Hamar ezres nagyságrendre ugorhat a napi új fertőzöttek száma

Hamar ezres nagyságrendre ugorhat a napi új fertőzöttek száma

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Robbanásszerűen kezdett terjedni augusztus végén a koronavírus itthon: egy hét alatt 3,8-szeresére nőtt az új esetek száma. A járványügyi szakértők szélesebb körű tesztelést, a fertőzöttek gyorsabb elkülönítését és más drasztikus intézkedéseket szorgalmaznak.

Rövid időn belül ezres nagyságrendű lehet az új koronavírus-fertőzöttek száma, ha nem történik drasztikus beavatkozás – írj a Napi.hu a Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesülete (NKE) Covid-19 járvány című szimpóziumán elhangzottak alapján. A lap szerint a szimpóziumon felszólalt Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infektológiai monitoring teamjének munkacsoport-vezetője, aki arról beszélt, hogy a tavaszi adatokhoz képest robbanásszerű növekedés mutat a fertőzöttek számának alakulása: hétfőn az előző hetihez képest 3,8-szeres növekedés volt tapasztalható.

A munkacsoport modellje szerint a vírus legvalószínűbb reprodukciós száma (R) 2-2,5 volt vasárnap, azaz egy fertőzött 2-2,5 másik embernek adta át a fertőzést, ami drasztikus, határozott intézkedések bevezetését indokolja. A szerdán és csütörtökön regisztrált több mint 300 napi új megbetegedésből ekkora reprodukciós szám mellett hamar ezres nagyságrendű új fertőzött lehet naponta – írja a lap.

A szakértő szerint a járvány kontrollálásának egyik fontos eszköze a tesztelés, de az ebben rejlő potenciált itthon kevéssé használják ki. A munkacsoport-vezető arról is beszélt, hogy a gazdaság jelentős lassulását okozó elfojtás helyett milyen stratégiára volna szükség a járvány megfékezéséhez:

A tesztelés kiszélesítését sürgette a lap szerint az ITM másik munkacsoportjának vezetője, a járványügyi szakértő Röst Gergely is.

Veszélyesen magas a koronavírus reprodukciós rátája a járványügyi matematikus szerint

A kormányzati döntéshozatalt segítő matematikuscsapat vezetője úgy számol: már nem csak a külföldről érkezők miatt terjed a koronavírus, ezért nem elégséges megoldás szerinte a határzár.

A járvány terjedésének jellemzőiről szerdán Müller Cecília országos tiszti főorvos is beszélt, aki szerint az eseteknek csupán 10 százaléka külföldi eredetű és a fertőzöttek zöme 30 év alatt fiatal.

Hozzászólások