szerző:
Ballai Vince - Windisch Judit
Tetszett a cikk?

Tesztelés nélkül kell otthon ülnie tünetmentes diákoknak 10 napot, mert kiderült, hogy koronavírusos volt valaki, akivel együtt táboroztak. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint ez nem egyedi eset, hanem a járványügyi protokollból következő orvosi döntés. A probléma nem csak a diákokat, a tanárokat is érintheti. A kormány szerint a protokoll jó, azon nem kell változtatni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

„Kedden 11 körül hívtak, hogy menjek a gyerekekért, mert kiderült, koronavírusos lett egy fiú, akivel együtt voltak sporttáborban” – mesélte egy budapesti édesapa, akinek gyerekei az I. kerületi Lisznyai utcai iskolába járnak. Elmondása szerint a kisfiú műtétre várt, de hőemelkedése lett, ezért letesztelték, akkor derült ki, hogy koronavírusos. Olvasónk azt mondta, az iskolát egy, a koronavírusos gyerek családjával kapcsolatban lévő szülő hívta fel. Úgy tudjuk a gyerekek között nemcsak a tábor volt a kapcsolódási pont, hanem egy iskolába jártak, de a vírusos kisfiú az első tanítási napon már nem ment be. Utóbbit megerősítette a Közép-Budai tankerület igazgatója, Hajnissné Anda Éva, aki szerint az iskolát a diák édesanyja értesítette, az Nemzeti Népegészségügyi Központnak pedig az igazgató szólt.

Olvasónk ezután felhívta a gyerekorvost, aki annyit mondott, 10 napig maradjanak otthon – önkéntes karanténban –, teszt viszont nem lesz, csak ha bárki tüneteket mutat. A gyerekeknek ez igazolt hiányzás, ahogyan a szülő is kap majd táppénzt.

Koronavírus teszt, képünk illusztráció
©

A felnőtt háziorvost is felhívta, aki viszont azt mondta, előbb-utóbb megkeresi őket az ÁNTSZ, és két hét hatósági karanténba fognak kerülni. Arról, hogy tesztelik-e őket, majd később tájékoztatja az orvos.

Most nem tudják, melyik lesz a kettő közül, mindenesetre ők most otthon maradnak 10 napig.

A család egyébként jól van, a szülőt pedig azzal próbálta nyugtatni az orvos, hogy a hivatalos álláspont szerint a tünetek megjelenése előtt két nappal fertőz a vírushordozó. Azt nem tudja, hogy a fertőzött kisfiún mikor jöttek ki a tünetek. A tábor múlt keddtől szombatig tartott, fiai nem az érintett gyerekkel laktak egy szobában, de együtt edzettek.

10 nap otthoni karantén lesz az alap?

Az, hogy a tünetmentes, valamilyen szinten kontaktnak számító gyerekeket nem tesztelik, nem egyedi eset. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a hvg.hu-nak azt mondta,

ha egy gyerekorvos szó szerint betartja az NNK és az Emmi által kiadott eljárásrendet, akkor a kontaktnak számító, tünetmentes gyerekeket 10 napra otthoni karanténba küldi.

Egy másik olvasónk olyan levelet kapott a gyerekorvostól, mely szerint ha láz miatt küldik haza a gyereket az óvodából vagy iskolából, 10 napig nem térhet vissza a közösségbe és eszerint kap igazolást is.

Póta azt mondja, az orvos dönthet úgy is, hogy nem gyanús az eset, de sokan félnek attól, hogy abból baj lesz, így inkább a könnyebb ellenállás felé mennek.

Tankönyvátvétel a gyáli Bartók Béla Általános Iskolában
©

Csakhogy azokat, akiknek nincs semmilyen panasza vagy tünete és nem számít szoros kontaktnak – például nem családtag –, nem tesztelik le, mondja Póta, aki szerint viszont erre igenis szükség lenne. Így ugyanis úgy marad otthon 10 napot a gyerek – és a szülő is –, hogy nem is biztos, valóban fertőzött-e. Öt nap alatt két negatív teszttel ugyan el lehet hagyni a karantént, de az magánúton, saját zsebből fizetve a teszteket, nagyon sokba kerül. A legjobb az lenne, ha kontaktkutatás címén az NNK előírná a gyerekek tesztelését, csak szerinte nem akarnak ennyit tesztelni.

