes körűen a digitális adatok) az I. prioritású (azonnali beavatkozást igénylő) mentőfeladatok kiérkezési időadatai csökkenő, azaz javuló értékeket mutatnak, minden régióban, megyében és járásban.”

Hozzászólások