Már itthon is hiánycikk a védőmaszk, pedig nincs is magyar fertőzött

Már itthon is hiánycikk a védőmaszk, pedig nincs is magyar fertőzött

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Országos hiány lépett fel az egyszer- és a többször használatos egészségügyi védőmaszkokból, az influenza miatt ilyenkor általában is megugró keresletet az elmúlt héten a koronavírus terjedése miatti készültség pörgette fel. Már nemcsak a patikáknak, hanem a nagykereknek sincs készletük, és meg sem tudják egyelőre jósolni, mikor lesz újra kapható.

„Maga a harmincadik, aki ma keresi, de már múlt héten elfogyott és egyelőre nem is tudunk hozni belőle.”

„Nincs, és egyhamar nem is lesz.”

– ilyen és ehhez hasonló válaszokat kapott munkatársunk egymás után több dél-pesti patikában is, amikor egészségügyi maszkot próbált vásárolni közelgő ázsiai utazásához.

Rövid idő alatt kiderült azonban, hogy nem kerület-specifikus a probléma: a gyógyszerészek tájékoztatása szerint a termékből országos hiány lépett fel, és rendelni sem tudnak belőle, mert már a nagykereskedések polcai is üresek.

Bár a gyógyszerészek elmondása szerint influenza-szezonban máskor is sokkal többet adnak el a maszkokból, mint az év többi hónapjában, a Kínából indult, de világjárvánnyal fenyegető koronavírus-fertőzés miatt – bár magyarországi fertőzöttet még nem találtak – most az ilyenkor tapasztalhatónak is a sokszorosára ugrott a kereslet. És miután ez nemcsak Magyarországon, hanem világszerte így van, a patikusok szerint ezért egy hónapon belül szinte biztosan nem kerül vissza a polcokra maszk. Munkatársunknak jobb híján több gyógyszertárban is azt javasolták: kössön sálat az arca elé, vagy vegyen másfajta – egész napos hordásra egyébként nem nagyon alkalmas – munkavédelmi maszkot a barkácsáruházakban.

Épp ma reggel írtunk róla, hogy Pekingben pénzbüntetést kapott egy bolt a hatóságoktól, amiért a koronavírus miatti pánikot és keresletnövekedést kihasználva a valós ár hatszorosáért árulta a szájmaszkokat.

A Business Insider cikke alapján pár napja egyébként arról is írtunk, hogy szakértők szerint a maszk önmagában nem előzi meg hatékonyan a koronavírus terjedését.

Hozzászólások