szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legrosszabb forgatókönyv szerint egyszerre 14 ezer embernek kellene lélegeztetőgép Magyarországon. A korlátozásokat nagyon óvatosan kell feloldani, a kontaktusok csökkentésén túl egyéb intézkedésekre is szükség lesz.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Online konferenciát rendezett április 23-án, csütörtökön az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A kétórás eseményen azok a kutatók, szakértők szólaltak fel, akik a kormány munkáját támogatják a koronavírus-járvány közepette. Szombaton tették közzé a teljes 2 órás videóanyagot – ami alapján a Portfolio.hu készített összefoglalót a konferencián elhangzottakból.

A legrosszabb forgatókönyv egyszerre 14 ezer súlyos beteggel számol

Palkovics László miniszter előadása szerint a járvány elleni védekezés struktúrája 17 elemből áll és 4 pillérre épül. Rendkívül fontos, ha nem a legfontosabb cél volt a járvány eddigi szakaszában Palkovics szavai alapján, hogy Magyarország időt nyerjen és az egészségügyi rendszer alkalmassá váljon a járvány kezelésére. Az egész védekezés folyamatát meg kellett alapozni jogszabályokkal, költségvetést érintő döntésekkel és a kommunikációs feladatokkal. Elmondása szerint kiemelten fontos pillér a hazai tudás és gazdasági háttér igénybevétele.

Palkovics azt is elmondta, hogy néz ki a legrosszabb forgatókönyv, amit egy ideje Orbán Viktor miniszterelnök is emleget, és amire hivatkozva a kórházi ágyak közel kétharmadát felszabadították. A kutatók számításai szerint korlátozó intézkedések nélkül, ha a járvány reprodukciós rátája 2,2 (vagyis egy beteg átlagosan 2,2 másik embert fertőz meg), akkor a járványgörbe csúcsa körüli két hétben 2,5 millió ember fertőződik meg, 14 ezer ember kerülne nagyon súlyos állapotba, és szorulna lélegeztetésre.

Orbán elárulta, mikor tetőzik a járvány, 160 ezer fölött az áldozatok száma - koronavírushírek percről percre

Köszönjük, üzenetét elküldük a szerzőnek. Köszönjük, üzenetét elküldük a címzettnek. Már 189 ember halálát okozta Magyarországon a koronavírus - derült ki a legfrissebb adatokból. Egyelőre a világon is megállíthatatlan a járvány, és Müller Cecíilia szerint nálunk is felfelé ível a járványgörbe. Kövesse a hvg.hu-val a járvánnyal kapcsolatos híreket.

Nagyon fontos a vírus reprodukciójának kalibrálása

Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa előadásában szintén azt mutatta be, hogy Magyarországon hogyan alakulhat ki a legrosszabb forgatókönyv, illetve azt hangsúlyozta, mennyire fontos a reprodukciós ráta mértéke. „Ha megnézzük, hogy mi a különbség az 1,2 és 1,3-as reprodukciós ráta között, az azt jelenti, hogy ha veszünk 10 fertőzöttet, akkor ők 12 vagy 13 másik embert fertőznek meg összesen. Ez 10 fertőzöttre vetítve csak 1 plusz fertőzés, ami alapján azt gondolnánk, hogy ennek nincs nagy jelentősége. De ha ez hosszú időn át fennáll, akkor ez a picinek tűnő különbség drasztikus különbséget jelent a járvány végkimenetelében” - magyarázta. „1,2-es reprodukciós rátánál még egy kezelhető járványunk van, 1,3-nál viszont már egy nem kezelhető járványunk van” - tette hozzá.

Müller Cecília tisztifőorvos egyébként az Operatív Törzs április 26-ai tájékoztatóján elárulta, hogy a vírus reprodukciós rátája Magyarországon „régóta” 1 alatt van.

Ha a járványgörbe ellaposítása így halad tovább, akkor az 5 millió átfertőzöttnél becsült nyájimmunitást sosem érjük el Magyarországon.

A kontaktusok számának csökkentése sikeres volt, a kérdőíves kontaktkutatás, amely jelenleg is zajlik, eredménye azt mutatja, hogy jelentősen csökkent a kontaktok száma. Budapesten volt egy időszak, amikor 90 százalékkal csökkent a kontaktszám. Ebben az időszakban a vidéki nagyvárosokban 80 százalékos, a kisebb településeken pedig 70százalékos visszaesést láttak ebben a mutatóban.

Ami az emberek mozgását illeti, Palkovics elmondása szerint itt a mobilszolgáltatóktól kapott anonim adatokból készítettek jelentést. Ezek az adatok az előző kérdésben felhasznált kérdőíves adatokat vissza tudták validálni. Április elején a februári referenciaidőszakhoz képest látványos visszaesés figyelhető meg a mozgási indexben, főként Budapesten és hasonló, a járvány terjedésének megakadályozása szempontjából pozitív tendencia valósult meg az otthonmaradás tekintetében.

Kombinált stratégiára van szükség

Röst Gergely arra is rámutatott, hogy bármely lazító vagy korlátozó intézkedés meghozatalának hatása körülbelül két hét csúszással fog megjelenni a járványgörbén (ami az inkubációs periódus hossza miatt van). A rendszernek van tehát egy kéthetes tehetetlensége.

Ha a lazító intézkedések miatt kialakuló nagyobb reprodukciós számok hónapokon át fent maradnának, akkor súlyos következményei lennének a járványnak: 1,3-as reprodukciós ráta esetén már szeptember végére elérné Magyarország a lélegeztetőgép-kapacitását (ez csak hipotetikus forgatókönyv, addig nyilván emelkedne a lélegeztetőgépek száma is). Ezért nagyon fontos a korlátozások felengedésének óvatos meghozatala és pontos kalibrálása.

Röst Gergely előadásában részletesen bemutatta azt, hogy hogyan kellene tovább haladni a járvány kezelése területén. Rámutatott arra, hogy az a két kívánalom, hogy ne lépjük túl az egészségügyi rendszer kapacitását és alakuljon ki nyájimmunitás, csak a kontaktcsökkentésen alapuló stratégiákkal nem érhető el egyszerre. Ha sikerülne a járványt pontosan a lélegeztetőgépes kapacitáson tartani folyamatosan (ami a gyakorlatban nyilván kivitelezhetetlen), akkor is 7-8 hónapig kéne a teljes kapacitáson futni, hogy nyájimmunitás kialakuljon, és ehhez is komoly megszorító intézkedések kellenek - mondta. Ebben a helyzetben kombinált stratégia alkalmazására van szükség. Ennek része a társadalmi kontaktusszám mérsékelt csökkentése, ezen felül a detektálási arány érdemi javítása, a hagyományos járványügyi felügyelet erősítése, terjedés megelőzése. Ezeket kombinálni kell a maszkhasználattal, a bizonyos mértékű távolságtartással, felskálázott teszteléssel és hatékonyabb kontaktus kutatással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

A sáskajárástól a sáskafogyasztásig - A Biblia ételei könyvajánló

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Pénzmosás és okirathamisítás miatt indul per a korábbi portugál kormányfő ellen

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat