Minszkbe menne tájékozódni az EU magyar biztosa

Minszkbe menne tájékozódni az EU magyar biztosa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Készen áll arra, hogy a helyszínen tájékozódjon a feféroroszországi helyzetről Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosa. A biztos erről a Szabad Európa Rádiónak beszélt.

Szívesen elutazik tényfeltáró küldetésre Minszkbe Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosa - írja honlapján a Szabad Európa Rádió. A magyar biztos a helyszínen tájékozódna arról, miként kezelte a fehérorosz kormány az augusztus 9-i választást követő ellenzéki tiltakozásokat.

Bármikor el tudok indulni, ha felkérést kapok - mondta Várhelyi a rádiónak adott exkluzív interjúban. A magyar biztos szerint előzőleg még egyeztetne Josep Borrellal, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. Szándékát az EU biztonsági tanácsának pénteki ülésén is kifejezte.

Eddig még egyetlen magas rangú uniós politikus sem utazott Fehéroroszországba az elnökválasztás óta, amit több mint 80 százalékos eredménnyel- és az ellenzék szerint csalással - Alekszandr Lukasenka 26 éve hivatalban lévő elnök nyert.

Az EU ugyan még nem szólított fel a választás megismétlésére - bár a pénteki tanácsi ülésen kiderült, hogy nem fogadja el a választás eredményét, és szankciókat készít elő - de Várhelyi jelezte, van erre is lehetőség. “A választást nem lehet szabadnak és tisztességesnek nevezni. El kell mennünk oda, és a helyszínen tájékozódni. Természetesen nagy a valószínűsége annak, hogy meg kell ismételni a választást” - idézte a Szabad Európa Rádió.

Fehéroroszországban napok óta tömegek tiltakoznak a vasárnapi elnökválasztás eredménye ellen, a hatóságok országszerte 7 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg, Lukasenka elnök pedig orosz kollégájától kért segítséget.

Várhelyi nyilatkozata annak fényében is érdekes, hogy az őt uniós biztosnak jelölő magyar kormány egyik minisztere, Szijjártó Péter külügyminiszter, csak négy nappal az eseményeket követően reagált egyáltalán valamiféleképpen a tüntetésekre és a Fehérororszországban tapasztalható hatósági erőszakra. Orbán Viktor magyar kormányfő pedig hallgat az ügyről, nem is gratulált, de ki sem állt a rendőri erőszak ellen.