Eddig csak feladatot kaptak az önkormányzatok a kormánytól, segítséget nem

Eddig csak feladatot kaptak az önkormányzatok a kormánytól, segítséget nem

Utolsó frissítés:

T. R. Szerző:

T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Ráadásul a polgármesterek attól félnek, hogy csökkenni fognak a bevételeik. Állami segítségre és önkéntesekre lenne szükség helyben is, utóbbiban nincs hiány.

(1) A 70. életévüket betöltött személyeket a kormány arra kéri, hogy lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket ne hagyják el.
(2) Ha a 70. életévét betöltött személy az (1) bekezdésben foglaltakat vállalja, és erről az önkormányzatot tájékoztatja, az ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

Ez a kormányrendelet még március 16-án jelent meg, jelentős feladatot róva a polgármesterekre. Ám pénzt, paripát és fegyvert sem az idősellátási feladatokra, sem egyéb feladatokra nem kaptak az önkormányzatok. Pedig az erőforrások végesek, ráadásul az önkormányzat saját bevételei is csökkenhetnek a jövőben.

Csárdi Antal, az LMP parlamenti képviselője is felhívta arra a figyelmet keddi parlamenti felszólalásában, hogy az országba érkező maszkokból és védőfelszerelésekből az önkormányzatokhoz nem jut. Az idősellátásban számításai szerint pedig kerületi szinten nagyjából 300 önkéntesre lenne szükség, ami egész Budapesten közel 7000 embert jelent.

Budapest VI. kerületében, Terézvárosban a szerda reggeli állapot szerint száz hetven év fölötti jelentkezett az önkormányzatnál. Őket a Terézvárosi Gondozó Szolgálat látja el, jelenleg hetven emberrel, hozzájuk csatlakozik a családjóléti dolgozó negyvenhárom emberrel, valamint dajkák és óvónők. Önkéntesek is folyamatosan jelentkeznek, cikkünk írásakor nyolcvanan voltak.

Önkormányzati dolgozó megvásárolt élelmiszert visz egy nyugdíjasházba a "Program A Pécsi Idősekért" (PAPI) elnevezésű segítségnyújtás keretében
©

Alapvető emberi feladat

A kerület ételkiszállítással, bevásárlással és gyógyszerkiváltással segít, egy helyi gyógyszertárral pedig megegyezett Terézváros, hogy az összegyűjtött recepteket egyben ki tudják váltani az idősek számára.

Soproni Tamás polgármester a hvg.hu kérdésére elmondta, állami segítséget eddig nem kaptak, pedig „lenne helye a támogatásnak”. Elmondta azt is, hogy több olyan kerületi lakos van, aki egyik napról a másikra veszítette el a munkáját és ezzel a megélhetését – ők jellemzően feketén dolgoztak valahol korábban. „Őket is el kell látnunk, ez alapvető emberi feladatunk” – mondta Soproni.

Józsefvárosban eddig nagyjából ötven idős ember jelezte ellátási igényét, de a szám óráról órára növekszik, tudtuk meg a kerülettől. A meghozott intézkedések kiürítették a kasszát, elfogytak a VIII. kerület szabad felhasználású tartaléka. „1,8 milliárd forint átcsoportosításáról döntöttünk, nagyon sok mindenre nem lesz pénz” – mondta egy videóban Pikó András polgármester. De amikor „emberéletekről van szó, akkor minden más szempontot háttérbe kell szorítani” – tette hozzá.

Védőmaszkot és gumikesztyűt viselő polgárőrök élelmiszert szállítanak ki egy idős nőnek
©

Levél Kocsis Máténak

Pikó arról is beszélt, hogy tartós élelmiszert halmoztak fel az idősklubokban az ellátás zavartalansága érdekében, a klubok vezetői pedig naponta felhívják telefonon a hozzájuk tartozó idősekkel, hogy tájékozódjanak az állapotukról. Ezenkívül megerősítették az idősek védelmét, valamint a házi gondozó hálózatokat, önkénteseket vontak be a munkába, a társasházakban tájékoztató plakátokat helyeztek ki. Az önkormányzat bevásárolt védőfelszerelésekből és fertőtlenítőből is.

Az önkormányzat egyelőre nem kapott anyagi segítséget a kormánytól, Pikó pedig levelet írt Kocsis Máténak, a korábbi polgármesternek, a kerület fideszes országgyűlési képviselőjének, hogy vesse latba minden kormányzati befolyását, hogy a kerület és Budapest részesülhessenek a kormányzati forrásokból.

A ferencvárosi helyzetről már írtunk korábban. Miután a kormány rendeletben kötelezte az önkormányzatokat az idősek ellátására, Ferencvárosban önkéntesek mellett a felszabaduló önkormányzati dolgozókkal oldanák meg a feladatot.

Baranyi Krisztina polgármester szerda reggel Facebook-oldalán közölte, hogy már kétszáz önkéntesnek a szerződését írta alá:

Baranyi korábban azt mondta, eddig a szociális iroda végezte az idősgondozást, 16 dolgozó 170 ember ellátását tudta megoldani. Most viszont a legoptimistább becslés szerint is lesz 4 ezer ember, akiről gondoskodniuk kell.

