Bodolai: Az Indexet nem én vertem szét, ők szabtak nekem lehetetlen feltételt

Bodolai: Az Indexet nem én vertem szét, ők szabtak nekem lehetetlen feltételt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Index igazgatóságának elnökét meglepte, hogy egyszerre több mint 70 ember mondott fel az Indexnél. Bodolai László hétfőn megy be a szerkesztőségbe, akkor látja majd, folytatható-e a munka. Azt zsarolásként értékelte, hogy a szerkesztőség a kirúgott főszerkesztő visszahelyezését kérte tőle csütörtökön.

Engem is meglepetésként ért, hogy ilyen hirtelen és nagy számban felmondtak.

Ezt mondta a 168 órának Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke az után, hogy péntek kora délutánra a 90 fős szerkesztőség több mint 70 tagja bejelentette távozását. A főszerkesztő-helyettesek mellett a teljes politikai és gazdasági rovat is felállt, a tartalmat előállítók közül durván 10-en maradtak a lapnál.

Tömegesen adják be a felmondásukat az Index újságírói

Az Index.hu több tucat újságírója indult el pénteken délben a cégvezetéshez, hogy beadja felmondólevelét. Tudomásunk szerint Bodolai László, a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke nincs bent a szerkesztőségben, de volt olyan újságíró, akinek telefonon már tudomásul vette felmondását.

Bodolai pénteken – korábbi ígérete ellenére – nem ment be a szerkesztőségbe, mert állítása szerint fenyegető üzeneteket kapott az esti tüntetés előtt. A felmondásokat telefonon vette tudomásul, szerinte ez semmit nem befolyásol. Hétfőn megy majd a szerkesztőségbe, akkor tekinti át a helyzetet.

Csak a tények ismeretében fogja megmondani, hogyan működtethető tovább az Index, a portál működtetése az elsőszámú prioritás ebben a helyzetben.

A csütörtöki lapértekezlet szerinte kemény hangú volt, ott követelte a szerkesztőség Dull Szabolcs főszerkesztő visszavételét. Bodolainak provokációnak tűnt Dull visszavételét kérni, pontosan tudhatták, hogy ebbe nem fog belemenni. Azzal érvelt, a volt főszerkesztő üzleti titkot sértett, azért kellett mennie.

Ők már eleve úgy mentek oda, hogy tudták, nem lesz semmiféle megegyezés. Mindent megtettem a felmondási hullám megakadályozásáért. Egyetlenegy dolgot nem voltam hajlandó engedni: egy olyan személyt visszavenni a szerkesztőség élére, aki konkrétan üzleti titkot szivárogtatott ki a konkurenciának, aki most tapsol annak, ami történik most az Index környékén.

Bodolai szerint a csütörtöki értekezleten nem korrekt vitapartnerként viselkedett vele a szerkesztőség, méltánytalannak tartja az ott történteket.

Ezt biztos nem érdemeltem meg.

Bodolai a 168 órának azt állította, az Index szétverésének üzleti céljai is vannak, ami mögött nem a jobboldalt látja.

Van esély a működtetésre és arra, hogy egy pontos, független, mindenfajta befolyásolástól mentes lapként folytassuk, mint Index, akkor nem állok fel.

Évek óta csapkodnak már a villámok az Index körül

Az Index főszerkesztője és a szerkesztőség sok tucat munkatársa veszélyben érzi a lap függetlenségét, az azt tulajdonló alapítvány vezetője szerint mindez félreértés, az újságírókat félrevezették. Az Index "átállításáról" szóló pletykák az elmúlt években hol erősödnek, hol gyengülnek, és nem segít, hogy a közelmúltban a TV2 elnöke megjelent a lap hirdetési felületeit értékesítő cég tulajdonosai között.

Nagyjából ugyanerről beszélt az Azonnalinak is, azzal kiegészítve, hogy zsarolásként élte meg a csütörtökön történteket, Dull kirúgása nem politikai szándék volt, hanem a saját személyi döntése, amit nem bánt meg.

Az Indexet nem én vertem szét, ők szabtak nekem lehetetlen feltételt.

Vaszily Miklóssal, az Index hirdetéseit eladó Indamédia résztulajdonosával beszélt telefonon a feszült helyzetről, ám részleteket nem árult el. Bodolai közölte azt is: azért nem mond le az Indexet tulajdonló alapítvány éléről, mert akkor ex lex állapot lenne, még a fizetéseket se tudnák kifizetni.

(Kép: Bődey János / Index)

Hozzászólások