Így viszont ha betű szerint betartják az orvosok az előírásokat, akkor vagy kiszúrnak a családdal, mert fizethetik maguk a tesztet, vagy bedöntik a közoktatást szeptember 20-ig – mondja a gyermekorvos-egyesületi elnök.

Az nem derült ki ekkor, hogy milyen – szorosabb vagy távolabbi – kontaktokra gondolt. Hogy ki számít szoros kontaktnak, megítélés kérdése: Póta szerint az előírások minden esetben bőven hagynak lehetőséget arra, hogy mindenki úgy értelmezze, ahogy akarja. A konkrét, sporttáboros esetnél is lehet azt mondani, hogy az együtt táborozó, de nem egy szobában lévő gyerekek nem szoros kontaktok, ugyanakkor Póta szerint nehéz elképzelni, hogy az étkezések alatt is tartották volna az 1-1,5 méteres távolságot.

Póta úgy látja, a helyzet tarthatatlan, az orvosok nem kaptak egyértelmű iránymutatást, ezért egyeztetést kértek a minisztériumtól. Csütörtökön délután mennek is az országos kollegiális vezetőkkel az államtitkárságra egy összértekezletre, ahol talán sikerül a kérdéseket tisztázni.

Megkérdeztük az operatív törzset, hogy a tünetmentes diákokat milyen okból nem tesztelik – hiszen ha kiderülne, hogy mégsem fertőzöttek, hamarabb visszatérhetnének az iskolába, és a szülő sem lenne táppénzen –, és terveznek-e ezen változtatni, de egyelőre nem kaptunk választ.

Szerdán Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól megkérdeztük, nem tartja-e indokoltnak a diákok szélesebb körű tesztelését annak érdekében, hogy ne kelljen otthon maradniuk a diákoknak 10 napot, mire azt mondta,

teljesen indokolt jelenlegi a protokollnak a tartása,

vagyis ha tünet, panasz van, vagy kontaktkutatásra van szükség, akkor célzottan zajlik a tesztelés. Maruzsa szerint ez bevált, nem gondolja, hogy a random, tömeges tesztelésnek volna értelme. Az egy pillanatnyi állapotot mutat, ami másnapra vagy harmadnapra mást mutatna. A Népegészségügyi Központ teszi a dolgát, ahol fertőzést talál, a helyszínen megfogja a járvány terjedését – érvelt az államtitkár.

©

Ha tanítani akar, magának teszteltet?

Hétfőn úgy tűnt, hogy nemcsak a diákokat, de a tünetmentes, kontaktnak számító tanárokat sem tesztelik, legalábbis ez derült ki az Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatójának leveléből. Az igazgató arról tájékoztatta a szülőket még hétfőn, hogy nem tudják a hagyományos módon elkezdeni a tanítást, mert három anyanyelvi tanárról kiderült, hogy koronavírusos. Összesen harminc tanár került velük kapcsolatba (ez az iskola honlapja szerint a tantestület harmadát jelenti). Azt írta:

Miután tünetmentesek vagyunk, a szűrés elvégzésére a jelenlegi kötelező protokoll szerint nincs szükség, ezért a tesztek elvégzését magánszemélyként külön kérvényeznünk kellett. Ezek várhatóan a hét folyamán elvégzésére kerülnek.

Az igazgató azt is jelezte, hogy az iskola minden gyerek számára nyitva lesz, bár tudomásunk szerint az első napon sok szülő inkább nem vitte be a gyerekét. Az ugyanakkor kérdéses, hogyan tudják biztosítani az oktatást úgy, hogy az iskola honlapján fellelhető munkatársi lista alapján a tanári kar legalább harmada karanténban van (ami felnőtteknél alapból amúgy két hét). Amikor szerda reggel felhívtuk az iskolát, hogy megkérdezzük erről az igazgatót vagy valakit a vezetőségből, nem tudtuk őket elérni, mert betegállományban voltak.

Megkerestük az Észak- Budapesti Tankerületi Központot, hogy ilyen körülmények között miért kellett kedden elkezdeni a tanítást az iskolában. Tamás Ilona tankerületi igazgató azt írta, három tanár valóban koronavírusos lett, az információ kézhezvétele után a tankerület azonnal megtette a szükséges intézkedéseket, elrendelték az iskola újbóli fertőtlenítését. A járványügyi hatóság segítségével elkezdték a kontaktkutatást, ami alapján megkezdődött a tanárok szűrése, akik csak két negatív teszteredménnyel mehetnek vissza dolgozni. Az érintett tanárok tünetmentesek, a gyerekekkel nem érintkeztek.

