szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A TÖOSZ Pintér Sándornál és a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkáránál érdeklődik.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a koronavírus járvány elleni védekezés, a veszélyhelyzet miatti többletfeladatok ellátása biztosíthatóságának érdekében levélben kezdeményezett konzultációt, kért tájékoztatást, illetve tett javaslatokat a Kormánynak a helyi önkormányzati rendszert és a központi költségvetés önkormányzatokat érintő kérdésekben.

Pintér Sándor belügyminiszternek és Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkárának eljuttatott levelükben, többek közt iránymutatást kérnek az elszámolható védekezési költségekről, arról, hogy ezek hány százalékban és milyen módon kerülnek kifizetésre. Kérik továbbá a kormányt, hogy mivel szerintük a védekezés helyben hatékony, hogy a jövőben is kapjanak lehetőséget a helyi sajátosságoknak megfelelő szabályozásra. Tudakozódnak afelől is, hogy a feladataik ellátására korábban tervezett összegeket miként kapják meg.

Javaslatot is megfogalmaznak arra vonatkozóan, hogy az önkormányzatoknak engedélyezzék a a működéshez szükséges hitel felvételét egy éven túli, három éves időtartamra saját bevételük 15%-os mértékéig. Illetve azt, hogy álláskeresési támogatást három hónapról hat hónapra emeljék. és azt is, hogy az elbocsátott egyedül élő, magukat ellátni és hozzátartozók hiányában gondozását, felügyeletét megoldani nem tudó betegek ne az otthonukba kerüljenek elbocsátása, hanem a lakóhelyükön vagy ahhoz közeli szociális otthonba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje

Kész az ellenzéki előválasztás pontos menetrendje

Nemsokára bejárhatjuk a helyet, ahol megölték Julius Caesart

Nemsokára bejárhatjuk a helyet, ahol megölték Julius Caesart

Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között

Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között