Koronavírus: a kormány megtiltotta, hogy kivigyenek az országból egy gyógyításhoz használt alapanyagot

Koronavírus: a kormány megtiltotta, hogy kivigyenek az országból egy gyógyításhoz használt alapanyagot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarország a világ egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, de mostantól nem lehet kivinni az országból.

„A kormány újabb rendkívüli intézkedést hozott a magyar emberek egészségügyi ellátása védelme érdekében a veszélyhelyzet idejére. Megtiltotta egy a koronavírus-betegek gyógyításában alkalmazott gyógyszer-alapanyag kivitelét Magyarországról” – írja közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Egy most megjelent kormányrendelet szerint „a veszélyhelyzet idején tilos hydroxychloroquine-sulfate hatóanyagot, valamint ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert és gyógyszergyártás köztes termékét Magyarországról kereskedelmi forgalomban kivinni”.

A tájékoztató szerint ezt az alapanyagot olyan gyógyszer előállítására használják, amelyet a koronavírus-betegek kezelése során is alkalmaznak már több országban is. Miután Magyarország a világ egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, most első a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása – írták.

A tilalom szerda délután 4 órakor már hatályba is lép. „Az e rendelet szerinti tilalmat a gyógyszernek az e rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévő kereskedelmi forgalomban történő kivitelére is alkalmazni kell” – áll a Magyar Közlönyben.

A kormányrendelet szerint a tilalom nem vonatkozik a gyógyszernek a kormány külön engedélyével a nemzetközi kötelezettségeken alapuló humanitárius segítségnyújtás keretében végzett kereskedelmi forgalomban történő kivitelére, valamint azon gyógyszerek kereskedelmi forgalomban történő kivitelére, amelyekből a magyarországi ellátás zavartalansága biztosításához szükséges mennyiség rendelkezésre áll, és erről az ügyfél kérésére az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) igazolást állított ki. Azonban ez az igazolás visszavonható.

Orbán Viktor kedden arról tájékoztatta a közvéleményt közösségi oldalon, hogy védőfelszerelés és lélegeztetőgép érkezett az országba külföldről:

Orbán: 3 millió maszk és 86 lélegeztetőgép jött Kínából

Rendeletben kötelezte a kormány az önkormányzatokat a 70 évnél idősebbek és a kötelező karanténba zártak ellátására, Ferencvárosban a felszabaduló önkormányzati dolgozókkal oldanák meg a feladatot. Beszéltünk olyannal, aki nem örül ennek.

Hozzászólások