szerző:
Gyükeri Mercédesz, Windisch Judit
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tíz éve ezen a napon, április 25-én győzött a fülkeforradalom: Orbán Viktor és pártja kétharmaddal tarolt. A rendszerváltás óta nem tapasztalt területfoglalás kezdődött, kiépült és megszilárdult a Nemzeti Együttműködés Rendszere, létrejött egy új elit, közben egykori szövetségesek pillanatok alatt váltak kegyvesztetté, majd tűntek el. És Orbán hosszú távra tervez, reményei szerint még legalább ennyi van ebben a buliban. A NER-ről szóló cikksorozatunk első része e fölöttébb mozgalmas évtized ikonikus mozzanatait idézi fel - a teljesség igénye nélkül.

10 éves a NER
2010-es kétharmados győzelme után Orbán Viktor meghirdette a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. A NER most tíz éves, a Fidesz ez idő alatt teljesen átalakította a demokratikus intézményrendszert. A rendszer azóta megszilárdult, a Fidesz pedig 2018-ban a harmadikos kétharmados győzelmét aratta. Cikksorozatunkban a NER 10 évét tekintjük át, kövessen minket!
Friss cikkek a témában
Emlékeznek még? Az Alaptörvény asztala! Minden önkormányzatnál ennél olvasgathatták a 2011. áprilisában elfogadott, gránit szilárdságú Alaptörvényt, amelyet azóta nyolcszor módosítottak, és az asztalokat is viszonylag gyorsan elpakolták.
©
Nem leszünk gyarmat! - hirdették az első Békemeneten, 2012. januárjában, amelyen az IMF-től és a nemzetközi támadásoktól védte meg a kormányt a 100/400 ezres tömeg.
©
Itt az akkor már nem dr. Schmitt Pál készül bejelenteni, hogy a hvg.hu által kirobbantott plágiumbotrány miatt lemond államfői tisztségéről. 2012. áprilisáig nagy szolgálatot tett: minden elé kerülő törvénytervezet aláírásával elősegítette a Nemzeti Együttműködés Rendszerének kialakulását.
©
Semjén Zsolt első politikusként vonult be lóháton Kézdivásárhelyre 2013. március 15-én.
©
Az egyetlen tiltakozás, ami miatt Orbán meghátrált: 2014 őszén százezres tömeg vonult Budapesten a pár száz forintos netadó ellen tiltakozva. Orbán a Kossuth Rádióban jelentette be végül, hogy átgondolta az ötletet.
©
A magyar nemzetnek két dolog lehet fontos – ítélheti a felszínes szemlélő az Orbán-kormány intézkedései alapján. Az egyik a család, a másik a pálinka. Utóbbihoz kötődik a kormány egyik első intézkedése, amellyel szabaddá tette a házi pálinkafőzést. Az előbbit a képen Orbán legidősebb lányának, Ráhelnek az országos ismertségű üzletember férje, Tiborcz István képviseli, aki a násszal szinte egy időben milliárdos közbeszerzésekre is szert tett.
©
Nagyot fordult a világ Simicska Lajossal: az ország egykori befolyásos embere 2017-ben azzal hívta fel magára a rendőrök figyelmét, hogy festékszóróval felfújta saját, legendássá vált mondását, miszerint Orbán egy geci. A 2014-es választás után vesztek össze a reklámadón vagy azon, milyen közel került Orbán az oroszokhoz. Simicska 2015. február 6-án borult ki, mikor az Orbán elleni harcában nem követték meghatározó emberei, akik egyszerre mondtak fel. Tombolva indult tárgyalni, azzal fenyegetőzött, mindenkit kirúg aztán elmegy szánkózni. 2018-ban a Jobbikot próbálta hatalomra juttatni, de számítása nem vált be. Céges érdekeltségeitől megvált, visszavonult, már csak lótenyésztéssel foglalkozik.
©
Ez volt Vlagyimir Putyin első útja Budapestre Orbánhoz, melyet aztán számos látogatás követett, ennél sokkal oldottabb légkörben. Olykor felmerül, a kelet felé nyitó Orbán valójában kinek az érdekét nézi, viszonya Putyinnal olyan szoros, hogy egy német képviselő egyenesen az orosz elnök pincsijének nevezte a magyar kormányfőt.
©
Érkezik a diktátor – köszöntötte egy 2015-ös eseményen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke Orbán Viktort, egy tasli is kijárt a magyar miniszterelnöknek. A szokatlan gesztus inkább mutatta Juncker stílusát mint a két politikus ellentmondásos viszonyát. Bár mindketten igyekeztek hangsúlyozni, magánemberként jó barátok, az elmúlt öt évben, amikor csak lehetett, élesen bírálták a másik politikáját.
©
A 2015-ös menekültáradat ellen a szerb-magyar határon hirtelen felhúzott GYODA, melyet nem sokkal később egy áthatolhatatlan fizikai, de még inkább jogi határzár vált fel.
©
Habony Árpád és Rogán Antal, a NER propagandistái: az egyik kitalálja, a másik levezényli az agymosást.
©
