Novák: Heteken belül döntést kell hozni a Fidesz néppárti tagságáról

Novák: Heteken belül döntést kell hozni a Fidesz néppárti tagságáról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Novák Katalin szerint már nem egy centire, hanem kilométerekre vannak a Néppárt egyes részeitől. Heteken belül dönteni kell, hogy közösen folytatják-e az Európai Néppárttal, ha szakítanak, akkor nem lépnek be Salviniék frakciójába.

Orbán Viktor nemrég azt mondta, egy centire voltak az európai parlamenti döntés után, hogy a Fidesz kilépjen az Európai Néppártból. Novák arról beszélt az ATV-nek adott interjújában, hogy az egy centi nem igazán nőtt azóta sem. Azt is hozzátette, a jelenlegi állapot már nem tartható fenn sokáig, heteken belül döntést kellene hozni, közösen vagy külön-külön.

Az államtitkár szerint vannak részei a Néppártnak, melyektől már nem egy centire vannak, hanem kilométerekre, másokkal viszont baráti közelségben.

Vannak olyan pártok, melyek az eredeti irányhoz képest már jócskán balra tolódtak, csoda, hogy még az EPP-be sorolják magukat és nem a liberálisok közé.

Novák azt is elmondta, hogy nem látta a három bölcs jelentését, illetve nem tudnak arról, hogy lenne ilyen jelentés.

"Kiszivárgott egy állítólagos jelentés, ha van is ilyen, az a gyanúm, azt nem a bölcsek írták, hiszen arról minden bizonnyal tájékoztattak volna bennünket."

Arra a kérdésre, hogy kilép a Fidesz a Néppártból, mielőtt kizárnák Novák Katalin azt mondta, hogy közel egy évvel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy szétköltöztek, de még nem váltak el. Azóta sem váltak el, de ideje eldönteni, össze tudnak-e költözni ismét, meg tudják-e találni azt, ami összeköti őket vagy túlságosan eltávolodtak már egymástól.

Van, aki azt gondolja, hogy egy megcsalás után már nem lehet visszaépíteni a bizalmat, de van, akinek ezzel ellentétes a tapasztalata.

Politikai értelemben a Sargentini-jelentés elfogadása szerinte egy durva házasságtörés volt.

Novák szerint, ha szakít a Fidesz a Néppárttal, akkor biztosan nem fognak belépni a Salvini-féle Identitás és Demokrácia frakcióba.

„A néppárti frakció 75-80 százaléka kész kitenni a Fideszt"

Már az Európai Néppárt belső egységét veszélyezteti a magyar kormánypárt kizárása körül kialakult vita, éppen ezért egyre több képviselő szabadulna Orbán Viktortól - értesült a hvg.hu. A Fidesz maradása mellett érvelők sem maradéktalanul elégedettek, a francia delegáció szerint a bölcsek tanácsának jelentéséből okulnia kell mindkét félnek, és megoldást kell találni a nézeteltérésekre.

Hozzászólások