Magyarország már csak a 89. a Riporterek Határok Nélkül listáján

Magyarország már csak a 89. a Riporterek Határok Nélkül listáján

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két helyet visszacsúsztunk a felhatalmazási törvény miatt.

A Riporterek Határok Nélkül (RHN) közzétette a sajtószabadság-ranglistájának változásait a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedésekkel korrigálva. Ez alapján Magyarország két helyet visszacsúszott a már eddig sem túl acélos 87. helyről a 89.-re.

Az RHN indoklásában a felhatalmazási törvényt, illetve azt emeli ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a járványt felhasználja a sajtószabadság további korlátozásához. Példaként említették, hogy a jogszabály értelmében akár 5 év börtönnel is sújthatják az álhírek közzétevőit, és a kormány dönti el, mi az álhír. A szervezet szerint így Orbánék ellenőrzést gyakorolhatnak a médiumok felett.

A Riporterek Határok Nélkül szerint Magyarországon a független sajtó már eddig is nehéz helyzetben volt, a munkájukat, illetve az információkhoz való hozzáférést is akadályozta a kormány.

A szervezet nemrég az ENSZ-hez fordult, hogy felhívja a figyelmet azokra a visszaélésekre, amelyeket egyes kormányok követnek el a koronavírus-járványra hivatkozva. A levélben említették Brazíliát és az Amerikai Egyesült Államokat, ahol az elnökök nyílt verbális támadásokat intéztek az újságírók ellen. Szintén kitértek Algériára, Jordániára és Zimbabwére, ahol újságírókat tartóztattak le, illetve szóba hozták Magyarországot, ahol a szervezet szerint "információs rendőrállam" működik.

Hozzászólások