2015-ben vették körül nagydarab erőemberek Nyakó Istvánt a Nemzeti Választási Iroda épületében, hogy ne tudja leadni a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kérdését. Az urak Erdősinét kísérték, aki szintén kérdést óhajtott benyújtani. A boltzárat a kormány végül eltörölte.
©
Voltak ugyan jóval grandiózusabb, uniós pénzből finanszírozott beruházások is, a 600 milliós támogatással megépített felcsúti kisvasút vált a teljesen felesleges, Orbán Viktorhoz köthető pénzköltés szimbólumává. A Vál-völgyi vasút híre még az Európai Parlamentbe is eljutott, 2017-ben a költségvetési ellenőrzési bizottság tagjai tettek vele egy kört.
©
Az ember, aki saját bevallása szerint okosabb, mint Zuckerberg, vagyonosodását pedig szintén saját bevallása szerint a Jóistennek, a szerencsének és Orbán Viktornak köszönheti. Elképesztő térfoglalásának köszönhetően mára a világ leggazdagabb emberei közé is bekerült.
©
Rogán Antal helikopterezése és Matolcsy György válása már sok volt: a Mediaworks 2016. október 8-án felfüggesztette a Népszabadság kiadását. A Mediaworks idővel Mészáros cégéhez került, hogy onnan aztán az egész kormányközeli sajtóbirodalom, a KESMA irányítója legyen.
©
A kormány rossz multiknak tituláltakkal szemben folytatott harca néha egészen abszurd fejleményeket produkált. A Heineken például azért került támadások kereszttüzébe, mert védjegyvitába keveredett Romániában a Csíki Sör Manufaktúra nevű, Világi Oszkár felvidéki magyar üzletember érdekkörébe tartozó sörgyárral. Lázár János 2017 tavaszán demonstratíve még a gyárba is ellátogatott, közben pedig egy törvényjavaslatot nyújtott be a kormány, amellyel betiltotta volna a Heineken emblémájának számító vörös csillag használatát márkajelzéseken. A két sörös cég aztán kiegyezett, a Lex Heineken pedig elfelejtődött.
©
Az ország közellensége, Soros György, akinek migrációs tervére évekig tartó kommunikációs offenzívát épített a kormány, nemzeti konzultációval megtámogatva. A 2017-es plakátkampány ennek kicsúcsosodása volt. Készüljünk, Orbán szerint Sorosnak van egy újabb terve!
©
A futballmeccsek remek alkalmat nyújtanak azoknak, akik Orbán Viktor társaságát keresik – ez még szorosabbá fűzi a viszonyt, ha valaki netán egy klubot is fenntart, vagy legalább az MLSZ-ben tevékenykedik. Ezen a képen éppen Polt Péter legfőbb ügyész, Hernádi Zsolt MOL-vezér, a mind jobb helyzetbe kerülő barát, Garancsi István és Csányi Sándor OTP- és MLSZ elnök társaságában néz meccset a miniszterelnök.
©
A Fidesz bástyájának számító Hódmezővásárhelyen történelmi győzelmet arató Márki-Zay Péter sikere pár hónappal a 2018-as választás előtt felcsillantotta a reményt az ellenzék számára, hogy a Fidesz legyőzhető.
©
Ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna. Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Novák Katalin ünnepli a Fidesz harmadik kétharmados győzelmét.
©
A kép, amiben benne van a teljes NER. A parlament 2018-as alakuló ülésén emberei, Kövér László, Rogán Antal, Kocsis Máté, Semjén Zsolt és Gulyás Gergely vették körül Orbán Viktort.
Szabó Tímea fújja Orbán Viktor arcába a sípot 2018 végén, a rabszolgatörvénynek nevezett jogszabály ellen tiltakozva. A törvény miatt tartott tüntetések egységbe kovácsolták az ellenzéket, az MSZP-től a DK-n át a Jobbikig.
©
A szex- és korrupciógyanús botrányba belebukott Borkai Zsolt a győri választást ugyan megnyerte, azonban a Fidesz részben miatta elvesztette Budapestet és több nagyvárost. Borkai már se nem polgármester, se nem Fidesz tag. Az időközi választáson nyoma sem maradt az ügyeinek.
©
Bár a magyar fociválogatott számára nem hozta meg a remélt sikert a NER, a magyar labdarúgás mégis a rendszer nagy nyertese. A társasági adókból tett több százmilliárd forintos felajánlásokból és a vég nélküli stadionépítési lázból is leginkább a Fideszhez köthető üzletemberi kör profitált. A fociláz kicsúcsosodása a Puskás Ferenc stadion újjáépítése, amely 190 milliárdot emésztett fel, és eddig egy meccset rendeztek csak benne.
©
A koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként tekinti meg a Korányi kórházat a miniszterelnök, háttérben a lehullott csempével. A járvány soha nem látott kihívás elé állítja Orbánt, most először kell gazdasági válságot kezelnie.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

