Reggel hatkor vitték el a rendőrök a 64 éves szerencsi facebookozót

Reggel hatkor vitték el a rendőrök a 64 éves szerencsi facebookozót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A férfit rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt vitték be, posztjában többek között arról írt, hogy a diktátorok mind elbuktak eddig.

Megszólalt a 444.hu-nak az a 64 éves szerencsi férfi, akit kedd reggel elfogtak a lakásán "rémhírterjesztés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt".

A kihallgatásáról elmondta, azt is megkérdezték tőle, ki az pontosan, akit ő diktátornak nevez. A férfi még április 28-án tett közzé egy bejegyzést a Facebookon, ebben egyebek mellett az olvasható:

Kegyetlen zsarnok vagy, de jegyezd meg, a diktátorok mind elbuktak eddig.

A posztot közölte a 444 teljes egészében és többek közt egyébként azt írta a férfi, hogy

Drága vezetőnk, aki nem téved soha, nem hazudik soha, azt mondta, hogy május 3-án tetőzik a járvány hazánkban. Május 4-től, hétfőtől lehet lazítani a kijárási korlátozásokon. Mindenkire érvényes lesz, vagy csak a nyugdjíasokra, akik terhet jelentenek a költségvetés számára?

A rendőrség a keddi közleményében azt írta, hogy "a posztban a férfi többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a  koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését. Amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet. A közzétett bejegyzéshez rövid időn belül tizenkilencen hozzászóltak, és tizenegyen meg is osztották."

A lapnak a férfi elmondta, hogy "reggel 6-kor házkutatási engedéllyel érkeztek, kérdezték, én írtam-e ezt a dolgozatot. Semmit nem tagadtam, vállalom érte a felelősséget, mert semmi olyan nincs benne, ami gátolná a vírus elleni védekezést. Ebben hír sincs, nem hogy rémhír, ez inkább egy filozófiai okfejtés.”

Arról is beszélt a szerencsi férfi, hogy a kihallgatást követően azt közölték, hogy nem lesz folytatása az ügynek, mert nem valósult meg bűncselekmény.

Elmondtam a rendőröknek is odabent, hogy a foglalkozás elérte azt az eredményét, hogy engem valószínűleg bekussoltatnak.

A rendőrség a hírében külön figyelmeztetést tett közzé, hogy a rendkívüli jogrend idején rémhírterjesztésért öt év börtönbüntetés is járhat. Az számít rémhírterjesztőnek, aki „nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa”.

Azt is fontosnak látták megemlíteni a police.hu-n: "a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja az közösségi oldalakat használók figyelmét, hogy a rendőrség folyamatosan monitorozza az internetet, és megteszi a szükséges intézkedéseket: eltávolíttatja a kifogásolható tartalmakat, illetve – súlyosabb esetben – büntetőeljárást indít."

Hozzászólások