szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fegyver nem lenne náluk, de gázspray, rendőrbot és bilincs igen. A 2021-es költségvetési javaslatról is ma szavaznak.

Az Országgyűlés pénteken, vagyis ma dönt a kormány 2021-es költségvetésről szóló javaslatáról, melyről megírtuk: a 2020-as áttervezett, nem nyilvános változatán fog alapulni, és ugyan szinte lehetetlen előre látni, a kormány szokás szerint jó korán átviszi az országgyűlésen.

A 2021-es központi költségvetés tervezetéből már kiderült, hogy a kormány jelentősen növelné a tehetősebb önkormányzatok által fizetett szolidaritási hozzájárulást, és nem csak ideiglenesen a járvány miatt, hanem a teljes 2021-es évre elvenné a gépjárműadó önkormányzatokra eső részét.

Az ülésnap délelőtt 11 órakor kezdődik, a napirend alapján huszonhat javaslatról szavaznak.

A jövő évi büdzsé elfogadása mellett a képviselők dönthetnek az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról is.

Még 2018 májusában javasolt az Európai Bizottság uniós szintű szabályokat a műanyagszennyezés visszaszorítására, ennek része volt a tengereket is leginkább szennyező egyszer használatos műanyag csomagolóeszközök betiltása. A magyar kormány akkor kezdeményezőnek tűnt ezen a téren: már októberben bejelentették, hogy 2019-től megemelik a környezetvédelmi termékdíjat az egyszer használatos műanyagtermékek visszaszorítása érdekében, és már akkor szóba került, hogy 2021-től a műanyag zacskókat is betiltják.

Pénteken szavazhatnak az iskolaőrség bevezetéséről is. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár erről korábban azt mondta, az iskolaőrség külön rendészeti szervként jöhet létre, és tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol "a rend fenntartása ezt igényli".

Szintén ma dönthetnek a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosításokról is.

A kormány tervei szerint a következő év februárjában plusz egy heti nyugdíjat visz a postás, aztán kétheti pluszt, majd így érik el 2024-re a plusz egy hónapot. Ez jövőre 70 milliárd forintot emészt fel, 2024-re pedig összességében 280 milliárddal fordítanak majd többet nyugdíjkiadásra.

Pénteken kivételes eljárásban szavaznak még az elhunyt olimpiai érmes sportolók özvegyeinek járó életjáradék növeléséről, továbbá újra kísérletet tesznek a jobbikos Brenner Kolomann parlamenti alelnökké választására, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) modellváltási ügyéről is, amely miatt már tüntettek is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar Közút: Hatalmas eső jön, csak indokolt esetben induljanak útnak!

Magyar Közút: Hatalmas eső jön, csak indokolt esetben induljanak útnak!

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Három nap alatt 3300 új fertőzöttet találtak Franciaországban

Egyetlen nap alatt 680 koronavírus-fertőzöttet találtak Lengyelországban

Egyetlen nap alatt 680 koronavírus-fertőzöttet találtak Lengyelországban