Már a fideszesek többsége is úgy gondolja, Orbán nem leváltható

Tizedik évére annyira bebetonozódott a Nemzeti Együttműködés Rendszere, hogy mára többen vannak azok, akik szerint az Orbán-kormány demokratikus választásokon már nem leváltható, ráadásul a Fidesz-szavazók körében is ez a többségi álláspont – olvasható a Policy Solutions friss kutatásában. Ebből kiderül az is: a többség szerint a Fidesz-kormány a gazdagoknak kedvez, és a kormánypárti szavazók zöme is úgy véli, az juthat előre, aki fideszes. Ezek után nem meglepő a tanulmánynak az a megállapítása sem, hogy többen vannak, akik szerint az ország összességében rosszabb állapotban van, mint tíz évvel ezelőtt.

Windisch Judit hvg360

Lakner Zoltán: Most először látjuk Orbánt valódi válságkezelő üzemmódban

A válságkezelés mára Orbán Viktor egyszemélyes akciófilmje lett, ahol nincs már a színen se a parlament, se az ellenzék. Viszont ez olyan helyzet, amilyennel a NER-nek még sosem kellett megküzdenie – állítja a HVG360-nak adott interjúban Lakner Zoltán. A politológussal elemeztük a kormánynak az önkormányzatokat célzó oldalvágásait, 2008 és 2020 válságait, illetve az akkori és a mostani Orbán Viktor válaszait, a Fidesz szavazóinak lehetséges reakcióit, és a hatalmi kommunikációt, ami a jól bevált recept szerint működik, csak éppen egy vírussal szemben még nem tesztelték.

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában

Negyvenen meghaltak egy buszbalesetben Brazíliában

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére

Közös javaslatcsomagot dolgozott ki az ellenzék a nők elleni erőszak megszüntetésére