szerző:
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?

Balajti László megbízására az Emmi frissen feltöltött szerződéslistájából derült fény. Bár a felkérésről az AH volt vezetője készséggel beszélt a hvg.hu-nak, az nem derült ki, hogy miért kellett külön ember a logikailag az operatív törzshöz tartozó feladatra.

„Szakértői tevékenység a koronavírus elleni küzdelemmel kapcsolatos biztonsági és adminisztratív kérdésekben” – ezzel a talányos tárggyal, és rekordnak számító, 1,2 millió forintos megbízási díjjal tűnt fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) áprilisi szerződéslistáján Balajti László, az Alkotmányvédelmi Hivatal korábbi vezetője – derült ki a kormany.hu-ra feltöltött táblázatból.

Az AH volt vezetőjének megbízása 2020. április 13-tól érvényes és nem ért véget a járvány lecsengésével: egészen 2020. november 30-áig szól.

Mivel a listából nem derül ki, hogy pontosan mit takar a megbízás, vagyis, hogy milyen biztonsági és adminisztratív tanácsokra van szüksége a miniszternek a koronavírus elleni védekezéshez, az AH volt vezetőjéhez fordultunk, aki készséggel válaszolt a hvg.hu kérdésire: elmondása szerint szakértőként vett-vesz részt a védekezést irányító állami szervek, köztük a belügyminisztérium, a katasztrófavédelem és a rendőrség munkájának összehangolásában, amiben – mint mondta – nagy segítségére volt, hogy ismeri a belső nyelvezetet és belső mechanizmusokat, illetve, hogy bár 8 éve nyugdíjas, a korábbi rendészeti-nemzetbiztonsági kapcsolatai megmaradtak.

Konkrét példát ennél egy kicsit nehezebb volt kihúzni Balajti Lászlóból.

Amikor egy törzsnél megjelenik egy feladat, összeszámolni például, hogy miből mennyi kell, ezeket végeztük. Az egész működési mechanizmust kellett átfordítani egymás nyelvére

– válaszolta például az AH volt vezetője, amikor arról kérdeztük, pontosan hogy kapcsolódott ez a munka az egészségügy vezetőjéhez.

A feladatra Balajti Lászlót állítása szerint egyébként egy, az egészségügyi szervek munkájának összehangolásáért felelős orvosprofesszor barátja ajánlotta Kásler Miklós figyelmébe. Bár az illetőt nem nevezte meg, a hvg.hu kérdésére elismerte, hogy a miniszter tanácsadójáról, Kollár Lajos érsebész professzorról van szó, aki a székesfehérvári kórházigazgató leváltásától kezdve a drasztikus kórházi ágyfelszabadításig számos alkalommal nyilatkozott az elmúlt hónapokban a miniszter nevében. Kollár Lajos személyesen egyébként nem szerepel az Emmi szerződéslistáján, csak cége, a Pécsi Poliklinika Kft., a 2020 márciusától novemberig szóló munkáért pedig furcsa módon majdnem félmillió forinttal kevesebbet kap, mint az általa beprotezsált Balajti László.

A lényeg az volt, hogy egy-egy témát hogy tudunk áttranszformálni az egészségügy irányába: én tudtam, mi az a terület, ahol ismertem az embereket, tudtam koordinálni, Kollár professzorral pedig helyreraktuk ezeket

– magyarázta közös munkájukról Balajti László, továbbra is nyitva hagyva azonban a kérdést, hogy a felsorolt feladatokat miért nem a BM vagy az EMMI vezetői, illetve az operatív törzs szakértő tagjai végezték.

A kérdésre, hogy a járvány lecsengésével mit koordinálnak, milyen munkát végeznek, az AH volt vezetője azt mondta:

Most már pedig a lecsengés van, azt nézzük, mérlegeljük, hogy honnan indultunk, mik voltak a feladatok, ezeket az anyagokat összesítjük.

Kérdéseinkkel megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, válaszukkal a cikket frissítjük.

Balajti László 2009. december 21-től volt a Nemzetbiztonsági Hivatal (AH), majd annak 2010-es kormányváltást követő átalakítása után az utód Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, megbízásából 2011 decemberében mentette fel Orbán Viktor. Balajti előzőleg a teljes ranglétrát végigjárta a nemzetbiztonsági hivatalt információkkal ellátó és az engedélyköteles titkosszolgálati műveleteket végrehajtó Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál (NBSZ), 2007-től 2009-ig a szervezet főigazgatója, előtte a főigazgató-helyettese volt.

Az AH korábbi vezetőjének neve legutóbb egy, a belügyminiszter bizalmasához, Tasnádi Lászlóhoz köthető céghálóval összefüggésben került a hírekbe, ő volt ugyanis az ügyvezetője annak az egyebek mellett fegyver-, lőszer- hajó-, légi és űrjárműgyártással foglalkozó Védelem Csoport Kft.-nek, amelyet Pintér Sándor egykori, III/II-es múltjáról elhíresült rendészeti államtitkára alapított 2018-ban. A cégadatok szerint Balajti László nagyjából a tanácsadói megbízással egy időben, ez év áprilisában adta át a cég vezetését a tulajdonos Tasnádinak, de állítása szerint a kettőnek nem volt köze egymáshoz.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Megvan az eddigi legnagyobb koronavírus-kutatás eredménye: ki halhat bele nagyobb eséllyel?

Megvan az eddigi legnagyobb koronavírus-kutatás eredménye: ki halhat bele nagyobb eséllyel?

Sikertörténet: kertészet a digitalizáció dzsungelében

Sikertörténet: kertészet a digitalizáció dzsungelében

Az esküvője napján mentett életet egy tűzoltó

Az esküvője napján mentett életet egy tűzoltó