Az Európai Bizottság alelnöke szerint a magyar intézkedések nem ellenkeznek az európai uniós joggal

Az Európai Bizottság alelnöke szerint a magyar intézkedések nem ellenkeznek az európai uniós joggal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország az új kornavírus-járvány elleni védekezés során eddig nem fogadott el olyan törvényt, amely ellenkezne az európai uniós joggal - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke vasárnap a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24) vitaműsorában.

„Egyelőre nem aggódom. Magyarország eddig nem fogadott el olyan jogszabályt, amely ellenkezne az európai uniós jogrenddel” - válaszolta Jourová a műsorvezető felvetésére, miszerint aggódik-e a magyarországi helyzet miatt. Elmondta, hogy találkozott Varga Judit igazságügyi miniszterrel, akivel részletesen megvitatta a magyarországi döntéseket.

Jourová hangsúlyozta: a járvány kapcsán az Európai Bizottság minden tagállamban megvizsgálja, hogy az elfogadott kormányzati intézkedések nem sértik-e a jogállamiságot.

Az Európai Bizottság alelnöke korábban többször is kritikusan fogalmazott a magyar demokráciát illetően. Orbán Viktor illiberális demokráciája az EU normája szerinti demokráciának tekinthető? – tette fel például nemrég a kérdést a Der Spiegel újságírója. „Ha Orbán azt érti ez alatt, hogy a többség azt teheti, amit akar, akkor bizonyosan téved. A demokrácia nem lehet a többség diktatúrája” – fogalmazott akkor Jourová.