Az iskola és a tankerület igazgatója egymásnak ellentmondásosan írt a tesztelésről (míg az iskolaigazgató hétfőn magántesztet említett, addig a tankerület igazgatójának keddi válaszából arra lehetett következtetni, mégis állami tesztet végeznek), ezért a pontosítás érdekében megkerestük mindkettőjüket. A tankerület igazgatója válaszolt, aki azt írta,

a karanténba került tanárokat ingyenesen, állami teszteléssel szűrjük. Pénteken a második tesztet is elvégzik a népegészségügyi kollégák.

Azt továbbra sem nem tudni, az intézményben hogyan pótolták a kieső tanárokat, erre is várjuk az igazgató válaszát.

©

Hamar átfordulhat a 80/20

Kérdéses, hogyan lehet úgy biztosítani a tanítás zavartalanságát, hogy diákok és oktatók egyaránt hosszabb időre kieshetnek, és vagy saját zsebből fizetik a teszteket, vagy hetekig ülnek otthon táppénzen és várják, hogy leteljen a biztonsági időszak. Az új igazolt napi fertőzöttek száma szerdára újabb rekordot döntve 365 volt, amiből valószínűsíthető, hogy egyre több diák és tanár fog otthon rostokolni tesztelés nélkül.

Egy belvárosi igazgató múlt héten beszélt a hvg.hu-nak arról, ebben a tanévben újra kell gondolni a hiányzás fogalmát, “nem tudjuk ugyanis, meddig lesz bent az osztály 80 százaléka, a többi meg otthon, és mikor fordul meg az arány, de az biztos, ez nagy terhelés lesz a tanároknak”. Sok pedagógus elmondta azt is, az iskolák számára kiadott járványügyi protokoll sok esetben végrehajthatatlan.

A két fentebb taglalt eset mellett az iskolakezdés napján tudatta közleményben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy tucatnyi intézményben van tudomásuk egy-két fertőzöttről, illetve hogy két iskolában és két óvodában van rendkívüli szünet, egy iskolában pedig tanítás nélküli munkanapot tartanak, de digitális tanrendet még nem rendeltek el. Kásler Miklós miniszer korábban azt mondta, ha fertőzötteket találnak egy-egy osztályban vagy iskolában, akkor a járványügyi intézkedések mellett döntenek arról, hogy indokolt esetben ezek az osztályok vagy iskolák digitális oktatásra álljanak át, de a miniszter sporadikus esetekre számít.

©

Mindenesetre folyamatosan érkeznek a hírek az iskolákat érintő koronavírusos esetekről:

  • kedd este derült ki, hogy egy nagyvázsonyi iskolában rendkívüli szünetet rendeltek el a vírus miatt; mint kedden megírtuk, a Budavári Iskolában is pozitív lett egy tanár vírustesztje (igaz, ő nem került kapcsolatba diákokkal, és az összes többi dolgozót letesztelték, akik negatívok lettek);
  • a Berzsenyi Dániel Gimnázium gólyatáborában is történt fertőzés még augusztus 20-24 között. Házlinger György, az illetékes Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója a hvg.hu megkeresésére közölte, hogy húsz diákról van szó, de egyik sem mutatja a betegség tüneteit, és az iskolaigazgató tudomása szerint pedagógus nincs a fertőzöttek között. "Az intézmény a járványügyi hatóság iránymutatásai szerint jár el, a tanulói hiányzásokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott eljárásrend szerint kezelik. Az otthon maradó diákok, a kéthetes karantén után minden segítséget megkapnak a felzárkózáshoz. Korrepetálásokkal és más tanórán kívüli foglalkozásokkal biztosítják majd az esetleges lemaradásuk pótlását" – írta a tankerületi igazgató;
  • a Szemlélek magazin hétfőn írt arról, hogy a győrújfalui általános iskola nem nyitott ki, mert egy fertőzött tanár miatt a teljes tanári kar karanténba kényszerült;
  • szerdán derült ki, hogy egy kőbányai óvodát is bezártak a vírus miatt;
  • vasárnap pedig, hogy egy óbudai óvoda is bezárásra kényszerült.

A közoktatások kívül egy sor egyetemen is megjelent a koronavírus, Szegeden a rektorhelyettes fertőzöttsége miatt elmaradt a tanévnyitó, korábban pedig a Corvinus, a PTE és a Szent István Egyetem gólyatáboraiban is megjelent a vírus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!