Bevásárlás, Kutyapárt

Az V. kerületi fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter naprakészen tájékoztat arról, hogyan látják el a kerületi időseket. „Az ebédellátásban, a vényköteles gyógyszerek és a tartós élelmiszerek beszerzésében is számíthatnak Belváros önkormányzatára a 70 év feletti belvárosiak” – írta egy helyen. Bevásárlólistát is megosztott:

A XII. kerületben online is lehet jelentkezni, ha valaki segíteni szeretne. „A Hegyvidéki Segítő Központ koordinálja a kerületben élő 70 év feletti hegyvidéki lakosok ellátásának segítését, akik vállalják, hogy nem hagyják el lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket, és kérik a segítséget. Az időseket segítő munkában önkormányzati dolgozók, önkéntesek, civil és ifjúsági szervezetek, valamint a csatlakozó politikai szervezetek képviselői vesznek részt.

A kerületi újságban, a Hegyvidékben pedig Pokorni Zoltán fideszes polgármester a Hegyvidéki Segítő Központról azt mondta, hogy külön is szeretném megköszönni a Magyar Kétfarkú Kutya Párt vezetőinek, különösen Kovács Gergelynek a tiszteletre méltó hozzáállását: ők nagy erőkkel szervezik az önkénteseket, de nem saját bázist építenek, hanem bekapcsolódtak a Hegyvidéki Segítő Központ munkájába.

Miben segít a központ? Pokorni erről ezt mondta:

„Elsősorban az alapvető élelmiszerek beszerzését koordináljuk, együttműködve egy nagy élelmiszerlánc kerületi képviseletével. Emellett abban is segítünk, hogy ezek az emberek hozzájuthassanak a szükséges gyógyszereikhez, és hogy mindennap legyen meleg ebédjük. Nagyon sok önkéntes jelentkezett már, csatlakoztak egyházi, ifjúsági és civil szervezetek, a pártok képviselői. Komoly feladat ennek koordinációja, de örömmel mondhatom, hogy mindenki fegyelmezetten teszi a dolgát.”

Élelmiszercsomag felhalmozva

Egerben egy 50 millió forintos keretről döntött a testület, ami szabadon felhasználható a védekezéssel kapcsolatban. Az Egri ügyek portálnak Mirkóczki Ádám polgármester erről a pénzről azt mondta, hogy:

ebbe beleértendő a tisztítószerek és fertőtlenítőszerek, a különböző védőeszközök, kesztyűk, maszkok beszerzése és minden olyan elektronikai eszköz biztosítása, amely arra szolgál, hogy a hivatali dolgozók otthonról is tudjanak dolgozni.

A hevesi megyeszékhelyen arról is döntöttek, hogy 1200 darab, egyenként 5000 forint értékű, tartós és száraz élelmiszereket tartalmazó csomagot készítsenek elő és raktározzanak el a kritikus időszakra. A városban felállítottak tizenhárom fertőtlenítő- és tájékoztató pontot is, ahol egri sportolók – a vízilabdacsapat tagjai, a focisták és a kézilabdázók – végzik a fertőtlenítéseket és tájékoztatásokat.

Az is várható, hogy ezek a sportolók a jövőben segítenek az időseknek például a bevásárlásoknál – mondta a polgármester.

Hogy milyen segítséget kap a kormánytól Eger? Mirkóczki az interjúban azt mondta, több kormánytaggal jó kapcsolatban van, szinte bármikor fel tudja hívni őket, de konkrét kormányzati segítséget ő sem említett.

©

Megkérdeztük a nagyjából háromezer fős Cserszegtomaj polgármesterét is, náluk mi a helyzet. Elekes István azt mondta, a zalai településen eddig egyetlen család jelezte az ellátás iránti kérelmüket, akik egyébként is jogosultak lennének erre, nekik meleg ételt szállít az önkormányzat. Cserszegtomajon tízmilliós alapot hoznak létre a védekezésre, de állami, központi segítséget ők sem kaptak.

Csak egy rövid rendeletet kaptunk. Védekezési tervet, pénzügyi, vagy egyéb segítséget nem – mondta.

A polgármester úgy számol, akkor lesz majd több feladatuk, ha a fiatalok már nem tudnak segíteni az idősebb családtagjainak. Ekkor jönnek majd ők: Cserszegtomajon is a fiatalabb önkormányzati dolgozók segítenek, de a polgármester azt ígérte, maga is beszáll.

Fogy a pénz

Több polgármester jegyezte meg a beszélgetések során azt, nem elég, hogy az állam nem segíti az önkormányzatokat a koronavírus miatt feladatok ellátásban, de az önkormányzatok saját bevételei is csökkenhetnek. Terézvárosban Soproni elmondása szerint az utóbbi időben a felére esett a parkolásból érkező jövedelem.

A turizmusra építő településeken kevesebb lesz az idegenforgalmi adóból származó bevétel, ha ugyan marad bármi: Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, a turisztikai szezonnak kampó, amit – még nagyjából megerősített nem sokkal később a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője is. Guller Zoltán arról beszélt, hogy 95 százalékkal eshet vissza az ágazat a következő időszakban. Az emiatt az ágazatnak szánt adókönnyítés azonban nem segít a településeken.

És van még egy probléma: a polgármesterek azzal is számolnak, hogy a helyi iparűzési adóból is kevesebb folyik be. Ez pedig nem csak az idegenforgalomban érdekelt településeket érintheti, de valamennyit, ahol bármilyen gazdasági tevékenység folyik.

Hozzászólások